• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Çanakkale'den THY'ye koltuk garantisi

Çanakkale'den THY'ye koltuk garantisi
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Çanakkale seferlerine yeterli yolcu bulunmadığı ve bu hatta zarar ettiği, seferlerini kaldıracağını açıklaması üzerine Çanakkale’de kurumlar koltuk garantisi için harekete geçti.

THY İÇİN HAREKETE GEÇTİLER

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Çanakkale seferlerine yeterli yolcu bulunmadığı ve bu hatta zarar ettiği, seferlerini kaldıracağını açıklaması üzerine Çanakkale’de kurumlar koltuk garantisi için harekete geçti.

Belediye’den sonra Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası da THY’nin Çanakkale- Sabiha Gökçen uçuşlarına her gün 10 koltuk bilet garantisi verdi. Bu garanti dünkü Meclis toplantısında açıklandı.

ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Remzi Gula’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Akarsu, Ocak ayında yapılan çalışmalar ile ilgili üyeleri bilgilendirdi. İnşaat komisyon çalışmaları hakkında da bilgiler veren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Akarsu, 5 kişilik inşaat komisyonu kurduklarını ve teknik olarak çalışmalara başladıklarını belirterek; “Yeni inşaat ile ilgili komisyon kurulma kararı vardı. Bu komisyonu kurduk. Komisyonda Mert Mildon Yücel Aka, Cem Erdemir, Sadık Aydoğan olmak üzere 5 kişilik inşaat komisyonu kurduk ve teknik olarak çalışmalarımıza başladık. Bütün teknik detaylar ve projelerin yapım aşamasındaki gerekli olan şartlarımız hazırlandı. Herhangi bir mimar arkadaşımız çalışma yapmak istediğinde proje taslağını komisyonumuza iletebilir” dedi.

THY, işadamlarından koltuk garantisi istedi
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Çanakkale seferlerine de değinen Akarsu; THY yetkilileri ile bir görüşme yaptıklarını ve Çanakkale uçuşlarının % 40-50 civarında olması nedeniyle THY yetkililerinin işadamlarından bilet garantisi istediklerini vurgulayarak; “THY yetkilileri ile bir görüşme yaptık. Uçak seferlerinin başlamasından dolayı kendilerine teşekkür ettik. THY yetkilileri Ankara uçaklarının doluluk seviyelerinin % 90’lar da olduğunu fakat Çanakkale uçuşlarının maalesef % 40-50 civarında olduğunu bize ilettiler ve destek istediklerini ifade ettiler. Bizden bilet garantisi talep ettiler. Gereken desteği sağlayacağız” diye konuştu. Bir önceki toplantı tutanağının oy birliği ile onaylanmasının ardından 2010 yılı mali rapor okunarak onaylandı. ÇTSO Meclis Üyesi Mehmet Öngen ise toplantıda Çanakkale Sınır Ticaret Merkezi Projesi ile ilgili meclis üyelerine bir sunum yaptı.

Öngen; “Türkiye’nin sınır illeri zenginlik patlaması yaşıyor”

Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay’ın komşu ticaret sayesinde tarihlerinin en büyük dış ticaret rakamlarına ulaştığını anımsatan Öngen, 2009 yılında hayata geçen Sınır Ticaret Merkezleri’nin zenginlik haritasını değiştirdiğini ifade ederek; “Dünya ekonomilerinin tepetaklak olduğu dönemde Türkiye’nin sınır illeri zenginlik patlaması yaşıyor. Geçtiğimiz ay gittiğimiz Gaziantep’te bunun canlı örneklerini görme fırsatı bulduk. Kalkan vizeler, komşularla sıfır sorun politikaları ve bunlara paralel olarak 2009 yılında hayata geçen Sınır Ticaret Merkezleri, bölgelerinin zenginlik haritasını değiştirdi. Özel sektör yatırımları ile kuzeyden güneye doğru Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay komşu ticaret sayesinde, tarihlerinin en büyük dış ticaret rakamlarına ulaştılar. Türkiye’ye her ay Suriye’den 400 bin, Irak’tan 250 bin, İran’dan 300 bin, Gürcistan’dan 70 bin kişi alışverişe geliyor. Sınır ticaretinin önünü açan uygulama, 16 Mart 2009’da sınır ticaretinin düzenlenmesine ilişkin 2009/14451 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile başladı. Karar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 13 tane sınır iline, komşularla ticaretin önünü sonuna kadar açtı. Sınır illerine yüzlerce işyerini barındıran kompleksler kuruldu. Aralarında Laleli ve Osmanbey esnaflarının da olduğu girişimciler, bu merkezlere yöneldi. 2010 yılında şu ana kadar, bu merkezlerde 3 bin 200 firma 2 milyar dolarlık ticaret yapmış durumda” dedi. Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yerleşim birimi olan Çanakkale’nin de dış ticaret rakamlarının artması için 2009 yılında hayata geçen Sınır Ticaret Merkezleri’nden yararlanması gerektiğini vurgulayan Öngen şu şekilde konuştu: “2009/14451 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın bir benzeri, Yunanistan ile sınır ticaretine ilişkin çıkarılsa sadece Limni Adası’na değil, Midilli’ye ve diğer Kuzey Ege adalarına, hatta Dedeağaç ve Kavala’ya GESTAŞ’ın seferleri konsa. Yunanlı turistlerin gelişleri günübirlik değil de, iki gece konaklamalı olarak düzenlense, sefer süresi üç ay değil de, hiç olmazsa altı ay sürse. Evet böyle bir düzenleme yapılsa, özendiğimiz Güneydoğu illeri sınır ticaretinin bereketi, Çanakkale’ye de gelmez mi? Yalnızca Limni Adası’ndan ve sadece üç ayda 2 bin 500 kişi geldiyse tüm Kuzey Ege’den ve altı ayda gelecek turist sayısının ciddi rakamlara ulaşması hiç de hayal olmayacaktır. Bütün bunlar için yapılacak iş, bu öneriyi önce kendi içimizde yani meclisimizde değerlendirmek-tartışmak olumlu görüş çıkarsa gereği için siyasi ve idari yollardan gerekli girişimlerde bulunmak olacaktır.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim