• BIST 9824.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Çakır: "ÖTV'yi kaldır sektörü kalkındır"

Çakır: "ÖTV'yi kaldır sektörü kalkındır"
Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Çakır, akaryakıttaki verginin yüzde 67 olduğuna dikkat çekerek, “Kamu hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla ÖTV’deki özel kelimesi sektörümüzle pek uymuyor” dedi.
Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Çakır, sektörün en büyük gider kalemini oluşturan akaryakıttaki verginin yüzde 67 olduğuna dikkat çekerek hükümete seslendi. Çakır, “Kamu hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla ÖTV’deki özel kelimesi sektörümüzle pek uymuyor. Hükümet bu konuda sektörü desteklemelidir. Burada TOFED’e de büyük görev düşüyor” dedi. 
 
2013 yılını yeniden doğuş yılı ilan eden Metro Turizm, personel eğitimleri, yazıhane, yeni hat ve araç yatırımlarına ağırlık verdi. Alman markası Man ile 50 adetlik otobüs alım sözleşmesi imzalayan ve partinin ilk 10 adedini Mayıs ayında teslim alan Metro Turizm, yine bir Alman markası olan Mercedes-Benz Türk ile de 60 adetlik otobüs alımına imza attı. Firma, 60 adetlik siparişin ilk 20 adedini teslim alarak filosuna dahil etti. 
 
Mercedes-Benz Türk bayileri Mergeler, Has ve Hassoy Otomotiv 60 adetlik otobüs satışını ortaklaşa gerçekleştirdi. Metro Turizm’e ilk teslimatı ise Mengerler, pazarlama merkezinde düzenlenen tören ile yaptı. Metro Holding Yönetim Kurulu üyesi Erdem Yücel, Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Çakır, Genel Müdür Umut Kahraman, Kurumsal İletişim Müdürü Arzu Yaman, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin ve TOFED yöneticileri, Mercedes Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Burak Tarım, Otobüs Satış Kısım Müdürü Burak Batumlu, MBFT Otobüs Satış Finansman Müdürü Uğur Erdinç ve şirket personelleri katıldı. Törende Mengerler’den Genel Müdür Nusret Güldalı, Has Otomotiv’den Otobüs Satış Müdürü Soner Balaban ve Hassay Otomotiv’den Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Ulusoy’da hazır bulundu. 
 
Metro Turizm’in 76 vilayette faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük karayolu yolcu taşıma firması olduğunu hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Çakır, 2013 yılını yeniden yapılanma yılı olarak ilan ettiklerini ve bu doğrultuda da çalışmalar yaptıklarını açıkladı. 2012 yılında 20,5 milyon yolcu taşıdıklarını hatırlatan Çakır, 2013 yılındaki hedeflerinin 23 milyon yolcu taşıması olduğunu, yılın ilk 5 aylık döneminde ise 7 milyonun üzerinde yolcu taşıması gerçekleştirdiklerini söyledi. Ertan Çakır, “İçinde bulunduğumuz sektör yoğun bir operasyonel güç gerektiriyor. Yeni hatlar, yazıhaneler, bilet satış noktaları ve araç yatırımları gerektiriyor. Yolcularımız bizden bakımlı, temiz, daha güvenli otobüsler istiyor. Bizde hem yolcularımızı memnun etmek hem de filomuzun yaş ortalamasını genç tutmak adına otobüs yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Almış olduğumuz bu otobüslerimiz öz mal ve 2013 yılında iş ortaklarımızın da otobüs yatırımları olacak. Dolayısıyla da bu yıl 1300’den fazla olan otobüs filomuzu da korumuş olacağız” dedi. 
 
metro1.jpg
 
ÖTV ve KDV Desteği Şart! 
 
Otobüs taşımacılığının asla cazibesini kaybetmeyeceğini, ancak hükümet tarafından destek verilmediği takdirde birçok küçük firmanın faaliyetlerine son verebileceğini dile getiren Ertan Çakır, şöyle devam etti: 
 
“1926 yılından beri Türkiye’de taşımacılığın yüzde 90’ı karayolu ile yapılmaktadır. Ve bugüne kadar da hiçbir iktidara gelen hükümet destek programları hazırlanmamış ve devlet desteği olmadan ayakta kalan bir sektör haline gelmiştir. Bugün Marmara bölgesini ele aldığımız da Eskişehir’de dahil olmak üzene 35 milyon insan bulunmaktadır. 2023 yılında Türkiye nüfusunun 80-90 milyon olacağını düşünürsek, otobüs hiçbir zaman bu ülkede ölmeyecek bunun farkındayız. Kısa hatlar her zaman önemli olacak. Şimdi gelelim ÖTV ve KDV konusuna: Biz kimi taşıyoruz? Askeri taşıyoruz… Polisi, öğrenciyi, memuru, emekliyi taşıyoruz!.. Kısaca tüm Türk halkını taşıyoruz!... Kamu görevi gören bir sektörden bahsediyoruz. Bana göre ulvi olan bir görevi yerine getiriyoruz. Yakıt bizim genel maliyetlerimiz de sektörün en büyük sorunlarından birisidir. Akaryakıtın yüzde 67’si vergilerden oluşuyor!.. ÖTV’deki özel kelimesi bizim motorin içindeki vergi kısmına maalesef pek uymuyor!.. Bu konuda sektör, hükümet tarafından desteklenmelidir. Nasıl ki havayolu ülkenin prestijidir dendi ve ÖTV’siz, KDV’siz yakıt desteği sağlanıyor, nasıl ki deniz ticareti canlanmalıdır dendi ve ÖTV’siz yakıt desteği sağlanıyor, nasıl ki yurtdışına çıkan nakliyecilere Avrupalı rakipleri ile rekabet edebilsin diye sınır kapılarında vergisiz yakıt desteği var, otobüs sektörün de firmaların yaşamına devam edebilmesi için ÖTV kaldırılmalıdır. Çünkü bizim sektörümüz kamu görevini yerine getiriyor. KDV ise; yüzde 18’den bir alt dilim olan yüzde 8’e çekilmelidir. Sektörümüzün sivil toplum kuruluşu TOFED’e de büyük görevler düşüyor. Bu konuda daha fazla lobi faaliyetleri oluşturmalı ve hükümet nezdinde sonuca ulaşmalıdır.”
 
metro.jpg
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim