• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Çağlayan, Mersin için hedeflerini açıkladı

Çağlayan, Mersin için hedeflerini açıkladı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlarla Mersin'in dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Çağlayan, Mersin için hedeflerini açıkladı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlarla Mersin'in dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biri olacağını söyledi.

12 Haziran seçimlerinde Mersin'den AK Parti milletvekili seçilen ve yeni kabinede Ekonomi Bakanı olan Zafer Çağlayan, seçim sonrasında teşekkür ziyaretleri için geldiği Mersin'de basınla buluştu. Marina'da sabah kahvaltısında Mersin basınıyla bir araya gelen Çağlayan'a AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten ve İl Başkanı Mekin Merter Salt da eşlik etti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, Merkez Mersin Gazeteciler Derneği Başkanı Nazmi Akdağ ve basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Bakan Çağlayan, hem seçim değerlendirmesi yaptı hem de Mersin hedeflerini anlattı, 12 Haziran seçimlerinin Mersin'de büyük bir olgunluk içinde geçtiğini belirten Çağlayan, seçimlerin tek bir galibinin millet olduğunu vurguladı.

12 Haziran'ın artık geride kaldığını ifade eden Çağlayan, "Bugün 10 Temmuz ve yeni ideallerin, 2023 Türkiye'sinin temellerinin atılacağı ilk çeyrek uygulamasına geçtik. Bakanlık yapılarında önemli değişiklikler oldu. Mersin ve Türkiye ile ilgili yapacağımız çok önemli çalışmalar var. Gerek ülkemizde gerek Mersin'imizde herkes bizim kardeşimiz, biz bu düşünceyle hizmetimizi aynı kararlılıkla devam ettireceğiz. Hiç kimseyi 'sizden-bizden' diye ayırmadık" dedi. Mersin'deki seçim başarısını değerlendiren Çağlayan, AK Parti'nin 2007 seçimlerinden bugüne Mersin'de 100 bine yakın oy artışı sağladığını, 2009 seçimlerinden bu yana da 79 bin oy artışı olduğunu bildirdi. Bunun AK Parti'ye duyulan güvenin çok önemli bir göstergesi olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, "AK Parti'yi Mersin'de birinci parti yapacağız dediğimizde bazılarınız 'olmaz' dedi ama bu son derece doğaldı. Ama biz buna inanmıştık, inanmak başarının yarısıdır. Hayatımız mücadeleyle geçmiş insanlarız, şükürler olsun Allah bizi mahcup etmedi, Mersin bizi mahcup etmedi. Aradaki fark isterse 1 olsun, maçlarda skora bakılır. Burada galibiyet Mersinlilerindir. Biz ötekileştiren değil, birleştiren bir yapı istiyoruz ama bizim olmazsa olmazımız, ülkenin birlik beraberliğinden yana olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğünden yana olan, tek devletten, tek bayraktan, tek vatan anlayışından yana olan herkesin başımızın üstünde yeri var. Mersin'de daha evvel iki ilçede birinciliğimiz vardı şimdi 7 ilçede AK Parti birinci oldu. Biz şimdi 'niye 6 ilçede AK Parti birinci olmadı' bunun çalışmasını yapıyoruz. Çünkü hedefimiz büyük, bizim hedefimiz 2014 seçimlerinde Mersin'de büyükşehir başta olmak üzere tüm ilçe belediye başkanlıklarını AK Parti'ye kazandırmak. Bugünkü tablo bize, 3 yıl içinde yapacağımız hizmetlerin, Mersin'de AK Parti'nin oy artışını tetikleyeceğini gösteriyor. Biz vatandaşımızı bıktırıncaya kadar vatandaşımızın içinde olacağız. Yazın Mersin'e ayda en az 3 kere geleceğiz, bunu taahhüt ediyorum. Mersin'de iddia ederek söylüyorum belediye başkanlıklarını alacağız" diye konuştu.

"AKDENİZ OYUNLARI İLE İLGİLİ YATIRIMLARA HEMEN BAŞLAYACAĞIZ"

Toplantıda Mersin'e yapacakları hizmetleri anlatan ve seçim döneminde Mersin ile ilgili bulundukları taahhütleri hızla yerine getireceklerini dile getiren Çağlayan, önümüzdeki 4 yılda temel hedeflerinin Mersin'e kamu ve özel yatırımlar dahil 8.2 milyar liralık yatırım gerçekleştirmek olduğunu kaydetti. Bu konuda ilk adımları atmaya başladıkları bilgisini veren Çağlayan, "Akdeniz Oyunları konusunda sona geldik ve iki gün önce Başbakanımızla uzun süre üzerinde konuştuk, 1 saate yakın bir zaman oyunları konuştuk. Başbakanımız bu kadar yoğun tempoda 1 saatini Mersin'e ayırdı, kendisine teşekkür ediyorum. Mersin'de yapacağımız hedeflerimizi ve projelerimizi görüştük ve talimatlarını aldık. Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç ile önümüzdeki günlerde tekrar Mersin'e geleceğiz. Helikopterle tüm Mersin'i hem tepeden görmek hem de tespit ettiğimiz yerleri beraber bakanla değerlendirmek üzere bir keşif yapacağız. Şu anda ihale dosyaları süratle hazırlanıyor ve çok kısa bir süre içinde ihaleleri gerçekleştirerek temellerini de bu yıl atmayacağı başlayacağız, çünkü önümüzde çok fazla bir zaman yok. 500 milyon liralık bir harcama öngörülüyor ama ben bunu da geçebileceği kanaatindeyim. Bu yatırımlar çerçevesinde belli ilçelerimizde de sportif yatırımlarımız olacak. Son derece modern bir stadyum yapacağız. Tarsus-Erdemli de buradan kendi paylarına düşeni alacak. Başbakanımız Mersin'e gelecek ve hem teşekkür edecek, çünkü Mersin bizim için son derece önemliydi, hem de temel atma ve açılışlar gerçekleştirecek" şeklinde konuştu.

"ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVAALANI İHALESİNİ BU YIL YAPACAĞIZ"

Daha önce başlayan projelerle ilgili bilgi veren Bakan Çağlayan, Çukurova Uluslararası Havaalanı'nın ihalesinin bu yıl yapılacağını ve temelinin atılacağını, 2,5 yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini anlatarak, "Mersin Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın yıllık yolcu kapasitesi 30 milyon olacak. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ve uluslararası büyük bir havaalanı olacak. Büyük bir kargo terminali inşa edilecek. Bu çerçevede bazı ürünlerin zamana karşı yarışması ve çok hızlı sevk edilmesi gerektiği için kargo terminali çok ciddi önem taşıyacak. Ve bizim çileklerimiz uçacak artık. Tarsus-Kazanlı Turizm Tesisleri ile ilgili yatırımcılarla her gün görüşüyorum. Yatırımcılar 800 milyon dolar civarında bir yatırım gerçekleştirecekler, yani yaklaşık 1.3 milyar lira. Bu paraların hepsi Mersin ekonomisine akacak ve yapılacak olan tesisler 8 bin yatak kapasiteli olacak. Ümit ediyorum bu yıl temelleri atılacak. Bu, Mersin için çok önem arz ediyor. Mersin'in tamamını 30 bin yataklı bir turizm kenti haline getireceğiz, kitle turizminin başkenti olacak. Antalya'da artık kapasite dolmuştur" görüşlerini aktardı.

Mersin'in en büyük sorununun işsizlik olduğuna işaret eden ve Mersin'de ilk belini kıracakları şeyin işsizlik meselesi olduğunu söyleyen Çağlayan, Mersin'de Türkiye işsizlik ortalamasının üzerinde bir işsizlik bulunduğuna dikkati çekti. Bu çerçevede çok somut yatırımlar yaptıklarını iddia eden Çağlayan, "Gerek inşaatlarda gerek işletmeye girdikten sonra ciddi bir istihdam kapasitesine sahip olacaklar. Yaratacakları dolaylı istihdamı da kattığımız zaman çok önemli gelişmeler olacak ve biz yapacağımız yatırımlarla 78 bin 505 kişiye istihdam sağlayacağımızı ifade ettik. Bunların hepsi hesaba dayalıdır, 8 bin yatak kapasiteli bir otel inşaatında kaç kişi çalışacağını ben size ezbere söylerim ama Turizm Bakanlığı'nın verileriyle konuşuyorum. Havalimanında bittikten sonra minimum bin kişi çalışacak. Sadece Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi'nde yılda 10-12 bin ton yaş meyve-sebze, bin tona yakın kırmızı et, bin tona yakın beyaz et, 8 bin ton civarında içecek tüketilecek. Bunlar Mersin'in kendi bünyesindeki çiftçimizin ürettiği ürünlerden gelecek. Bu 30 bin yatak kapasitesine çıktığı zaman yılda 30-40 bin ton yaş sebze-meyveyi sadece turizm tesisleri tüketecek. Bunları getiren-götüren nakliyeciler ve gelen bu turistler var, Mersin'de sadece deniz-kum-güneş turizmi olmayacak; inanç turizmi ve Akdeniz Oyunları ile beraber sporda çok önemli bir önceliği olacak Mersin'in. Uluslararası kongreler ve sportif etkinlikler bu spor salonlarında yapılacak ve böyle bir spor salonu kapasitesi Akdeniz çanağında yok. Gelenler Mersin'in otelinde yatacak, lokantasında yemek yiyecek. Dolaylı olarak baktığınızda çok ciddi bir istihdam. Mersin istihdamı böyle çözecek ve ekonomik atılımını, açılımını böyle gerçekleştirecek" ifadelerine yer verdi.

Mersin'in istihdam dokusunun şu anda buna hazır olmadığının da altını çizen Çağlayan, bunların hepsinin belli bir kalifiye iş gücüyle olabileceğini vurgulayarak, AK Parti olarak şimdi Mersin'de geleceği planladıklarını belirtti. Mersin'de bu alanda projelere başladıklarını, mesleki eğitim alanında insanlara meslek öğrettiklerini ifade eden Bakan Çağlayan, "Mersin'de İNTES ile beraber inşaat sektöründe önemli bir çalışma başlattık. Mersin'in önümüzdeki yıllardaki en temel sektörü inşaat sektörü olacak. Yatırımlar olacak, Mersin'in altını üstüne getireceğiz, havaalanı inşaatı, yol yapımı, turizm tesisleri yapılacak, burada çalışacak kalifiye insanlara ihtiyaç var. Mersin'de işsizliğin temel problemi mesleksizlik. Biz Mersin'de mesleki eğitimi ve Mersin'in ihtiyacı olan hangi meslekler var, bunları çalışmaya başladık. İnşaat sektörüyle ilgili sertifikasyon sınavı yaptık burada, İNTES akredite edilmiş bir kuruluş olduğu için yapılan sınavda kazananlar sertifika aldılar. Sertifika alanlar, dünyanın hangi ülkesine giderse gitsin iş bulacak, bu onun pas kartı, kırmızı pasaportu, çünkü uluslararası akredite edilmiştir. Şimdi Mersin'de bunu çalışmaya başladık" dedi.

"5 YENİ SERBEST BÖLGE"

Mersin'de yapacakları 5 yeni serbest bölgeyle ilgili de açıklama yapan Ekonomi bakanı Çağlayan, Mersin'in bu konuda Türkiye'de pilot olacağını söyledi. Zafer Çağlayan, "İlk serbest bölgemizi Tarım Ürünleri İşleme Serbest Bölgesi olarak yapacağız, ikincisi yat ve tekne üretimiyle ilgili olacak, üçüncüsü Türkiye'de ilk defa İkinci El Araç Bakım Onarım Serbest Bölgesi yapıyoruz. Havaalanı etrafında bir serbest bölge yapacağız ki bu çok önemli olacak. Çünkü biz Mersin'e 2.9 milyar avroluk bir konteynır limanı yapacağız. Bu çok iddialı bir projedir, 6.5 katrilyondan bahsediyorum ve Mersin dünyanın en önemli ticaret aktarma merkezlerinden biri olacak. Lojistik Serbest Bölgesi ile beraber Mersin çok önemli bir duruma gelecek, dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biri olacak" ifadelerini kullandı.
Bakan Çağlayan sözlerini, "Mersin ile ilgili yapılacak her türlü çalışmada muhalefet-iktidar ayrımı yapmadan çalışacağız, Mersinlilere hizmet edeceğiz" diyerek bitirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim