• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Bursa'da antik liman kalıntıları bulundu

Bursa'da antik liman kalıntıları bulundu
Bursa'nın Mudanya ilçesinde, sahil kenarındaki eski akaryakıt tanklarının bulunduğu alanda yapılmak istenen alışveriş merkezi kazısında, antik limana ait dükkan kalıntıları ve döşemeler ortaya çıktı.

Mudanya Belediyesi, sahil kenarında Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kayıtlarında 3. derece arkeolojik SİT bölgesi olarak gözüken eski akaryakıt tanklarının olduğu 9 kilometrelik alana alışveriş merkezi ruhsatı verdi. Tesco grubunun hipermarket yapmak için satın aldığı alandaki ilk inceleme kazısında, bir bronz heykel ile antik limanın dükkanları olarak değerlendirilen yapılar ortaya çıktı.

Mudanya'da tarihi antik bir limanın ilk kalıntılarının bulunması, eski eser sevenleri heyecanlandırdı. Bronz heykel, bölgenin eski bir yerleşim bölgesi olduğu tezini kuvvetlendirdi. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu bölgede antik bir liman olduğu kanaatini taşıdıklarını açıklarken, temel atma işlemleri durdurularak binanın oturulacağı alanın tamamında araştırma kazısı yapıldı. Bursa Müze Müdürlüğü ekiplerinin nezaretinde yapılan kazıda ortaya çıkan bütün bulgular tek tek fotoğraflandırıldı. Önümüzdeki aylarda toplanacak kurul, eldeki bilgilere göre kararını verecek.

DIŞARIDAN KİMSE ALINMIYOR

Antik limanın dükkanları olduğu tahmin edilen taş yapıların ve bronz heykelin çıkmasından sonra alışveriş merkezi yapılacak alan tam kontrol altına alındı. Kazılarda bulunan eksiksiz orijinal bronz heykel de Bursa Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Mudanya'daki vatandaşların bile bilgi sahibi olamadığı kazılarla alakalı, Bursa Müze Müdürlüğü arkeologlarının önümüzdeki günlerde bir rapor hazırlayıp Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na verecekleri öğrenildi. Bu arada alışveriş merkezi ruhsatının antik limanın durumuna göre şekil değiştirip değiştirmeyeceği de belli olacak.

BELEDİYE KURUL KARARINI BEKLİYOR

Bu arada eski Petrol Ofisi tanklarının olduğu sahil bölgesinde alışveriş merkezi ruhsatı veren Mudanya Belediyesi, Anıtlar Kurulu'nun kararına göre inşaatın şekilleneceğini açıkladı. Başkan Yardımcısı Kartal Saldırış, "Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, inşaatın oturacağı alanlarda çıkan bulgulara göre değişiklik talep edebilir. Daha evvel de Güzelyalı'da benzer durumla karşılaşıldı. Kurul bu tip antik buluntularda fore kazık, derin temel açtırmıyor. Kalıntıların durumuna göre temel bağlantılarında değişiklik talep edebiliyor. İstanbul'da benzer durumlar oldu. Kurulun yaklaşımına göre projede değişiklik olabilir. Bölgenin alışveriş merkezi olmasının Mudanya için iyi olacağını düşünüyoruz. Sahil düzenlemesi çalışmaları da bölgede başlayacak. Bu çalışmalarla bütünleşecek bir projedir" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim