• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Büyük Okyanus'ta askeri rekabet artıyor

Büyük Okyanus'ta askeri rekabet artıyor
Büyük Okyanus'ta askeri rekabet giderek artıyor. ABD ile Avustralya arasında yapılan anlaşmaya göre Avustralya'nın kuzeyindeki Darvin şehrindeki askeri üsse 2 bin 500 ABD deniz piyadesi yerleştirilecek.

Büyük Okyanus'ta askeri rekabet artıyor

Bölgenin en büyük ülkeleri arasında askeri rekabet giderek hız kazanıyor. Çin dışişleri bakanlığı temsilcisi, Washington yetkilileri ile Kanberra arasındaki askeri anlaşmayı soğuk savaş normlarının geri dönüşü olarak tanımladı. ABD ile Avustralya arasında yapılan anlaşmaya göre Avustralya'nın kuzeyindeki Darvin şehrindeki askeri üsse 2 bin 500 ABD deniz piyadesi yerleştirilecek. Bu konu hakkında nihai anlaşma ABD Başkanı Obama'nın Kasım ayında yapılan bölge ziyareti sırasında imzalandı. Ayrıca Obama'nın bölge ziyareti sırasında Amerika savaş gemilerinin Singapur'da konuşlandırılması konusunda da anlaşma sağlandı.

Avustralya ile yapılan anlaşma ABD'nin müttefiklik görevi sembolik bir garantörlük olarak görülebilir. Ancak ABD askeri deniz kuvvetlerinin Malaka Körfezi'nde konuşlandırılması çok büyük askeri öneme sahip.

Konuşlandırılmanın tamamlanmasından sonra Ortadoğu petrolünün Doğu Asya'ya taşınma bölgesi ve sanayi mallarının geçişi kontrol altında tutulmuş olacak.

Amerika askeri güçlerinin sayısı Büyük Okyanus'un batısında gözle görülür bir şekilde artıyor. Japonya'da 80 bin, Güney Kore'de ise 28 bin Amerikan askeri bulunuyor. Obama'nın bölge ziyaretinden kısa bir süre önce bölgeyi ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Leon Panetta askerlerin sayısının azalmayacağına dair söz verdi. Bölge liderleri ile görüşmesi sırasında Panetta ülkesinin askeri bütçesinin kısıtlanması durumunda da bunun söz konusu olmayacağını ifade etti.

Washington yetkilileri açık bir şekilde bölgeden çekilmeyi düşünmediğini göstermiş oldu. ABD'ye müttefik olan ülkelerin temel hedefi Çin karşıtı sağlam bir ittifak oluşturmak... İddiaya göre Çin büyük bir hızla askeri gücünü artırıyor ve bölge ülkeleri ile sınır tartışması başlatabilir. Nitekim Çin askeri harcamalarını büyük bir hızla arttırıyor, askeri sanayisi gelişiyor. Özellikle de beşinci nesil savaş uçaklarını imha edebilme yeteneğine sahip balistik füzelerin imal edilmesi ve Çin savaş uçaklarının teknik özelliğini geliştirmesi endişe ile karşılanıyor. Son bir hafta içerisinde Pekin yetkilileri savaş uçaklarının deneme uçuşlarının yapıldığını duyurdu.

Kısa bir süre öncesine kadar Washington yönetimi SSCB ile soğuk savaş döneminde yürütülen politikanın tekrarlanmayacağını vurgulamaktaydı. Yani Çin'in gelişimini engellemeyi düşünmediği iddia ediliyordu. Özellikle de Başkan Yardımcısı Robert Zoellick ülkelerin yakın ticari-ekonomik ve diğer ilişkiler içerisinde olduğu küreselleşme döneminde soğuk savaş politikasının devam ettirilmesinin imkansız olduğunu ifade etmişti.

Gerçekten de Çin ile ABD arasındaki ekonomik ilişkiler zamanla daha fazla yakınlık arz ediyor. Şu anki ilişkiler karşılıklı bağımlılık düzeyi olarak tanımlanabilir. Bununla beraber ABD'nin Çin'in askeri gelişimini engelleme politikası da devam ediyor. Çıkarların kesiştiği bölgeler ise temelde Doğu ve Güneydoğu Asya bölgesi.

Asya ve Büyük Okyanus bölgesinde yaşanan gelişmeler beraberinde rekabeti de getirmiş oldu. Ticari-ekonomik rekabet, enerji kaynaklarının paylaştırılması konusu örnek olarak görülebilir. Ekonomik rekabetin artması her ne kadar ekonomik gelişmenin doğal bir sonucu olarak görülebilse de askeri rekabet olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yani bölgesel çatışmaların yaşanmasına neden olabilir. Asya ve Büyük Okyanus bölgesinde- örneğin Avrupa'nın Helsinki sürecine benzer bir oluşum- gerilimi önleyebilecek mekanizma bulunmuyor. Önümüzdeki dönemde de bu türlü bir meksanizmanın oluşturulması beklenmiyor. Ancak şu ana kadar mevcut uluslararası teşkilatların benzer bir oluşum içerisinde değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Kanaatimizce bu tür bir statü Asya Büyük Okyanus İş Birliği (ATES) tarafından uygulanabilir. Teşkilatın üye sayısının yeterli olması ve uluslararası güce sahip olması öneminin üzerinde durulmalı. 2012 yılında ATES toplantısının Vladivostok'ta yapılması öngörülüyor. Rusya'nın ev sahipliğini yapacağı toplantı sırasında Kremlin sarayının bölgesel askeri rekabati azaltmak için çabalarda bulunması bekleniyor. Bu tür tekliflerin hazırlanması için önümüzde yeterince zaman var.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim