• BIST 9708.23
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Çandarlı'ya ilk gemi 2015'te yanaşacak

Çandarlı'ya ilk gemi 2015'te yanaşacak
Kuzey Ege Limanı projesinde ilk etap olan mendirek inşaatında tamamlanma oranı yüzde 78'e ulaştı. İlk etabın ardından yap-işlet-devret modeliyle 2 kilometrelik rıhtımın yapımına başlanacak.

 

Çandarlı Körfezi'nde yapımı devam eden ve bittiğinde dünyanın en büyük 10 limanı arasında olacağı belirtilen Kuzey Ege Limanı'nın inşaatını görüntülendi. Türkiye'yi deniz taşımacılığında iddialı hale getirecek Kuzey Ege Limanı projesinde ilk etap olan mendirek inşaatında tamamlanma oranı yüzde 78'e ulaştı. Yıl sonunda tamamlanması beklenen ilk etabın ardından yap-işlet-devret modeliyle 2 kilometrelik rıhtımın yapımına başlanacak. Limana ilk geminin 2015'de yanaşması bekleniyor.
 
Karada, denizde ve su altında olmak üzere üç alanda devam eden çalışmalar, takvimin 4 ay önünde ilerliyor. Çalışmalar sonucu toplam bin 700 metre uzunluğunda olacak mendireğin yüzde 78'i tamamlandı.
 
Limana çok yakın konumda bulunan Zeytindağ beldesindeki bir ocaktan her gün çıkarılan 25 bin ton taş dolgu malzemesi, günde 800 kamyon seferiyle inşaat için kurulan geçici limana götürülüyor ve gemilere yükleniyor. Üç gemi, gün boyu sefer yaparak dolgu malzemesiyle mendireğin zemin ıslahını yapıyor. Bugüne kadar yaklaşık 6 milyon ton dolgu malzemesi kullanıldığı, çalışma tamamlanana kadar yaklaşık 1 milyon 250 bin ton malzemenin daha kullanılacağı ifade ediliyor.
 
İkinci etabın ihale çalışmaları devam ediyor 
 
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürü Ömer Tekin, 400 işçinin çalıştığı projenin dünyanın önemli liman yatırımlarından birisi olduğunu, mendirek tamamlandıktan sonra rıhtım ve liman bölümü için yap-işlet-devret yöntemiyle ihale açılacağını kaydetti.
 
Tekin, ''11. ay itibarıyla mendireğin biteceğini düşünüyoruz. Projenin ikinci etabı için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ihale çalışmalarını sürdürüyor. İkinci altı ay içinde ihale edilmesi durumunda teknik şartnamelere bağlı olarak liman yatırımının başlamasını bekliyoruz. Öyle tahmin ediyoruz ki 2015'de bu limana ilk gemi yanaşmış olur'' dedi.
 
6 gemi aynı anda yanaşabilecek 
 
Dünyanın en büyük 10 limanından biri haline gelecek liman için 2 bin metrelik rıhtım düşünüldüğünü, buna göre limana 300 metre boyunda 6 geminin aynı anda yanaşabileceği belirten Tekin, bu rıhtımın gerisinde 3 milyon metrekarelik bir liman sahası planlandığını dile getirdi.
 
Ülke genelinde yapılan konteyner taşımacılığının yaklaşık yarısının Kuzey Ege Limanı'nda elleçleneceğine işaret eden Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İzmir, geçmişte dünyaca tanınan bir ticaret merkeziydi. Zaman içinde çeşitli nedenlerle bu niteliğini kaybetti. Alsancak Limanı, hem kapasitesinin dolmak üzere olması hem de derinlik sorunu nedeniyle büyük gemileri karşılayamıyor. Kuzey Ege Limanı projesi, İzmir'i yeniden küresel bir ticaret merkezi haline getirecek. İkinci İpekyolu'nu buradan başlatmış olacağız. Bu liman, Asya ile Avrupa arasında çok önemli bir deniz geçiş noktası olacak. Yunanistan'ın Pire Limanı'nın kapasitesini de aşmış olacağız. Anadolu'ya gelen yükler önce Pire Limanı'na yanaşıyor burada küçük gemilere dağıtılıyordu. Kuzey Ege Limanı sayesinde artık tüm gemiler doğrudan Çandarlı'ya yanaşabilecek.'' 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim