• BIST 9728.3
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Büyük havayolu şirketleri bir bir batıyor

Büyük havayolu şirketleri bir bir batıyor
Petrol fiyatları, artan vergiler ve kızışan rekabet koşuları havayollarını bir bir iflasa sürüklüyor. American Airlines ve Spanair'in ardından Macar havayolu devi Malev de iflas bayrağını çekti.

Büyük havayolu şirketleri bir bir batıyor

Havacılık sektöründe iflasların ardı arkası kesilmiyor.İflaslarla ilgili son haber Macaristan’dan geldi. Uzun süredir batacağı konuşulan Macar Hava Yolları da (Malev) bu sabah itibarıyla resmen iflas etti. İspanyol havacılık şirketi Spainair ve American Airlines da benzer kaderi paylaşmıştı.

UZUN SÜRE DİRENDİK AMA BAŞARAMADIK

Malev Yönetim Kurulu Başkanı Janos Berenyi, Macar hükümetinin Malev'in  iflas etmemesi için elinden geleni yaptığını, krizin atlatılması için  çalıştıklarını, ancak tüm çabalarına rağmen gerekli maddi desteği bulamadıklarını  belirterek, artık yapacakları bir şey olmadığını, iflaslarını verdiklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle biriken borçları nedeniyle ödeme zorluğu çekmeye başlayan Malev'in bu hafta başı itibarıyla her an iflas edebileceği konuşuluyordu.

MALEV'İN BORCU 200 MİLYON EURO

Berenyi, 3 gün önce yaptığı basın toplantısında, “Panik yapmayın, şimdilik tüm seferlerimizi aksaklık olmadan  gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Malev'in borcunun 60 milyar forint (200 milyon euro) olduğu, Avrupa  Birliği'nin kabul etmemesi üzerine Macar hükümetinin Malev'e maddi katkıda  bulunamadığı için iflasın kaçınılmaz olduğu belirtildi.

SPANAİR DE İFLAS ETTİ

Bir diğer iflas haberi de Spanair’den gelmişti. İspanya’nın önemli havayolu şirketlerinden Spainair geçtiğimiz hafta iflas etti. İflasla birlikte en az 2 bin kişi daha İspanya’da işsizler ordusuna katıldı.
 
Uzun zamandır zor mali koşullar içinde olduğu bilinen ve belini bir türlü doğrultanmayan Barselona merkezli şirket son ümit olarak Katar Havayolları’yla pazarlığa oturmuştu.
 
Şirket 2009’a kadar İskandinav Havayolları’na aitti. Katalan yönetiminin şirketi kurtarma amacıyla 10 milyon euro yatırmasına rağmen bu destek şirketi kurtarmaya yetmedi.

AMERİCAN AİRLİNES 13 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARIYOR

2001 yılından bu yana 11 milyar dolardan fazla kayba uğrayan ve geçen yıl Kasım ayında iflas koruma başvurusunda bulunan American Airlines şirketi, 13 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.

Dünyanın dördüncü büyük havayolu şirketi American Airlines'ın sahibi AMR şirketi, 13 bin kişiyi, tüm işgücünün yüzde 15'ini işten çıkaracağını açıkladı.

Kasım ayında iflas koruma başvurusunda bulunan AMR, harcamalarında 2 milyar dolar kesinti, gelirinde de yıllık 1 milyar dolar artış sağlyabilmek için çalışanların masraflarını yüzde 20 azaltmak zorunda olduğunu açıklamıştı.

88 bin çalışanı bulunan AMR, emeklilik sisteminde de değişiklik yapmayı planlıyor.

2011’DE REKOR ZARAR AÇIKLADI

2011'in ilk dokuz ayında 884 milyon dolar zarar ettiğini açıklayan AMR'nin bu hafta yaptığı açıklamalara göre geçen yıl sadece Aralık ayındaki zarar ise 904 milyon dolar. Şirketin 2001 yılından bu yana zararı 11 milyar dolardan fazla.

Dünyanın dördüncü büyük havayolu şirketi American Airlines'ın sahibi AMR ve iştiraki American Eagle iflas koruma başvurusunda bulundu. İflasa karşın uçuşlarların süreceği açıklandı. 

www.UlasimOnline.Com 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim