• BIST 9548.09
  • Altın 2499.755
  • Dolar 32.4879
  • Euro 34.5554
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Çalık Enerji Türkmenistan'da iki ihale aldı

Çalık Enerji Türkmenistan'da iki ihale aldı
Türkmenistan'da daha önce 6 elektrik santrali inşa eden Çalık Holding bünyesinde faaliyet gösteren Çalık Enerji, yine 2 elektrik santrali ihalesini kazandı
Türkmenistan'da daha önce 6 elektrik santrali işna eden Çalık Holding bünyesinde faaliyet gösteren Çalık Enerji, yine 2 elektrik santrali ihalesini kazandı. Doğalgaz kaynakları bakımından zengin olan Türkmenistan, elektrik ihtiyacını gaz türbinli elektrik santrallerden karşılıyor. Bu nedenle Türkmen yönetimi, ülke genelinde bu türden santralle inşa ediyor. Türkmenistan'ın elektrik santralleri, Türk şirketine emanet edildi. Çalık Enerji şirketi, Türkmenistan'ın Ahal vilayetinde iki adet elektrik santrali inşa edecek. Bununla ilgili kararname, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından imzalandı. Türk şirketinin inşa edeceği santrallerin biri 252,2 megawatt gücünde olup, Ahal vilayeti Ak buğday ilçesinde, diğeri 504,4 megawatt kurulu kapasitesi ile Ahal vilayeti Derveze ilçesinde inşa edilecek. Temmuz ayında inşasına başlanacak santrallerin biri Aralık 2014'de, diğeri ise Aralık 2015'de devlete teslim edilecek. 
 
Türk şirketi, daha önce de 3 tane küçük ölçekte elektrik santrali ihalesini kazanmıştı. Türkmen yönetimi, elektrik ihracatını 5 kat daha artırmak için 2020 yılına kadar sektöre 5 milyar doların üzerinde yatırım yapacak. Sözkonusu elektrik santralleri de bu amaçla inşa ediliyor. Türkmenistan'da halihazırda 10 elektrik santrali, 32 türbin (14'ü buhar, 15'i doğalgaz ve 3'ü su türbinleri) faal durumda. Türkmenistan; İran ve Afganistan'a elektrik ihraç ediyor. Ayrıca, Tacikistan, Pakistan ve Ermenistan'a elektrik ihraç etme yolları araştırılıyor. 
 
Bu arada, Türk müteahhitlik sektörünün 2013 yılında en fazla iş üstlenilen ülkeler arasında ilk sırada Türkmenistan yer alıyor. 2013 yılının ilk altı aylık süresinde Türkmenistan'da üstlenilen 28 projenin toplam değeri 4,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim