• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Çağlayan: Portekiz Türkler için bir fırsat

Çağlayan: Portekiz Türkler için bir fırsat
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Portekiz'e gelişi gecikmeli oldu. Libya ile ilgili gelişmeler dolayısıyla Portekiz ziyaretine gecikmeli başlarken, programını da kısa tutmak zorunda kaldı.

Diplomasi tarihinde az yaşanır

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Portekiz'e gelişi gecikmeli oldu. Libya ile ilgili gelişmeler dolayısıyla Portekiz ziyaretine gecikmeli başlarken, programını da kısa tutmak zorunda kaldı. Ancak bir günlük ziyarete büyük işler sığdırmayı başarmış olmaktan dolayı memnundu...

Sabah ilk olarak Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı ile bir araya geldi. İki ülkenin hangi alanda işbirlikleri yapabileceğini konuştu. Ardından Türk-Portekiz İşadamları toplantısına katıldı. Burada işadamlarına Türkiye ekonomisinden ve fırsatlarından söz etti. Kısa ve hızlı bir Lizbon turunun ardından Öğle yemeği için Türk Büyükelçiliği'ne geçildi. Ancak Portkizli işadamları ile ikili görüşmeler burada da devam etti.

DİPLOMASİ TARİHİNDE AZ YAŞANIR

Akşamüstü Ulaştırma Bakanı ile yeniden bir araya geldi. Akşam saatlerinde son görüşme ise Portekiz Başbakanı ile yapıldı. Bu görüşmeye ekonomiden sorumlu devlet bakanı da katıldı.

Çağlayan, bakan olmasına karşın Başbakan'ın kendisini kapıda karşıladığını belirtirken, "Ziyaretinizden onur duydum şeref duydum" sözlerini aktarırken mutluydu. Diploması tarihinde bir Başbakanın bir bakana bu sözleri söylemesinin pek rastlanacak bir durum olmadığını vurgularken; bunun Türkiye'nin başarısı olduğunu söylüyordu.

FIRSATI KAÇIRMAYIN

Portekiz'in Türk işadamları için birçok fırsat barındırdığına dikkat çeken Çağlayan, Portekiz'in önümüzdeki dönemde 15 milyar avro, yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu. Bunların Üçüncü köprü, havaalanı, otoyollar ile hızlı tren projeleri olduğunu anlattı. Proje detaylarını ise şöyle sıraladı:

- 5 milyar avroluk İkinci havaalanının 2017'ye kadar tamamlanması planlanıyor. AB'den finansman desteği almaya çalışıyorlar. İlk aşamada 22 milyon yolcuya hizmet edebilecek kapasitede olacak. 2050'ye kadar bu kapasite 43 milyon yolcuya çıkacak.

- Üçüncü köprü. 13 km uzunluğunda nehir köprüsü olacak.
- Baraj projeleri ile eski iki barajın yenilenmesi için 2.6 milyar avro harcayacaklar.
- Madrid-Lizbon arası hızlı tren hattı. Lizbon bölümü 203 km uzunluğunda olacak. Halen 20 saatte gidilebilen bu süreyi
kısaltmayı hedefliyorlar. Proje maliyeti 2.4 milyar avro.
- Lizbon- Porto hızlı tren hattı projesi. 292 kmlik bu hattın yapımı için 4.5 milyar avro harcamayı planlıyorlar.
- Porto-Vigo arasında 55 km'lik tren hattı yapılacak. Bu da 845 milyon avroya malolacak.

12 YILLIK PROGRAM KENDİ UÇAĞINI YAPACAK, 4 BİN KM TREN HATTI DÖŞENECEK

Bakan Çağlayan Portekiz'i bitirir bitirmez Haziran seçimlerine geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 12 yıllık hükümet programı açıklayan parti olacaklarını söyledi. Daha önce Türkiye'de uzun vadenin 1 yıl, kısa vadenin ise şuan olduğunu gülerek anımsattı. Ve 2023 yılını hedefleyen 12 yıllık program açıklayacak olmaktan heyecan duyduğunu anlattı.

Bu programa ilişkin ipuçları da verdi. Çağlayan, "Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefi yer alacak. Kişi başına düşen milli gelir 22 bin dolar olacak. İhracat 500 milyar dolar olacak. 2013'te kendi helikopterini, 2020'de kendi uçağını yapacak. Dünyanın en büyük 10 limanından biri Türkiye'de olacak. 4 bin km. uzunluğunda hızlı tren hattı döşenecek.Tüm bu planlar 4 yılda bir kamuoyuna ilan edilecek ve bunların nasıl yapılacağı, hangi kaynakla yapılacağı da ayrıntılı şekilde belirlenmiş durumda" dedi.

KARSAN OLİMPİYATLARDA

Çağlayan'a gelen bir başka soru ise Karsan idi. Türk ar-gesinin ilk örneği Karsan'ın artık hem Amerika hem de dünya için önemli olduğunu belirtirken, "New York Belediyesi ister alsın ister almasın; bu araba Amerika'ya girmiştir. Hem obezlerin hem tekerlekli sandalyelilerin kullanabileceği bir araç. Dünyada böyle bir teknik araç daha yok" dedi.

Çağlayan Karsan'ın bu aracının 2014 Rio Olimpiyatları'nın resmi aracı olacağını ilan etti. Dış kaportasının biraz değiştirilerek Rio'ya özgü bir model geline getirilerek, olimpiyatlar esnasında sporcuların, heyetlerin taşınmasında kullanılması için girişimler bulunduğunu söyledi.

Amerika ve Japonya'da finans kuruluşlarının da destek verdiğini anlattı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim