• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Çakmaklı Köyü'ne iki yeni liman yapılacak

Çakmaklı Köyü'ne iki yeni liman yapılacak
Aliağa’nın Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde kalan sahil kesimine iki yeni liman yapılmak isteniyor. İlk liman Çakmaklı Kızıl burun Mevkiine Ege Çelik Sanayi A.Ş. tarafından, ikincisi ise Urla Makine tarafından yapılacak.

Çakmaklı Köyü'ne iki yeni liman yapılacak

Aliağa’nın Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde kalan sahil kesimine iki yeni liman yapılmak isteniyor. İlk liman Çakmaklı Kızıl burun Mevkiine Ege Çelik Sanayi A.Ş. tarafından, ikincisi ise Urla Makine tarafından yapılacak.

Yapılmak istenen iki yeni konteynır limanı ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci kapsamında Halkın Katılımı toplantısı yapıldı. Toplantıda firma yetkilileri yapacakları yatırımın; çevreye duyarlı ve ülke ekonomisine katkılar sağlayacağını anlatırlarken, Çakmaklı Köyü halkı, köylerinin her tarafının sanayi kuruluşları ile çevrildiğini, söz konusu limanlarında yapılmasıyla nefes alamayacaklarını belirterek yatırımlara karşı çıktılar.

Ege Çelik tarafından Kızıl Burun Mevkiine 139 bin metrekare denizin doldurulması yöntemiyle yapılacak olan liman; 60 metre eninde 240 metre boyunda olacak. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olması beklenen liman, 2,5 yıl içerisinde tamamlanacak, yaklaşık 100 kişi çalışacak. Urla Makine tarafından yapılması planlanan liman ise; 46 bin metrekare deniz dolgusu ve 21 bin metrekare de liman gerisi hizmet alanı olarak inşa edilecek. 30 metre genişliğinde 255 metre uzunluğunda olacak olan liman yaklaşık 20 milyon dolara mal olacak. 24 ay içerisinde yapılması planlanan liman tamamlandığında 100 kişi istihdam edecek.

Çakmaklı köy halkı adına konuşan Köy Muhtarı Ahmet Kahraman, bu limanlar yapılırsa köyün nefes alamayacağını, bu yatırımlar karşı olduklarını, yapılmaması için direneceklerini söyledi. Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde kalan sahil kesimine Ege Çelik Sanayi ve Urla Makine tarafından projelendirilen ve yapılmak istenen iki yeni konteynır ve dökme yük limanı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci Halkın Katılımı toplantısı yapıldı.

Çakmaklı Köy Kahvesinde yapılan toplantıya; Çevre ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ÇED Dairesi yetkilileri, Devlet Su İşleri, Tarım İl Müdürlüğü ve Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları yetkililerin ve Çakmaklı Köyü sakinleri katıldı. Toplantıda; ÇED raporunu hazırlayan mühendislik firmaları çevresel etkileri hakkında, firma yetkileri ise yatırımın ekonomik boyutu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundular.

EGE ÇELİK 139 BİN METREKARE DENİZ DOLDURACAK

İlk toplantıda ilk olarak Ege Çelik A.Ş. tarafından Çakmaklı Köyü ile MKE plaj tesisleri arasında yer alan bölgeye yapılması düşünülen iskele ile ilgili Duru Mühendislik firması tarafından hazırlanan ÇED raporu slayt gösterileri eşliğinde ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

TAMAMEN DENİZ ÜZERİNE YAPILACAK

Yatırımın tamamının 139 bin metrekarelik deniz üzerine, tamamen dolgu veya bir kısmı dolgu, bir kısmı kazık üzerine yapılacağı belirtilen Ege Çelik’in liman projesi ile ilgili şu bilgiler verildi;

İskele 60 metre eninde ve 240 metre uzunluğunda olacak, -İskele denizin üzerinde 139 bin metrekare dolgu alanını kaplayacak.

İskeleye -15 ila -30 metreye kadar derinlikte gemiler yanaşabilecek.

Yapılacak konteynır ve dökme yük liman projesi 6 ay içerisinde hazırlanacak ve 2 yıl içerisinde bitirilecek,

Günde ortalama 8 ila 15 geminin yanaşması planlanıyor,

Yıllık 300 bin konteynır kapasitesi ile çalışması planlanan limana; max. 70 bin DWT büyüklüğünde gemiler yanaşabilecek,

Yatırımda; inşaatı sırasında 100 kişi, hizmete girmesinin ardından yine 100 kişi istihdam edilecek.

Yatırımın yaklaşık 100 milyon dolara mal olması bekleniyor.

KÖYÜN DEĞERİ ARTACAK

ÇED sunumunun ardından katılımcıların soruları, raporu hazırlayan mühendislik firması ve yatırımcı kuruluşun temsilcisi tarafından yanıtlandı. Çakmaklı köyü halkının çevre ve gürültü kirliliği ile ilgili endişeleri doğrultusundaki sorulara yanıt veren firma yetkilisi Ersan Sezer “Kanunun emrettiği hükümler çerçevesinde köy halkının rahatsız etmeyecek şekilde inşaat sürecini tamamlayacağız. Ayrıca biz konteynır limanı olarak hizmet vereceğimiz için köyümüzde herhangi bir kirliliğe neden olmayacağız. Liman projemiz sonunda Çakmaklı Köyü çok daha değerli bir köy haline gelecektir ” diyerek, proje her ne kadar tamamen dolgu gibi görünse de bunun yerine kazıklar üzerine yapma düşüncelerinin arttığını, büyük oranda da iskelelerin kazıklar üzerine inşa edileceğini sözlerine ekledi.

İKİNCİ YATIRIM URLA MAKİNE’DEN

Çakmaklı Köyü’ne yapılacak ikinci liman ise bir Öztüre Holding kuruluşu olan Urla Makine tarafından yapılmak isteniyor. Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde kalan iskele, rıhtım ve dolgu alanı iki yıl içinde tamamlanacak. 20 milyon dolara mal olacak proje; 46 bin metrekaresi deniz dolgu, 21 bin metrekarelik kısmı ise liman gerisi hizmet alanı olmak üzere toplam 67 bin metrekarelik bir alan üzerine yapılacak. Limanın iskele bölümü; 30 metre genişliğinde ve 255 metre uzunluğunda ve iki rıhtıma sahip olacak. Yıllık 92 bin 374 konteynır kapasitesi olması planlanan liman, 1100 metrekare konteynır depolama alanına sahip olacak. İnşası sırasında 80 kişi, limanın işletilmeye başlanmasıyla 100 kişi istihdam edilecek.

Sunumun ardından DHLA yetkilisinin; ‘tesisin ulaşımını nasıl sağlayacaksınız? doğrultusundaki soruyu ise Urla Makine İdari İşler sorumlusu Hakan Tolunguç “Mevcut olan imar planları dahilinde bir ulaşım planı oluşturulmasını bekliyoruz. Ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığının bütün mevzuatına uygun hareket edeceğiz. Limanımız konteynır ve dökme yük gemilerine hizmet verecektir ” dedi.

KÖY HALKI KARŞI

Firma yetkililerinin yaptığı bilgilendirme toplantıların ardından söz isteyen Çakmaklı Köyü Muhtarı Ahmet Kahraman “Buruda nefes alacağımız bir tek körfezimiz kaldı. Başka bir yerimiz yok bizim. Yatırımcılara soruluyor. ‘Ne kadar araziniz var’ cevap ‘hiç’ ‘nerden geçeceksiniz ‘Demir yolundan’ buralar köy merası. Buranın bin 500 metrekaresi mera gerisi orman. Ece Çelik’in 400 dönüm arazisi var. Bunlarla 17 senedir cebelleşiyoruz. Biz 12 ay burada ikamet eden insanlarız.” diyerek, köylülere “Bizim ikinci bir konutumuz var mı beyler” diye sordu. Muhtarın sorusuna ise köylüler hep birlikte ‘Yook’, “Gidecek bir yerimiz var mı beyler” dedi, köylüler yine hep bir ağızdan “yook” diye cevap verdi. Muhtar Kahraman, “Olay bundan ibarettir. Biz bu yatırımları istemiyoruz. Tutanaklara lütfen bunları geçiriniz. Biz de hukukçularımızla görüşerek gereğini yapacağız” diye son noktayı koydu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim