• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Büyükekşi: Afrika'ya en fazla THY uçacak

Büyükekşi: Afrika'ya en fazla THY uçacak
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, THY'nin yıl sonunda Afrika'ya dünyada en çok uçan hava şirketi olacağını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Önümüzdeki 2023 hedeflerine ulaşabilmek için, Türkiye'nin Ar-Ge, inovasyona, tasarıma ve markaya dönük yapacağı teşviklerle çok fazla yabancı sermayeden çekebileceğimizi, onları yatırıma ikna edebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Büyükekşi, ''Uludağ Ekonomi Zirvesi''nde Cüneyd Zapsu'nun moderatörlüğünde, "Türkiye'ye Yatırım: Riskler ve Fırsatları 2014" başlıklı düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, son 10 yılda Türkiye'nin toplam ihracatının 3 kat, komşularıyla ihracatının ise 5,5 kat arttığını söyledi.
Bu rakamların Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkilerini, komşu ülkelerle ticareti daha ileri götürdüğünü belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Biliyorsunuz 2023 yılında 500 milyar dolar bir ihracat hedefi var Türkiye'nin. Bu hedefe ulaşabilmek için de bizim mutlaka yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Şu andaki 152 milyar dolarlık ihracat rakamını neredeyse 3 katından fazla artırmamız gerekiyor. Onun da şu anki yatırımlarla olması mümkün değil. Türkiye'deki büyük tasarruf açığından dolayı mutlaka yabancı sermaye yatırımlarına ihtiyacımız var. Dünyada çok büyük bir rekabet var, yatırımcı çekme açısından. Bugün dünyanın en büyük depremini alan Amerika bile bu konuda yatırımcı çekebilmek için yeni programlar ortaya koyuyor."
Büyükekşi, Türkiye'nin ileri teknoloji ile katma değeri yükseltmeye yönelik sanayi yatırımlarına ihtiyacı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Şu anda son dönemlerde, özellikle son 10 yılda daha çok Türkiye, hizmete bir miktar ağırlık verdi. Halbuki bizim yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var. Bu yeni dönemde mutlaka sanayiye, ihracata tam tersi pozitif bir ayrımcılık yapmamız gerekiyor. Bizim en yumuşak karnımız cari açığın panzehiri, yüksek katma değerli ihracat. Yüksek katma değerli ihracatı yapabilmenin yolu da mutlaka bizim yabancı şirketlerle ortak yapacağımız onların ortak yatırımlarıyla ancak bu işi becerebiliriz. Bu işi de Türkiye'nin çok genç bir nüfusu, önemli bir bir konumu var. Bunları çok iyi anlatabilirsek biz Türkiye'ye yeni yatırımların geleceğine inanıyoruz. Tabii burada siyasi istikrar ve güven ortamı son derece önemli."

"THY, yıl sonunda Afrika'ya en çok uçan hava şirketi olacak"

"18,8 milyonla Avrupa'da en fazla genç nüfusa sahibiz" diyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, İstanbul'u bir finans merkezi yapmak istiyor. İstanbul şu anda gerçekten Türk Hava Yolları'nın (THY) katkısıyla önemli bir hap oldu. Şu anda Avrupa'da 3. vaziyette. Bunun dışında da Türkiye'nin açılmasıyla birçok uluslararası şirket, marketini hızlı bir şekilde İstanbul'a taşıyor. THY, yıl sonunda Afrika'ya dünyada en çok uçan hava şirketi olacak. Bunun avantajlarını iyi bir şekilde sağlayabilirsek, çünkü 152 milyar dolar ihracatımız oldu. Yaklaşık 40-50 milyar dolar hizmet ihracatımız var, 500 milyar dolara yakın da bir iç ticaret hacmi oluşmuş durumda. Bu avantajları iyi anlatabilirsek, Türkiye çok önemli potansiyelleri barındırıyor. Önümüzdeki 2023 hedeflerine ulaşabilmek için, Türkiye'nin Ar-Ge, inovasyona, tasarıma ve markaya dönük yapacağı teşviklerle çok fazla yabancı sermayeden çekebileceğimizi, onları yatırıma ikna edebileceğimizi düşünüyorum."
Hükümetin mutlaka ekonomik değişiklik yapması gerektiğini ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Avrupa'da bir kriz oldu. En çok hizmet sektörüyle uğraşan ülkeler, başta Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, İngiltere... Bunların hepsi hizmet sektörüyle ekonomisini ayakta tutan ülkelerdi. Hepsinde büyük krizler oldu ama Almanya, sanayisiyle, üretimiyle var olan bir ülke. Almanya'da hiçbir sıkıntı olmadı. Olduysa da çok az oldu. 'Bizim yeni bakış açısına ihtiyacımız var' dememin sebebi, yeni sektörlere ihtiyacımız var."
Büyükekşi, Türkiye'nin havacılık, savunma, elektronik, optik, yenilenebilir enerjiler üreten sanayiler konusunda yeni yatırımlar yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Oturuma, TPG Capital Ortağı ve Kıdemli Danışman Vincenzo Morelli, Rosatom Denizaşırı Ülkeler Başkanı Dzhomart Aliev, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Burganbank Grup CEO'su Eduardo Eguren ile PSA International Avrupa, Akdeniz ve Amerika Bölgeler CEO'su David Antonius Yang da konuşmacı olarak katıldı.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim