• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Çanakkale Boğazı artık boşa akmayacak

Çanakkale Boğazı artık boşa akmayacak
Çanakkale boğazından elektrik üretebilmek için yapılan çalışmalar son aşamaya geldi. Kurdukları platformla akıntıyı ölçme çalışmaları yapan firma, prototip tribün ile elektrik üretmeyi başardı.

Çanakkale boğazından elektrik üretebilmek için yapılan çalışmalar son aşamaya geldi. Kurdukları platformla akıntıyı ölçme çalışmaları yapan firma, prototip tribün ile elektrik üretmeyi başardı. Firma ortaklarından Abdullah Erkan, alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra ticari üretim yapılabileceğini söyledi.

Akıntı enerjisi konusunda AR-GE çalışmaları gerçekleştirmek üzere kurulan Mavi İda Enerji çalışmalarına başladı. Çanakkale boğaz trafik hattının dışında kalan ve akıntı hızının en yüksek olduğu noktadaki Kepez burnunda 30 yıllığına kiraladığı deniz arazisine platform kuran firma, burada akıntıyla ilgili değerlendirme çalışmaları yapıyor. Su altı akıntısında en iyi performansı sergileyecek özgün tribün çeşitlerini de deneyen firma, önümüzdeki yıl içerisinde enerji üretimine başlamayı planlıyor.

Bugüne kadar 3 özgün tribün modeli geliştirdiklerini ve bunların arasından en verimli olacak modeli seçmeyi hedeflediklerini söyleyen Proje yürütücüsü Evrim Barış Erkan, aynı zamanda boğazdaki akıntının sürekliliğini ve değişkenliğini de denetlediklerini belirtti. Erkan, “Burada, akıntıdan elektrik üretme projesi adı altında platform optimizasyonu yapıyoruz, tribün AR-GE’si yapıyoruz. Burada Türkiye’de ilk olacak bir projeden bahsediyoruz. Bu bakımdan biz bu test platformu olan ‘Mavi İda-1’ i yaptık. Bu platformda, çeşitli ebatlarda, çeşitli varyasyonlarda kendi dizayn ettiğimiz değişik modelleri deneme şansımız var. Akıntının döndürdüğü kanatlar, mil vasıtasıyla devir artırıcı sistemden geçerek alternatöre geliyor. Bu şekilde elektrik üretiyor. Aynı zamanda burada akıntı ölçümü yapıyoruz. Şu ana kadar 3 tane değişik tribün modeli denedik. Son modelde, istenilen başarıya çok fazla yaklaşıldığını gördük. Bu alanda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Firma ortaklarından Abdullah Erkan ise test aşamasının sürdüğünü söyleyerek, “Bu test aşamasını önümüzdeki yılın içerisinde tamamlayarak 5 megawatt civarında bir tribün çiftliği kurmayı hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili Türkiye’de yapılacak ilk proje olması sebebiyle çalışmalarımıza TÜBİTAK da destek verdi. Burada üretilecek elektrik tribün sayısı ve tribün gücüne bağlı olarak değişecektir. Boğazın trafik hattının dışında kalan bölümü çok geniş. Bunun hesabı yapılamasa da, verimlilik kat sayısının yüksekliği sebebiyle bu iş önümüzdeki dönemde bütün yatırımcıların ilgisini çekecektir. Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması noktasında da önemli olacaktır” diye konuştu.

Mavi İda-1 adlı platform üzerinde yapılan deneme çalışmalarında, elektrik üretimi de gerçekleşti. Hazırlanan tek tribünlü prototip sistemi deneyen firma yetkilileri, akıntının hızıyla dönen tribünden elektrik üretmeyi başardı. Üretilen elektriği de bir ampulü yakarak deneyen firma çalışanları, tribün çiftliği kurulması halinde, boğaz akıntısının Çanakkale’nin ihtiyacı olan elektriğin tamamını rahatlıkla karşılayabileceğini belirtti.

canakkale_enerji.jpg

canakkale_enerji1.jpg

canakkale_enerji2.jpg

canakkale_enerji3.jpg

canakkale_enerji4.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim