• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Çağlayan, otomotivcilere sert çıktı

Çağlayan, otomotivcilere sert çıktı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son çıkan teşvik yönetmeliğinden kendilerine kolaylık sağlanmadığını savunan otomotivcilere sert çıktı.

Zafer Çağlayan, otomotivcilere sert çıktı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son çıkan teşvik yönetmeliğinden kendilerine kolaylık sağlanmadığını savunan otomotivcilere sert çıktı.

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik yönetmeliğinde kendilerine kolaylık sağlanmadığını ileri süren otomotivcilere çok kızdı. “Sanki çocuk kandırıyorlar” diyen Bakan Çağlayan, otomotivcilere gözlüklerini değiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.
 
Türkiye’nin hamallıktan bıktığını da belirten Çağlayan, “İstediklerini bilseniz tüyleriniz diken diken olur” dedi. Çağlayan, otomotiv sektörünün önemli isimlerinin “Teşviklerde unutulduk” şeklindeki açıklamalarını Dubai’ye giderken yanıtladı. Dubai’ye, “2. Yıllık Yatırım Toplantısına” katılmak amacıyla giden Çağlayan, şu açıklamalarda bulundu:
 
Hamallığa mahkum ettiler
 
Başbakanımız ‘Yerli otomobilin tasarımını bizim mühendislerimiz yapsın’ dedi. Bugün Google, Microsoft’a operasyonun başında Türk mühendisler var. Dizayn ve tasarımı bizde olursa, motor ithalatı yapmayacağım. 21 milyar dolar otomobil ithalatımız var. 6 milyar dolardan fazla motor ithalatı. Niye, biz kabiliyetsiz miyiz? Lisans verenler onu kendilerine saklamış. Otomotiv sektörü için de, pek çok yeni teşvik, destek var. Beyefendiler sanki çocuk kandırıyor. Oynamaya niyeti olmayan gelin, yerim dar, dermiş. Ben o yatırımı yapacak kimseyi Türkiye’ye getiririm. Başbakanımız söylediğinde topa girmediler.
 
Gözlüğünü değiştir
 
Benden taleplerini duysanız, şaşırırsınız. Tüyleriniz diken diken olur. Gelin yatırımı da siz yapın, fabrikayı işletme safhasında bize verin. Kimse kusura bakmasın. Türkiye eski Türkiye değil. İlk kez bu kadar zehir zemberek konuşuyorum. Kusura bakmasınlar. 9 yıldır Türkiye, farklı bir Türkiye. Kullandığımız kaynaklar babamızın parası değil. Doğru yere gitmesi gerekiyor.Efendim, şunu göremedik. Göremediyseniz gözlüğünüzü değiştirin. Beyefendi diyor ki, istediğim yerde desteği ver ya da parayı bana ver. Bunu yatırımcıya yakıştıramıyorum. Biri diyor ki, katma değeri anlamıyoruz. Anlama kapasiten buysa...
 
Büyüklerin CEO’ları 7 Mayıs’ta geliyor
 
7 Mayıs’ta Başbakanımız tarafından yapılacak ‘Yatırım Danışma Konseyi’ var. Dünyanın en büyük 15-20 şirketinin CEO’ları var. Dünya Bankası ve IMF başkanları geliyor. O CEO’larla başkanların tespitlerini alacağız. Hedef, Türkiye’ye daha fazla ithalat bağımlılığı olmadan daha fazla yatırım. Bir de Sanayi Bakanlığı envanterini ve sanayi stratejilerini hazırlayan, ithalat haritasını çıkaran ekip bu kez de uluslararası sermaye yatırımlarının profilini çıkarıyor. Bu çalışma yakında bitecek ve uluslararası sermaye yaklaşımmıız daha sağlıklı olacak.”
 
Yüzde 50 yatırım indirimi getirdik ‘tamamını devlet yapsın’ diyorsanız biz yokuz
 

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan “Aç sacı, döşemeyi yap. Bunları küçümsemek için söylemiyorum ama motoru yapacak her türlü kabiliyetim var. Demiyorum ki yüzde 100’ünü Türkiye’de yapın ama yan sanayim yüzde 85 ihracatını yapıyor. Biz stratejik yatırımlarda ayrım gözetmedik. ‘Arkadaş, 5. bölgede yatırım yap, biz sana aynı desteği vereceğiz’ dedik. İstanbul’da yap, Konya’da yap, Kayseri’de yap, Tekirdağ’da yap, nerede yaparsan yap. O zaman yüzde 50 yatırım indirimi alacak” dedi. Bakan Çağlayan otomotiv sanayicilerini ‘samimi olmaya’ davet ederek şöyle devam etti: “Verdiğimiz kaynaklar milletin kaynakları. Kimse cebinden çıkarıp vermiyor. Herkes neyin ne olduğunu iyi biliyor. Bu arkadaşlarımız bu teşviklerin ne getirip ne götürdüğünü senden benden iyi biliyor. Otomotiv sektöründeki yatırım stratejik yatırım. Yüzde 50 destekliyoruz. Otomotiv sektöründekilerin hepsi kârlı şirketler. Otomotivciler tamamını devlet yapsın bize işletmeyi verin diyorlarsa, buna da yokuz. Neredeyse yatırımın tamamını siz yapın diyorlar.”
 
1 milyar dolarlık yatırım imzası
 
ÇAĞLAYAN, özelleştirmelerde finansman sorunu yaşandığı yolundaki bir soruyu yanıtlarken de şöyle konuştu: “Orada sorun sadece finansmandan kaynaklanmıyor. Dünyada büyük fonlar var. Bunlar zaman zaman çok kârlı gördüğü alanlara giderler. Mesela bizim üçüncü köprü yol inşaatı ihaleye çıktığı anda dosya alındı, ihaleye girilmedi. Şimdi köprü ve yol bölündü. Bizim müteahhitlik sektörü, nasıl olsa devlet ihale der, biz de yabancı ortakla gelir müteahhitlik hizmetini veririz, diye düşünüyor.
 
Yeni bir yatırım
 
Dubai’ye yeni teşvik sisteminin işleyişini tanıtmaya gittiğini de söyleyen Çağlayan, perşembe günü teşvik sisteminin önemli öncülerinden biri ile önemli bir anlaşma imzalanacağını söyledi. Çağlayan, “Türkiye’de hiç yatırımı olmayan bir ortaklık 1 milyar dolarlık yatırım için imza atacak. İthalatını yaptığımız bir ürün üretilecek üstelik. Kolit polüler üretimi yapacak” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim