• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Bursa Havayolları için son aşamaya gelindi

Bursa Havayolları için son aşamaya gelindi
Koltuk satın alma, hava yolları şirketlerine kolaylık sağlama gibi yöntemlerin sonuçsuz kalmasının ardından kurulmasına karar verilen Bursa Hava Yolları Şirketi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindi.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve BTSO ile Bursa iş adamlarının da içinde olduğu Bursa Ortak Girişim Grubu tarafından yürütülen Bursa Hava Yolları, Bursalı ve Arap işadamlarının ortaklığında kuruluyor, ortaklık oranları ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
 
Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteği, MÜSİAD başta olmak üzere tüm iş adamlarının aktif rol almasıyla 'Bursa Havayolları Şirketi'nin kurulmasına yönelik çalışmalarda gelinen son nokta kamuoyu ile paylaşıldı. Gönül Dostları Sofrasında basın mensuplarının karşına geçen Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı Celal Sönmez ve Ortak Girişi Grubu adına MÜSİAD Başkanı Hasan Çepni, süreç hakkında bilgiler verdi.
 
Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Havayolları’nın kurulması yönündeki çalışmaların olgunlaştığını belirterek, “Bu işin olabilirliğine, fizibil ve gerekli olduğuna ortak akılla karar verildi. Konunun en önemli tarafı olan Bursalı işadamlarımızla Perşembe akşamı lansman niteliğinde bir toplantı yapacağız. Şirketin Türk- Arap ortaklığında olması öngörülüyor. Sefer bölgeleri ise Cidde başta olmak üzere Arap coğrafyası, Balkanlar, yurt içi ve turizm bölgeleri olarak düşünülüyor. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak hisselerimiz küçük olacak. Türk tarafına kalan kesimi Bursalı işadamlarımız paylaşacak” dedi.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise özlemle beklenen Bursa’dan hava ulaşımı konusunda nihayet somut bir adım atıldığını söyledi. Bursa’nın hızla büyüyen bir sanayi kenti olduğunun altını çizen Başkan Altepe, özellikle yabancı ortaklı firma sayısının fazla olması nedeniyle yabancı işadamlarının kısa sürede Bursa’ya gelip, dönmek istediğini ancak hava ulaşımı olmadığı için bunu gerçekleştiremediğini kaydetti. Bursa’nın coğrafi konum olarak İstanbul’a yakınlık nedeniyle sürekli İstanbul’un gölgesinde kaldığını ifade eden Başkan Altepe, “Avrupa’ya yapılacak 1,5 - 2 saatlik bir yolculuk için bile 6 saat önceden İstanbul’a hareket etmek gerekiyor. Dolayısıyla bir gün yollarda kayboluyor. Bu nedenle Bursa’ya gelmek isteyen yabancı işadamları zaman kaybetmemek için toplantılarını İstanbul’da yapıyorlar. Ancak Bursa her yönden ulaşılabilir bir kent olma yolunda kabuğunu kırıyor. Bursa’nın kendi kendine yetecek gücü var. Bu konuda da iş BTSO’ya, işadamlarına ve kent dinamiklerine düştü. Sonuçta Bursa kendi havayolları şirketini kuruyor. Böylelikle marka kent olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyoruz. Bursa’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.
 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez de havayolu ulaşımının Bursa’da başlatılan turizm hamlesinin en önemli ayağı olduğunu vurguladı. Bursa girişimcilerin, tarım, tarıma dayalı sanayi, tekstil, otomotiv ve makine sanayi gibi her sektöre koşa koşa giren, risk almayı bilen bir yapısı olduğunu ifade eden Sönmez, “Marka olma yolunda ulaşılabilirlik çok önemli. ‘Diğer şehirlerle, Avrupa ile hava bağlantınız var mı? diye sorduklarında artık ‘var’ diyebilecek bir duruma geldik. Karayolu, deniz yolu ve havayolu ile Bursa’nın yıldızı biraz daha parlayacak” dedi.
 
Bursa Ortak Girişim Grubu adına çalışmaları yürüten MÜSİAD Başkanı Hasan Çepni, Türkiye’nin en önemli ihracat üssü olan Bursalı işadamları olarak yollarda geçen zamanlardan artık usandıklarını ve yorulduklarını kaydetti. Bursa’nın hava ulaşım ağına katılması için 2 yıl önce de bazı girişimlerde bulunulduğunu hatırlatan Çepni, “Tüm havayolu şirketlerini bir araya getirdik, BTSO koltuk satın alarak uçuşları destekledi alma bu çalışmalar bir türlü sonuç vermedi. Nihayetinde Bursalı işadamlarından oluşan ortaklık yapısı ve Türk- Arap ortaklığında Bursa Havayolları kurulması yönünde karar alındı. Cidde destinasyonu Bursa havayollarına önemli katkılar sağlayacak. Ödenmiş 30 milyon dolar sermayesi ile ilk etapta 3 uçakla charter seferlere başlayıp, daha sonra 5 uçakla tarifeli seferleri başlatmak istiyoruz. Uçaklarımız tek koridorlu, 200- 220 kişilik uluslararası uçuş yapabilen uçaklar olacak. Teknik çalışmaları kısa zamanda tamamlamak istiyoruz. Ancak kurulduktan sonra 6 ay yasal bir süreç var. Yaz başında uçuşlara başlamayı hedefliyoruz. Bu tamamen bir Bursa projesidir. Bu şirketin sahibi Bursa olacaktır. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi gibi kamunun payı yüzde 10’luk dilim içinde olacak, kalanı ise Bursalı ve Arap işadamları omuzlayacak” diye konuştu.
 
Uçakların kiralama sistemiyle alınacağını ifade eden Çepni, Trabzon, Samsun, Erzurum, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Kıbrıs, Yunan adaları, Bodrum, Üsküp Kosova, Priştine, Dubai’nin uçuş destinasyonu arasında yer alacağını da sözlerine ekledi.
 
Kurulacak şirketin ortaklık oranlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan BTSO Başkanı Celal Sönmez, “Gönlümüz yüzde 51 hissenin Bursa’da olmasından yana. Bursalı işadamlarımızın şehirlerine ve havayollarına ne kadar sahip çıktığını göreceğiz” dedi.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim