• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Çağlayan 2012 ihracat hedefini açıkladı

Çağlayan 2012 ihracat hedefini açıkladı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılının, Türkiye ekonomisi açısından önemli başarıların gerçekleştirildiği bir yıl olduğunu belirterek, 2012 için yeni hedefi ortaya koydu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılının, Türkiye ekonomisi açısından önemli başarılarıngerçekleştirildiği bir yıl olduğunu belirterek, ''İnanıyorum ki 2012 yılı da bu performansıdevam ettirmemiz halinde yeni başarılara imza atacağımız bir yıl olacak. Bunun için olması gereken güven ve istikrarın sürdürülmesidir'' dedi.

2011 yılını değerlendiren ve 2012 yılına ilişkin beklentilerini açıklayan Çağlayan, 2011'in dünya ekonomisi için kritik bir yıl olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, çevresi birçok risklere maruzken, sağlanan güven ve istikrar ortamı sayesinde 2011 yılında pek çok alanda önemli gelişmeleri yaşadığını belirten Çağlayan, küresel krizin etkilerinin devam ettiği bir ortamda sağlam kamu mali dengelerinin, Türkiye'yi diğer ülkelerden ayrıştıran en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2011 yılındaki bütçe dengesinin, kamu borçlarının ve işsizlik oranının birçok gelişmiş ülkeden daha iyi durumda gerçekleştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Türkiye ekonomisi geçmişte yaşadığı sıkıntılardan edindiği tecrübeler sayesinde son yaşanan küresel krizi en az hasarla ve hızlı bir şekilde atlatabilmeyi başardı.

AB ülkelerinde yaşanan borç sorunu, önemli ihraç pazarlarımız olan Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Arap ülkelerinden yaşanan gelişmelere rağmen 2011 yılında Türkiye ekonomisinde büyük başarılara imza attık.

11 aylık TÜİK verilerine göre toplam ihracatımız 2010'un aynı dönemine göre yüzde 20 artarak, 102 milyar dolardan, 122,5 milyar dolara yükseldi.

Bunu, ihracatımızın yüzde 72'sini oluşturan AB, Kuzey Afrika ve Orta-Doğu ülkeleri krizdeyken başardık. Geçen 11 ayda aralarında Brezilya, Kanada, Güney Kore, Hong Kong, Peru gibi, son yıllara dek çok fazla önem verilmeyen 60'a yakın pazara ihracat rekoru kırmış durumdayız.''

Bakan Çağlayan, 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde 13 ülkeye yönelik 11 genel ticaret heyeti, 25 ülkeye yönelik 19 sektörel ticaret heyeti ve 62 alım heyeti programı düzenlediklerini anımsatarak, bu programlarla ihracatçılara yol gösterdiklerini söyledi.

''Türkiye, dünyanın yıldız ülkesinden biri olmayı başardı''

Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatı artırmak, bulunulan pazarlarda daha da güçlenmek, yeni pazarlara girmek ve tutunmak, Türkiye'nin ihraç ürünlerini yüksek katma değerli bir yapıya kavuşturmak amacında olduklarını belirten Çağlayan, ''Çünkü bizim hedefimiz sürdürülebilir ihracat artışı sağlayarak, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak ve ihracat artışını sağlamak için 5 başlık altında çalışmalarımızı yürütüyoruz'' dedi.

Söz konusu başlıkların ''Teşvik-yatırım-üretim-ihracat zincirinin koordinasyonu'', ''Yeni teşvik düzenlemeleri'', ''İhracat pazarlarını çeşitlendirme'', ''Ürün kompozisyonumuzu genişletme'' ve ''Doğrudan yabancı yatırımları teşvik'' olduğunu aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:

''Bu çalışmalarımız, sayıları her geçen gün artan ticaret müşavirlerimiz, hedef ve öncelikli pazarlar çalışmamız, ülke masaları uygulamamız, ticaret heyetlerimiz, devlet yardımları, STA müzakereleri, hizmet ihracatı alanındaki yeni adımlarımız, yurtdışı müteahhitlik ve müşavirlik alanındaki rolümüz, Özel Ekonomik Bölge hamlemiz ile desteklenmektedir. Türkiye'yi ekonomide daha ileri noktalara taşıyacak çalışmalarımızdan bir diğeri de yeni teşvik sistemidir.

Çalışmalarında son noktaya geldiğimiz yeni teşvik sistemi, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine erişmesinde büyük katkı sağlayacak, sürdürülebilir büyümeyi destekleyecektir. Stratejik yatırımlar yeni teşvik sistemimizde özel olarak ele alınacaktır.

2011 yılında gerek büyüme, gerek ihracat, gerek istihdam ve diğer pek çok makroekonomik verilerdeki başarısı sayesinde Türkiye, dünyanın yıldız ülkesinden biri olmayı başardı. Bunun kanıtı da 2011 yılı Ocak-Ekim döneminde uluslar arası doğrudan yatırım girişinin 11,5 milyar dolar seviyesine ulaşması, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 oranında artmasıdır.''

''OVP'de hedeflenen büyüme hedefinin aşılması muhtemel''

Türkiye ekonomisinin 2011 yılında önemli bir özelliğinin de büyümede gösterdiği performans olduğuna dikkati çeken Çağlayan, yılın ilk üç çeyreğinde küresel büyümede yaşanan gerilemeye karşın Türkiye ekonomisinin güçlü bir büyüme performansı sergileyerek gelişmiş ekonomilerden ayrıştığını kaydetti.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2011 yılı ilk üç çeyreğinde gösterdiği büyüme performanslarıyla Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu vurgulayarak, Orta Vadeli Program'da Türkiye ekonomisinin 2011 yılında yüzde 7,5 oranında büyümesini hedeflediklerini, ancak üçüncü çeyrekteki yüzde 8,2'lik büyüme göz önüne alındığında, bu hedefin aşılmasının dahi muhtemel göründüğünü bildirdi.

2012 beklentileri

Yeni yıla ilişkin beklentilerini de dile getiren Çağlayan, uluslararası alanda yaşanan ekonomik ve siyasal istikrarsızlıklara rağmen, yakalanan istikrarlı ve güçlü büyüme performansıyla birlikte mali göstergelerdeki olumlu seyir sayesinde, Türkiye Hükümetinin bölgesinde ve küresel çapta örnek teşkil ettiğini söyledi.

Orta Vadeli Program kapsamında, 2012 yılı itibariyle kişi başına milli gelirin yaklaşık 11 bin dolar seviyesine ulaşmasını beklediklerini aktaran Çağlayan, diğer taraftan, ''yeni pazar açılımları'' çalışmalarıyla ihracat rakamlarında iyi bir yükseliş yakalandığını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu amaç doğrultusunda 2012 yılında dış ticaretimizi geliştirmek için belirlenen stratejilerimiz son derece önem arz etmektedir. Bu noktada, küresel olumsuzluklardan etkilenmeyişimizin ve birçok gelişmiş ülkenin aksine pazar çeşitliliğini her koşulda arttırmamızın avantajlarını göreceğiz. Kasım ayı itibariyle aylık bazda dış ticaret açığımızın azaldığını görüyoruz.

Aralık ayında da bu azalışın devam edeceğini ve dış ticaret açığında yaşanacak bu azalmaya bağlı olarak cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya olan oranının da orta vadeli program kapsamında öngörülen yüzde 9,4 oranında kalacağını umuyorum.

İthalatımızdaki artışı sınırlama çalışmalarımız 4 başlık altında yürütülmektedir. Bunlar; 'İhracata Dönük Üretim Stratejisi ve GİTES', 'Kamu alımlarında yerli girdi kullanımının özendirilmesi', 'Korunma Önlemleri' ve 'Piyasa Gözetimi ve Denetimi'dir.

Uygulayacağımız stratejilerle 2012 yılı sonunda ihracatımızın yaklaşık 149 milyar dolar, ithalatımızın yaklaşık 248 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 60 seviyesinde gerçekleşecektir.''

''Öncelikli konularımızın başında cari açıkla mücadele geliyor''

Yeni yılda Ekonomi Bakanlığı'nın öncelikli konularından en başında cari açıkla mücadelenin geleceğini belirten Çağlayan, cari açığın 2012 yılında önemli ölçüde gerileyeceğin öngördüklerini bildirdi.

Cari açığın azaltılmasına yönelik kalıcı çözümler üretilmesi için oluşturdukları Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çalışmalarına devam edildiğini aktaran Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Strateji kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmalarda, üzerinde çalışılabilecek ve daha da geliştirilebilecek pek çok politika önerisi ortaya çıkmıştır. 2012 yılında kişi başına gelirimizi Orta Vadeli Programda 10 bin 973 dolar, büyümeyi yüzde 4 olarak öngörüyoruz.

Hükümet olarak önceliğimiz Türkiye'yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri yapacak uzun vadeli stratejileri uygulamaktır. Bizim  hedefimiz 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve 2 trilyon dolar GSYİH ve kişi başına 25 bin dolar gelir ile dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır.

Geride bıraktığımız 2011 yılı Türkiye ekonomisi açısından önemli başarıların gerçekleştirildiği bir yıldı. İnanıyorum ki 2012 yılı da bu performansı devam ettirmemiz halinde yeni başarılara imza atacağımız bir yıl olacak. Bunun için olması gereken güven ve istikrarın sürdürülmesidir. Bu vesile ile 2012 yılının tüm milletimize hayırlar getirmesini diliyor, tüm milletimizin yeni yılını tebrik ediyorum.'' 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim