• BIST 9458.27
  • Altın 2495.11
  • Dolar 32.5919
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Çalık Enerji'den Irak'a ikinci santral atağı

Çalık Enerji'den Irak'a ikinci santral atağı
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "İnşallah dost ve kardeş Irak'ta başka önemli çalışmalara da imza atacağız" dedi.

Çalık Enerji'den Irak'a ikinci santral

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "İnşallah dost ve kardeş Irak'ta başka önemli çalışmalara da imza atacağız" dedi.

Çalık Enerji'den Irak'a ikinci santral yatırımı Ninova'nın temeli Musul'da atıldı. Bu yatırımla Çalık Enerji Irak'ta 3.5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayacak. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "İnşallah dost ve kardeş Irak'ta başka önemli çalışmalara da imza atacağız" dedi.

Yaklaşık 2 bin kişinin çalışacağı santrallarda 3.5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı giderilecek. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Irak'ın gelişimi ve refahı için atılan adımlara üstlendikleri projelerle katkı sağladıklarını belirterek, "Yaklaşık 1.5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak Ninova Doğalgaz Çevrim Santrali, Grubumuzun Irak'ta üstlendiği ikinci santral projesi. İnşallah dost ve kardeş Irak'ta başka önemli çalışmalara da imza atacağız" diye konuştu.

"BAŞLANGIÇ OLSUN"

Petrol ve gaz zengini olmasına rağmen elektriğin günde ortalama 5 saat verilebildiği Irak'ta, Çalık Enerji dev bir yatırıma daha başladı. Bin 250 megavatlık Kerbela El-Khairat santralının ardından Irak'ın en büyük elektrik santrallarından olacak Musul Ninova santralının temeli atıldı. Çalık Enerji tarafından inşa edilecek santralın temeline ilk harcı önceki gün Musul Valisi Esil Nuceyfi, Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Saad İbrahim Hammudi, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Çalık Enerji Genel Müdürü Dr. Osman Saim Dinç attı. 338.5 milyon dolarlık yatırımla Musul'un yaklaşık 60 kilometre güneyine inşa edilecek santralda ilk ünitenin önümüzdeki yıl devreye alınması ve inşaatın iki yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. İnşaatlarda toplam 2 bin kişiye istihdam sağlanması planlanırken, 2 bin megavatlık projeler Irak'ta 3.5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayacak.

GELİŞİME KATKI

Temel atma törenine katılan Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Saad İbrahim Hammudi, Çalık Enerji'nin yapımına başladığı Ninova Santralı projesini başlangıç adımı olarak kabul ettiklerinin altını çizerek, "Bölgede aşiret şeyhleri bölgenin ileri gelenleri ve Musul'daki Ninova ilindeki yetkililerden projelere destek vermeklerini ve yardımcı olmalarını istiyorum" dedi. Musul valisi Esil Nuceyfi ise Irak hükümetinin halka vaatte bulunduğu projenin temelinin atılması büyük sevinç duyduğunu ifade ederek, "Proje, Irak ve Türk hükümetleri arasındaki ittifak ve işbirliklerinin sonucu. Bu ittifakı Çalık Enerji hayata geçirecek. Biz şirketten daha fazlasını bekliyoruz" diye konuştu.
Çalık Enerji'nin yatırım yaptığı Musul'da güzel konukseverliği görmesini umut ettiklerini aktaran Nuceyfi, "Çalık ve Çalık Holding seviyesindeki şirketlerden bu proje gibi güzel projeler bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız ise bir yıl önce inşaatın yapılacağı Ninova bölgesinden bir heyetin kendisini ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Allah'a çok şükür bir yıl sonra burada bu büyük santralın temelini atıyoruz. Çalık Enerji bu projeyi en iyi şekilde hayata geçirecek. Türk hükümeti Irak'ın bütünlüğü için çaba sarf ediyor ve özen gösteriyor. Türkiye Irak'ın iç işlerine müdahale etmeden Irak'ın kalkınması için çalışıyor ve çalışacaktır" diye konuştu.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Irak'ın gelişimi ve refahı için atılan adımlara üstlendikleri projelerle katkı sağladıklarını söyledi.

"EVİMİZDEYİZ"

Çalık, komşu ve kardeş Irak için büyük önem taşıyan 750 megavat büyüklüğündeki Ninova Santralı'nın temelini attıkları için oldukça mutlu olduklarını belirterek, "Çalık Grubu şirketleri olarak Irak'ın gelişimi ve refahı için atılan adıma katkıda bulunmak istiyoruz. Ninova'nın yanı sıra inşa edeceğimiz bin 250 megavatlık El Khariat ile toplam 2 bin megavat güç ile Irak'ın elektrik ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayacağız. Yaklaşık 1.5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak Ninova Doğalgaz Çevrim Santralı, grubumuzun Irak'ta üstlendiği ikinci santral projesi. İnşallah dost ve kardeş Irak'ta başka önemli çalışmalara da imza atacağız. Bize güven duyan Sayın Irak hükümetine, Elektrik Bakanı'na ve bakanlık yetkililerine, bölge yetkililerine teşekkür ediyorum" dedi.

Gelecek yıl yaz ayında ilk türbini devreye alıp elektrik üretmeye başlayacaklarının da altını çizen Çalık, "Biz burada kendimizi evimizde hissediyoruz ve bunun huzuru ile temeli atıyoruz. Bu projeyi tecrübeli uzman Çalık Enerji personeli zamanında bitirip ve en iyi şekilde hizmete alacak" diye konuştu.

Irak çalışmaları hakkında bilgi veren Çalık Enerji Genel Müdürü Dr. Osman Saim Dinç 388.5 milyon dolara mal olacak Ninova Doğalgaz Çevrim Santralı'nın 750 megavat elektrik üretim kapasitesi ile Irak'ta 250 bin hanenin 24 saat kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirtti. Dinç, "Çalık Enerji olarak hedefimiz, 20 ay gibi kısa bir zaman zarfında projeyi bitirmektir" dedi.

Halkın hayatı kolaylaşacak

Elektrik sıkıntısı, Irak'ın önde gelen sorunlarından biri. Irak hükümeti, halkın özellikle yaz sıcaklarında yaşadığı problemlerin kaynağı olan elektrik sıkıntısını 2012 yılına kadar büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. Irak'ta elektrik, petrol ve gaz sektörünü yakından takip eden Çalık Holding'in elektrik alanında hayata geçireceği 2 bin megavatlık yatırımlar büyük önem taşıyor.

Irak'ın kapasitesi yüzde 20 artacak

* 388.5 milyon dolara inşa edilecek ve 20 ayda tamamlanacak Ninova Doğalgaz Çevrim Santralı'ndA Irak hükümeti tarafından General Electric'den (GE) satın alınan her biri 125 mv gücündeki 6 gaz tribünü kullanılacak.
* Toplam 750 mv gücünde olacak Ninova Doğalgaz Çevrim Santralı'ndaki elektrik üretimi, doğalgazın yanı sıra fuel oil ve dizel yakıt kullanılarak da gerçekleştirilebilecek.
* Kerbela kenti yakınlarında 445.5 milyon dolara inşa edilecek El Khairat Doğalgaz Çevrim Santralı'nın temeli atılmıştı. Bu santralda 10 gaz türbini bulunacak.
* Bin 250 mv gücündeki El Khairat Doğalgaz Çevrim Santralı, Irak'ın elektrik üretim kapasitesini yüzde 20 artıracak.
* Kerbela ve Musul'daki santrallar, toplam 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim