• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Büyük Okyanus sularında hayalet ada

Büyük Okyanus sularında hayalet ada
Avustralyalı bilim insanları, Güney Pasifik'te denizcilik şemaları, dünya haritası, Google'ı haritada olan adayı denizde bulamadıklarını açıkladı.

Avustralyalı bilim insanları, Güney Pasifik'te denizcilik şemaları, dünya haritası, Google'ı haritada olan adayı denizde bulamadıklarını açıkladı.
Avustralyalı bilim insanları, denizcilik ve dünya haritaları ile Google Earth'te, Büyük Okyanus'un güneyinde gösterilen Sandy Adası'nın aslında var olmadığını bildirdi. Google haritalarında Sandy adası olarak adlandırılan ufak toprak parçası, Avustralya ile Fransız yönetimi altındaki Yeni Kaledonya arasında gösteriliyor.

Ancak Sidney Üniversitesi'nden bilim insanları, bölgeye gittiklerinde Mercan Denizi'nin mavi sularından başka birşey bulamadı. Hayalet ada, en azından 10 yıldır çeşitli yayınlarda yer almaktaydı.

Bilim insanlarının keşif gemisinde bulunan Maria Seton, bölgede 1400 metre derinliğinde bir okyanus değil, toprak bulmayı umut ettiklerini söyledi.
Seton, 25 gün süren yolculuğun dönüşünde Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Gemideki seyir haritaları bölgede 1400 metre derinliğinde su bulunduğunu gösteriyordu.

Ada, Google Earth'te ve diğer haritalarda görülüyor. O yüzden biz de gidip görmek istedik. Ama ada filan yoktu. Çok şaşırdık. Çok tuhaf birşey bu. Nasıl olup da bir toprak parçası haritalara girmiş, bilemiyoruz. Ama durumu araştırıp bulmak istiyoruz." dedi.

Avustralya gazeteleri, görünmez adanın Fransız karasuları içinde olması gerektiğini ama Fransız resmi haritalarında yer almadığını yazdı.
Avustralya'nın deniz haritalarını yayımlayan Hidrografya Kurumu, Sandy adasının bazı bilimsel haritalarda ve Google Earth'te yer almasının, insan hatasından kaynaklanıyor olabileceğini kaydetti; "Hata yıllardır tekrarlanıyor olabilir." dedi.

Kurumdan bir yetkili, bazı haritacıların telif haklarını çalanlara karşı önlem olarak kentlere hayalet sokaklar koyabildiklerini ama denizcilikte güven duygusunu ortadan kaldıracağı için, bunun pek yapılmadığını bildirdi.
Google'ın harita servisinden bir sözcü de, haritalarını hazırlarken yetkili kaynaklara danıştıklarını belirtti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim