• BIST 9524.59
  • Altın 2492.484
  • Dolar 32.5333
  • Euro 34.686
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Çalışma Bakanlığı'ndan meslek risk analizi

Çalışma Bakanlığı'ndan meslek risk analizi
Çalışma Bakanlığı bazı meslek dalları için risk analiz rehberi hazırladı. Buna göre çağrı merkezi personeli stres, hakaret ve tehdide karşı eğitilecek, taksi şoförleri bavul taşımayacak, özel güvenlikçiler ise psikolojik test yaptıracak.

 

Çalışma Bakanlığı bazı meslek dalları için risk analiz rehberi hazırladı. Buna göre çağrı merkezi personeli stres, hakaret ve tehdide karşı eğitilecek, taksi şoförleri bavul taşımayacak, özel güvenlikçiler ise psikolojik test yaptıracak.
 
İş kollarının olumsuz yönleri araştıran Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, kasaplar, kuaförler, özel güvenlikçiler, pastacılar, çağrı merkezi çalışanları, kuru temizlemeciler için risk analiz rehberi hazırladı. Bu meslekleri yapanlar artık belirlenen risk analizlerine uygun davranacak.
 
Kulaklıklara düzenli test
 
Çağrı merkezindeki çalışma şartlarına özel kurallar şöyle sıralandı: Ofislerde iç ve dış zeminler düzenli olarak kontrol edilecek.Duvarlara monte edilmiş raflar veya benzeri diğer malzemeler çalışanların üzerine düşmeyecek şekilde sabitlenecek. Merdiven genişlikleri ve basamak yükseklikleri uygun olup merdivenler boyunca tırabzanlar olacak. Kulaklıkların ses kaliteleri düzenli olarak test edilecek. Çalışanlar, maruz kalabilecekleri olumsuz davranışlar  karşısında nasıl davranacağını bilecek. Stres ile baş edebilmeleri için gerekli eğitim verilecek. Çalışanlar kulaklıklarını temiz tutmaları ve yetersiz kulak hijyeni sonucu karşılaşabilecekleri rahatsızlıklarla ilgili olarak bilgilendirilecek. Çalışanlar  mikrofonu doğru yerleştirme, ses tüpünün temizliği konusunda eğitim alacak.
 
Taksi şoförleri tehdit ve hakarette nasıl davranacağını öğrenecek, stresle başa çıkmanın yollarını öğrenecek. Şoförler,  elle kaldırma/taşıma (yolcu bagajı taşima gibi) yaptıkları durumda kendi sağlıklarını tehlikeye atmayacak.
 
BULAŞICI HASTALIĞA KARŞI ÖZEL KORUMA
 
Özel güvenlik hizmeti verilen yüksek riskli çalışma alanlarında kapalı devre kamera sistemi kurulacak. Fazla mesai uygulaması planlı olacak, gece çalışmalarından sonra yeterli dinlenme süresi verilecek. Biyolojik, kimyasal ve fiziksel etkenlere maruz kalanların işyeri hekimi tarafından kontrolü sağlanacak.
 
Hızlı haberleşme imkanı
 
Enfeksiyon riskini azaltmak için genel hijyen bilgisi ve bulaşıcı hastalıklardan korunma bilgisi verilecek. Silahlı koruma hizmeti sunan özel güvenlik görevlileri silahlarını alınan eğitim ve verilen talimatlara uygun olarak kullanmaları konusunda talimat verilecek. Özel güvenlik görevlisinin diğer kişilerle (meslektaşı, genel kolluk kuvveti, işvereni vb.) anında ve hızlıhaberleşme imkanı (telefon, telsiz, alarm sistemi gibi) sağlanacak. Özel güvenlik görevlileri mümkün olduğu ölçüde yalnız çalıştırılmayacak.  Tarayıcılar veya X-ray cihazları özel eğitim almış çalışanlar tarafından ve gerekli önlemler alınarak kullanılacak. Lazer ile çalışan cihaz, el aletleri ya da teknik aparatlar gerekli önlemler alınarak kullanılacak.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim