• BIST 9468.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Bursa'ya Tofaş ve Oyak Renault mührü

Bursa'ya Tofaş ve Oyak Renault mührü
Otomotiv sanayiinin kalbi Bursa'nın en büyük 250 firması araştırmasında Tofaş ve Oyak Renault açık arayla ilk iki sırayı paylaştı.

Tofaş 7,7 milyar lira ciroyla geçen yılın lideri Oyak Renault'yu geçerek zirveye çıktı. 250 firmanın toplam cirosu yüzde 26,8 artarak 51,4 milyar liraya ulaştı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) 15 yıldır gerçekleştirdiği "Bursa'nın 250 Büyük Firması Araştırması"nın 2011 yılı sonuçları açıklandı. Ciro baz alınarak yapılan araştırmada, geçen yılın birincisi olan Oyak Renault ikinci sıraya gerilerken, 7,7 milyar lirayla Tofaş birinci oldu. 7,6 milyar lirayla Oyak Renault ikinci, 2,1 milyar lirayla Borçelik üçüncü sırada yer aldı. Şehrin en çok kâr eden şirketi Oyak Renault, en çok istihdam oluşturan şirketi Tofaş, öz sermayesi en yüksek şirketi Korteks, en çok ihracat yapan şirketi Oyak Renault oldu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez'in basın toplantısıyla açıkladığı sonuçlara göre, sıralamaya giren firmalardan 27'si, isminin açıklanmasını istemedi. İlk üç firma sıralaması ise geçen seneye göre değişti. 250 firmanın toplam cirosu yüzde 26,8'lik artışla 51,4 milyar lirayı aştı. Firmaların toplam ihracatı da yüzde 10,3'lük artışla 10,7 milyar dolar oldu. Firmaların 65'ini otomotiv ana ve yan sanayi, 57'sini tekstil ve konfeksiyon, 36'sını gıda, tarım ve hayvancılık, 28'ini makine ve metal oluşturdu. Otomotiv ana ve yan sanayi bütün göstergelerde liderliğini korudu. İlk 250 şirketin yüzde 26'sı otomotiv ve yan sanayiinde faaliyet gösteriyor. Cironun yüzde 48,2'sini de bu şirketler gerçekleştirdi.

Sektörel analize bakıldığında ise 2011 yılını en iyi geçiren sektörler makine ve metal sektörü ile tekstil-konfeksiyon sektörü oldu. Makine ve metal sektörünün cirosu yüzde 42,3 artarken, dönem kârı yüzde 85,7 yükseldi. Verileri değerlendiren BTSO Başkanı Celal Sönmez, Bursa'nın, Türkiye'nin orta ve ileri teknoloji üretim merkezi olduğunu söyledi. Bu nedenle ihracatın gelişmiş ülkelere yapıldığına dikkat çeken Sönmez, AB ülkelerinde devam eden krizin de avantajlarını dezavantaja çevirdiğini kaydetti. Geçen yıl Bursa'dan AB'ye yapılan ihracatın yüzde 68'e gerilediğini ifade eden Sönmez, 2011 yılının bu nedenle ithalatçı olarak kapandığını dile getirdi. 250 büyük kuruluşun, cirosunu geçen yıl yüzde 26,8 artırdığını hatırlatan Sönmez, şöyle konuştu: "Bu rakam, Fortune Türkiye'nin 500 büyük sanayi şirketinin ortalama ciro artışı olan yüzde 22,2'den büyüktür. Bursa 250, cirosu reel olarak yüzde 14,7 artarak yüzde 8,5 olan ülke büyümesini de aşmıştır. Ancak katma değer ve ihracat konusunda performansımız düşük."

Bursalı şirketlerde, satışların ve çalışan sayısının arttığına ancak satış kârlılığının ve verimliliğin düştüğüne işaret eden Sönmez, ihracat gerilerken borçluluğun bir miktar arttığını dile getirdi. "AB'de kriz sürüyor, en büyük ihracatımız AB'ye yapılıyordu. Orası daralırken çok fazla sihirbazlık beklemeye de gerek yok" ifadelerini kullanan Sönmez, Türkiye'nin kendi aracını kendisinin üretmesi gerektiği yaklaşımına, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki ısrarlarına katıldığını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Otomotiv sanayiimizin çoğu yabancı. 'Gelsin' diye sevindiğimiz yabancı sermaye, bir açıdan seviniyoruz, hakikaten sevinilecek bir şey. Bir başka açıdan da ben şahsen kıskanıyorum, 'Biz niye yapamıyoruz' diye."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim