• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Çağrı merkezleri fabrika gibi çalışıyor

Çağrı merkezleri fabrika gibi çalışıyor
Türkiye'deki bine yakın çağrı merkezinde yaklaşık 50 bin kişi çalışıyor. Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu'da açılan çağrı merkezleri, hem istihdama katkıda bulunuyor hem de şehrin ekonomisini canlandırıyor.

Çağrı merkezleri bacasız fabrika gibi çalışıyor

Türkiye'deki bine yakın çağrı merkezinde yaklaşık 50 bin kişi çalışıyor. Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu'da açılan çağrı merkezleri, hem istihdama katkıda bulunuyor hem de şehrin ekonomisini canlandırıyor.

Çağrı merkezlerinin, son 2 yılda illerin büyümesine yüzde 12 katkıda bulunduğu tespit edilmiş. Anadolu'ya yapılacak en iyi yatırımın çağrı merkezi açmak olduğunu belirten IMI Conferences Genel Müdürü Meltem Karateke, özellikle üniversitesi olan illerde istihdama büyük katkı sağladığı görüşünde. Karateke, "Türkiye, Avrupa ile çağrı merkezi konusunda entegre durumda. Ukrayna, Belarus ve Almanya'da çağrı merkezi olan Türk şirketleri var." dedi.

Yurtdışında her şirketin çağrı merkezinin olduğuna dikkat çeken Karateke, "Yurtdışındaki şirketlerin birçoğu bu işi kendi bünyesinde çözmek yerine hizmet satın alıyor. Bizde de bu süreç yaşanacak, birçok şirket çağrı merkezlerinden hizmet satın alacak. Onun için Türkiye'deki müteşebbislerin hazırlıklı olması, elini çabuk tutması gerekiyor." dedi. Çağrı merkezleri için sanıldığı gibi büyük paralara ihtiyaç olmadığını anlatan Karateke, çalışacak kişilerde üniversite mezunu veya İngilizce şartı aranmadığını söyledi ve ekledi: "Pazar henüz çok yeni. 10 yıllık bir geçmişe sahip ve daha alınacak çok yol var. Devletin önem verdiği bir sektör haline gelince, kamu da önem vermeye başladı. Bunda Ulaştırma Bakanlığı'nın büyük katkısı var. Çağrı merkezlerinin başarısı için gereken; doğru insan kaynağı, teknoloji ve süreçleri iyi yönetme. Türkiye olarak bunu yapabiliyoruz."

Bu merkezlerin ekonomiye de büyük katkısı var. Bir çağrı merkezi çalışanı, dört kişilik bir ailenin geçimini sağlayabiliyor. Şu an çalışanların yüzde 80'i kadınlardan oluşuyor. Bunların da yüzde 70'i genç ve 20'li, 30'lu yaşlarda. On yıl öncesine kadar banka ağırlıklı olarak yola çıkan merkezlerde 2-3 bin kişi çalışırken, bugün bine yakın merkezde 50 bini aşkın kişi çalışıyor. Bu alanda lider olan ülke Amerika, ancak Hindistan dış hizmet alımında iyi bir pazar. Onun için birçok ülke Hindistan'la çalışıyor. Karateke, Türkiye'nin bu alanda Hindistan'a rakip olabileceğini ifade ediyor. "Kültürel farklılıklar ve lisan aksanından dolayı irtifa kaybetmeye başlayan Hindistan'ın boşluğunu ancak Türkiye doldurabilir." diyor. Karateke, Türkiye'deki çağrı merkezlerinin büyüyebilmesi için yabancıların gelmesi gerektiği tespitinde bulunuyor. Karateke'ye göre, şirket birleşmeleri ve evlilikler olursa sektör bir o kadar büyüyecektir. Deneyimli iş kadını sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, Avrupa ile çağrı merkezi konusunda entegre durumda. Özellikle de Almanya ile. Ukrayna, Belarus ve Almanya'da çağrı merkezi olan Türk şirketleri var. Almanya ve Hollanda'ya Türkiye'den hizmet veriliyor. Merkezi Hollanda, Viyana olan çağrı merkezlerimiz de var. İngilizce ve Rusça hizmet vermiyoruz. Son zamanlarda Arapça talebi gelmeye başladı. Bu taleplerinin sebebi de çağrı merkezlerini ziyaret ettiğimiz birçok Avrupa ülkesine göre, bizdeki disiplinli çalışmanın getirdiği yüksek verim." Çağrı merkezleri, sesini ödülle de duyuruyor. İstanbul Çağrı Merkezi Ödülleri, geçtiğimiz 5 yıl içerisinde 89 kuruluşun adaylık heyecanına sahne olmuş. Onlarca kuruluş, başvurdukları kategoride sektörün en iyisi olmak için yarışıyor. Bu yıl özel sektörün yanı sıra kamu kurumlarının da katılımı bekleniyor.

RAKAMLARLA ÇAĞRI MERKEZİ (2010)

Sektörün büyüklüğü 1,4 milyar TL

Çağrı merkezi sayısı 1.300

Son 5 yıllık yatırım 200 milyon TL

5 yıllık yatırım hedefi 3-4 milyar TL

Çalışan sayısı 45 bin

Masa sayısı 35 bin

Ortalama maaş 1.250 TL

Dünyada sektörün büyüklüğü 340 milyar dolar

Dünyadaki çağrı merkez sayısı 124 bin

Dünyadaki çağrı masası sayısı 8,8 milyon

Dünya çağrı merkezinde çalışan sayısı 11 milyon kişi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim