• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Çandarlı, 15 bin kişiye istihdam sağlayacak

Çandarlı, 15 bin kişiye istihdam sağlayacak
İlk etabının 2013 yılının Ekim ayında tamamlanması planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi tamamlandığında liman dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasında yer alacak.
Kuzey Ege Çandarlı Limanı ülkemizin denizcilik sektöründe yapmış olduğu en büyük yatırımlardan bir tanesi. İlk etabının 2013 yılının Ekim ayında tamamlanması planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi tamamlandığında liman dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasında yer alacak.
 
Gerek inşaat gerekse işletim aşamasında büyük bir istihdam yaratacak. Çandarlı Limanı katkısı sadece bununla sınırlı kalmayıp hammadde ve mamül madde aşamasında yaratacağı katma değer hesaplanması mümkün olmayacak kadar büyük boyutta.
 
Yapımı tamamlanınca dünyanın en büyük 10’uncu limanı, Türkiye’nin en büyük limanı olacak Çandarlı Limanı’nın altyapı işlerinin 2013 içinde tamamlanması ve üst yapı işlerine başlanması planlanıyor. Yüzde 70 oranında fiziki gerçekleşmesi sağlanan Çandarlı Limanı için 900 metrelik dalgakıran yapıldı. 200 bin tonun üzerindeki gemilerin yanaşabileceği limana ilk geminin bu yıl içerisinde yanaşması planlanıyor. Limanda 15 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.
 
700 milyon TL'lik gelir
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, liman projesi tamamlandığında, limanın arka bölgesinde endüstriyel alan doğacağını belirterek, ticaret olanaklarının artacağını, ulaşım tesisleri ve olanakları gelişeceğini kaydetti. Projenin Zeytindağ, Çandarlı, Yenişakran ve Aliağa ile tüm Ege Bölgesi'ni gerek istihdam, gerekse üretim açısından olumlu yönde etkileyeceğinin altını çizen yetkililer, bu limanın, hem İzmir'in hem de Türkiye'nin kazanmasını sağlayacak büyük bir yatırım olduğunu, limanın İzmir'e yıllık 700 milyon lira gelir getireceğini aktardı.
 
Kuzey Ege Çandarlı Limanı tamamlandığında dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasında yer alacak. Şu anda ülkemiz limanlarının konteyner kapasitesi 6 milyon TEU. Çandarlı limanı tamamlandığında sadece Çandarlı Limanının kapasitesi bunun iki katı, 12 milyon TEU olacak
Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimindeki transit limanların alternatifi bir liman olacak.
 
Proje, ana yük limanı` olarak planlandığından 200 bin tonun üzerindeki gemilerin yanaşabileceği bir liman olma özelliğini taşıyacak. Türkiye`de halen bu ölçekte bir konteyner limanı bulunmuyor. Türkiye’de böyle bir liman bulunmadığı için Akdeniz`den gelen yüksek draftlı gemiler önce Pire Limanına, orada yüklerini böldükten sonra ülkemizdeki limanlara uğruyorlar. Liman tamamlandığın da gemilerin Pire limanına uğramasına gerek kalmayacak.
 
Kafkasya, Asya ve Ortadoğu üzerinden gelecek mallar, burada yapılacak limanla Avrupa’ya ve dünyanın diğer bölgelerine taşınacak
 
Gerekli demiryolu, kara yolu ve havayolu yatırımlarının tamamlanması ile bölgenin ulaşım alt yapısı çok daha güçlü bir hale gelecek
 
Yıllık, 200 bin tonun üzerinde bin 100 geminin yaklaşması hesaplanıyor
 
Yapılacak ikinci rıhtıma daha küçük boyutlu gemiler yanaşacak. Burası, Pire Limanı’ndan dört kat daha büyük olacak, bölge deniz ticaretin en önemli kavşaklarından biri haline gelecek
 
Liman komple tamamlandığında, yılda 4 milyon gemi giriş çıkışı yapılabilecek.
Pire Limanı`nın Yunanistan`a katkısı yıllık 57 milyar dolar. Pire limanından dört katı daha büyük ve daha fonksiyonel olan liman tamamlandığında milyarlarca dolarlık gelir elde dilecek.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim