• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Bursa Yüksek Hızlı Treni'nin temeli atıldı

Bursa Yüksek Hızlı Treni'nin temeli atıldı
Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi''nin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattının Bursa-Mudanya yolu Balat mevkisinde düzenlenen temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Arınç ile birlikte bakanlar Yıldırım ile Çelik katıldı.

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konforlu bir seyahat ile uzakları yakın etmenin Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile mümkün olacağını belirterek, ''Ankara, Eskişehir, Bilecik, İstanbul ve diğer bağlantılarımızın Bursa'nın en büyük ihtiyacı olan ulaşım konusundaki en önemli adımı saydığımız YHT'de başarılı bir noktadayız'' dedi.
 
Arınç, ''Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi''nin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattının Bursa-Mudanya yolu Balat mevkisinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katılımıyla düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu mutlu günde burada olmaktan dolayı mutlu ve sevinçli olduğunu söyledi.
 
Burada bir hasretin sona erdiğini ifade eden Arınç, bu projenin müteahhitle yapılan protokolünün geçen yılın son günü, 31 Aralık 2011 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü'nde imzalandığını, bunun üzerinden bir yıl geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
''Peki bu bir yıl içinde hiçbir şey yapılmadı da bugün mü başlanıyor? Hayır. Bu bir yıl içinde demir yollarımız müteahhit yüklenici firma, çok şeyler yaptılar. Tünellere başlandı, bir kısmı bitirildi. Şu kadar tünel, şu kadar viyadük, bu kadar köprü bu kadar üst geçit, tek tek saymayacağım. Çok kapsamlı bir çalışma, her şeyi yaptılar, bugün belki orta noktasındayken, artık bunun istasyonlarından birisinde de hayırlısıyla adını koymak gerekiyordu. Biz de bunu yapıyoruz. Çok şükür demir yollarımız, yüklenici firmalar, hükümetimiz bu hızlı trenin Bursa'ya bir an önce gelmesi konusunda bütün gayretleriyle çalışıyor, biz de onlara her zaman teşekkür ediyoruz. 2023 vizyonu Türkiye için ne kadar önemliyse Bursa için de o kadar önemlidir.
 
Seçimlerden hemen önce 100 projeli bir açıklamamız olmuştu, kısa, orta vadeli ve 2023 vadeli Bursa için neler yapılabileceğini Bursa'nın milletvekilleri olarak taahhüt etmiştik. Şüphesiz bunlardan en prestijli olanın YHT'nin Bursa'ya gelmesi ve Bursa bağlantısıyla Anadolu'nun pek çok iline ulaşmasıdır. Konforlu bir seyahat ile uzakları yakın etmek inşallah YHT ile ile mümkün olacak. Dolayısıyla Ankara, Eskişehir, Bilecik, İstanbul ve diğer bağlantılarımızın Bursa'nın en büyük ihtiyacı olan ulaşım konusundaki en önemli adımı saydığımız YHT'de başarılı bir noktadayız. Bu başarılı noktaya gelen bütün arkadaşlarımı teşekkür ediyorum.''
 
 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Kısır çekişmelerin, kavgaların yolsuzlukların, birbiri hakkında kötü şeyler yapmanın siyasete egemen olduğu dönemde maalesef ekonomik sıkıntıların insanları bir gecede yoksullaştırdığı dönemlerde kimsenin aklına Yüksek Hızlı Tren (YHT) gelmiyordu. Çok şükür bugün yapıyoruz, yapacağız ve hedefimize ulaşacağız'' dedi.Arınç, ''Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi'nin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, hizmet yapana teşekkür etmenin, onu anmanın, hatta yeri geldiğinde onun adıyla eserler meydana getirmenin önemine değinerek, dolayısıyla YHT düşüncesine ilk kez sahip olan, Bursa için elzem gören bir siyasetçi olarak da bunun takibini yapan Bursa'nın evladı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e en büyük teşekkürü borçlu olduklarını söyledi.
 
Bundan dolayı iftihar ettiklerini vurgulayan Arınç, ''Çünkü hizmetleri başlatan da bazılarını son noktaya getiren, bazılarının da önemli mesafeler alınmasına yol açan hem bir milletvekili olarak daha sonra da hükümetimizin en başarılı bakanlarından birisi olarak bu YHT projesine omuz, destek veren, gayret sağlayan değerli bakanıma teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
 
-''Böyle ateşli bir konuşmayı Binali Yıldırım'dan duymamıştım''-
 
Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a da teşekkür borçlu olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
''Binali Yıldırım bakanımız da 11 yıldır kabinemizin en başarılı bakanlarından. Şimdi en büyük büyük eksiğini de fazlasıyla giderdiğini görüyorum böyle ateşli bir konuşmayı ben bugüne kadar Binali Yıldırım'dan duymamıştım. Hop oturup hop kalktı. Bize söyleyecek bir şey bırakmadı. Allah razı olsun demekten gayrı. Herhalde İzmir'e gidişinin burada bir etkisi olmalı. Şimdi İzmirli'ler de bu güzel konuşmayı duyduktan sonra artık önlerindeki en büyük hayalleri nasıl düşleyecekler, 'işte tam da bize böyle bir adam lazımdı' diyecek noktaya gelecekler. Binali bey başarılı bir arkadaşımızdır. Biz onu kendimize örnek alıyoruz. Proje insanı, çalışkan, 24 saatinde laftan çok hizmet üreten inançlı, ahlaklı, bilgili bir kardeşimiz. 
 
Bu işin başında onun olması da fevkalade güzel...''
 
TCDD ile ilgisinin rahmetli amcasından kaynaklandığını, amcasının manevracı olduğunu ve hayatının garda lojmanlarda geçtiğini hatırlatan Arınç, böylece demir yolcuların hayatını yakından tanıdığını söyledi. Arınç, avukat olduğunda da en çok tren ile seyahat etmeyi sevdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
 
''Ama o kara trenlerden, Kurtalan Ekspresi gibi olan trenlerden bahsediyorum. Saatte ortalama hızı 40 kilometreyi geçmeyen, insana ninni gibi gelen ama bir rampaya vardığında, tren yavaşladığında, trenden inip yürümekte treni geçtiğimiz zamanları hatırladım. Biz demir yolu olarak bunu gördük ve bildik. İzmir'den, Manisa'dan kalkan tren tam 13 saatte Ankara'ya varırdı. Ondan sonra otobüsler dönemini yaşadık. Ama ne zaman Fransa'ya gittim 1991 yılında 'Paris ve Lyon arasını hızlı tren ile geçeceğiz' dediler. 450 kilometreyi 2 saat 15 dakikada almıştık. Ne kadar rahat, sessiz, sakin ve konforlu. O zaman aklıma geldi niye Türkiye'de böyle bir şey yok. Niye biz hala eskimiş, hız yapamayan rayların üzerindeki trenlerle bir yerden bir yere gidiyoruz. Zaman ve vakit çok kıymetli.''
 
-''Dünyanın her yerinde demir yolu ulaşımı çok önemli''-
 
Günümüzde zamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Arınç, şu ifadeleri kullandı:
 
''Bir siyasi tercih gelmiş de gelmiş, geçmiş. Bir kısmı demir yollarına sahip çıkmış, bir kısmı demir yollarına değil kara yollarına sahip çıkmış. Ama şimdi biz görüyoruz ki dünyanın her yerinde demir yolu ulaşımı insan ve yük ulaşımı olarak çok önemli. Bakın YHT'nin üzerinden iki şey yapılacak. Bir, insan ulaştırması, yolculuğu, ikincisi de yük taşımacılığı. Ortalama 200 kilometre hızla, insanlar bu trenlerin içinde seyahat edecekler, ama 100 kilometre hızla da yük taşımacılığı yapılacak. Bu Bursa için ne kadar değerli.''
Arınç, Japonya'da da saatte 330 kilometre hız yapan bir trene bindiğini hatırlatarak, çok rahat bir yolculuk yaptığını ifade etti. Türkiye'nin, hükümetleri döneminde hep büyük hedefleri gerçekleştirdiğini anlatan Arınç, şunları kaydetti:
 
''Son seçim sloganlarımızdan birisi, 'hayaldi gerçek oldu' sözü bizim için de aynen böyledir. Pek çok şeyi hayal ediyorduk, ama bu hayallerin ne zaman olacağını bilmiyor ve kestiremiyorduk. Kısır çekişmelerin, kavgaların yolsuzlukların, birbiri hakkında kötü şeyler yapmanın siyasete egemen olduğu dönemde, maalesef ekonomik sıkıntıların insanları bir gecede yoksullaştırdığı dönemlerde kimsenin aklına YHT gelmiyordu. Çok şükür bugün yapıyoruz, yapacağız ve hedefimize ulaşacağız. İnşallah en kısa zamanda 2015 sonu gibi görünüyor, ama umarım ki Allah bu işe bir bereket verecek, belki daha öncesinde 2 saat 10 dakikalık yolculuğumuza bir an evvel başlayacağız.''
 
Arınç, konuşmasının sonunda şair Necip Fazıl Kısakürek'in, ''İstasyon'' adlı şiirinden dizeler okudu.
 
Daha sonra, ''Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi''nin ilk adımı olan ve Bursa'nın Doğu-Batı aksında demir yolu bağlantısını sağlayacak 105 kilometrelik Bursa YHT Hattı'nın 75 kilometrelik bölümünü oluşturan Bursa-Yenişehir etabının temeli, Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve diğer bazı yetkililer tarafından butona basılarak atıldı.
 
1891'de yapılan Bursa-Mudanya Hattı'nın 1953'te çıkan bir yasayla kapatılıp sonrasında sökülmesiyle demir ağla bağlantısı kesilen Bursa'nın, 59 yıllık özlemi hattın 2016 yılında hizmete girmesiyle sona erecek. Hat, Ankara-Bursa ile İstanbul-Bursa arası seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya indirecek.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim