• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Bursa'ya Otomotiv Test Merkezi kurulacak

Bursa'ya Otomotiv Test Merkezi kurulacak
Bursa Yenişehir'de kurulması planlanan "Otomotiv Test Merkezi"ne ilişkin acil kamulaştırma kararının birkaç gün içinde Bakanlar Kurulundan çıkmasının hedeflendiği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) tarafından UÜ Görükle Yerleşkesi'nde düzenlenen "Bilim ve Teknoloji Haftası" etkinliklerine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yerli otomobil üretimiyle ilgili "Türkiye, babayiğidi buldu" açıklamasını hatırlatması üzerine Aslan, teknik değerlendirmelerin ardından sonucun kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

"Seçimin hangi kriterlere göre yapıldığı, bu kişilerin kimler olduğu" konularının teknik bir değerlendirmeyi içerdiğini dile getiren Aslan, "Bunların hepsi teknik değerlendirmeleri olan konular olduğu için mahkemedeki davalar gibi olan bir şey bu. Dolayısıyla açıklamaları sayın bakanlarımız yapacaktır" dedi.

Aslan, "Şehir olarak Bursa çıkabilir mi?" sorusunu, "Hiç bilmiyoruz. Ben bilmiyorum yani. O konuda bilgim yok. Büyük bir şehir Türkiye. Türkiye şehrinden gelen projeler var. O projelerin içinde teknik kurullar değerlendirmeleri yapıp o değerlendirmeden geçtikten sonra da kısa bir zaman içinde Sayın Bakanımız onu kamuoyuyla paylaşacak" diye yanıtladı.

"Niye Türkiye'de yapılmasın?"

Bir gazetecinin, Yenişehir'de kuruluş çalışmaları süren "Otomotiv Test Merkezi" konusundaki son gelişmeleri sorması üzerine Aslan, bunun önemli bir konu olduğunu vurguladı. Aslan, şunları kaydetti:

"Türkiye, aşağı yukarı 600 civarında testini yurt dışına yaptırıyor. Bunların hepsi, hem özel sektör laboratuvarlarında hem TSE'nin yapacağı yatırımlarla rahatlıkla yapılabilecek testler. Düşünün, bir kamyon lastiğinin testini gidip yurt dışında yaptırmak durumunda kalıyorsunuz. Niye Türkiye'de yapılamasın? Otomotivle ilgili diğer testler hem donanım bazında hem de tüm otomobil bütünlüğü açısından baktığınızda bu testler niye Türkiye'de yapılmasın? Bununla ilgili Bakanlığımız önemli çalışmalar, tespitler yaptı. Laboratuvarlar kurulması gerekir. Hala o çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların sonunda temennimiz, kısa sürede bu laboratuvarların hayata geçirilmesi. Düşünün yangın laboratuvarı, yangınla ilgili ürünler, malzemeler yurt dışında test ediliyordu, şimdi Kayseri'deki yangın laboratuvarında bunlar yapılıyor."

Acil kamulaştırma kararı

Aslan, söz konusu merkezi, 2014-2018 yıllarını kapsayan 10'uncu Kalkınma Planı döneminde tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Yenişehir'de kurulacak olan Otomotiv Test Merkezinin şu anda kamulaştırma işlemleri gerçekleştiriliyor. O da tamamlandıktan sonra proje çalışmaları ve kısa zamanda da orada inşaat projelerine çıkılıp gönlümüzün arzu ettiği, mesela 2018, bu plan döneminde oranın bitirilmesi. Bu daha da öne çekilebilir ama yasal bekleme süreleri var. O süreler tamamlandığında gerçekleştirilecek. Şu anda Sayın Bakanımızın verdiği talimatlar doğrultusunda iş biraz daha hızlandı. Muhtemelen önümüzdeki günlerde acil kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulundan çıkar ve önemli bir noktaya gelmiş oluruz. Bu projeye sadece 'Otomotiv Test Merkezi' diye bakmamak lazım,  'Türkiye'nin dışarıya giden testlerinin, Türkiye'de yapılabilirliğinin projesi' diye bakmak lazım."

Kurulacak test merkezinin, sadece Türk otomotiv sektörüne değil, çevre ülkelere de hizmet vereceğini dile getiren Aslan, bunun içinde Ar-Ge çalışmalarının da yapılacağını, bu yüzden kurulacak merkezi komplike bir tesis olarak düşünmek gerektiğini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim