• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Canikli: İkinci demir yolu ağı geliyor

Canikli: İkinci demir yolu ağı geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli ile İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Vaizi basın toplantısı düzenledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye ve İran arasında olumlu yönde ivme kazanan ilişkileri sürdürmeye kararlı olduklarını belirterek, “Hedefimiz, iki ülke ticareti önündeki bütün engellerin ve kısıtlanmaların kaldırılmasını sağlamaktır” dedi. Tahran’da temaslarda bulunan Canikli, İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi ile düzenlediği basın toplantısında “İki ülke ilişkilerinin son zamanda ivme kazanması takdire şayan, çok olumlu bir gelişme. Bu sürecin daha da yoğunlaşarak devam etmesini istiyoruz. Bu konuda kesinlikle kararlıyız” ifadesini kullandı. Türkiye ve İran’ı “Bölgede inanılmaz bir ağırlığa sahip, son derece derin tarihi ortaklıkları olan iki ülke” olarak tanımlayan Canikli, “Bunları göz önüne aldığımızda iki ülke ilişkilerinin çok daha ileri seviyede olması gerektiğini düşünüyorum. Bugün yaptığımız görüşmelerde İranlı tarafın samimi iradesini görmekten çok mutluyuz” diye konuştu.

“İlerleyerek devam eden ilişkilerin önümüzdeki dönemdeki asıl hedefi, iki ülke ticareti önündeki bütün engellerin ve kısıtlanmaların kaldırılmasını sağlamaktır” diyen Canikli, “Yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması bu hedef için atılmış çok önemli bir adım, bir kapı olduğunu” söyledi. İranlı bazı üreticilerin anlaşmaya karşı çıkmasına değinen Canikli, “Bu anlaşma belki ilk başlarda eleştirilebilir, tartışmalara yol açabilir ama her iki ülke için çok kısa süre içerisinde iki ülkenin de sanayi sektörü için, firmalar için çok ciddi katkı sağlayacak. Avrupa birliği ile gümrük birliği anlaşmasını yaptığımızda çok büyük eleştirilerle karşı karşıya kalmıştık. Bunun Türk firmalarını sıkıntıya sokacağını, Avrupalı şirketler karşısında rekabet edemeyeceklerini ve ciddi oranda pazar kaybı yaşanacağı eleştirileri yapıldı. Ama bugün geldiğimiz noktada Türk firmaları tüm uluslararası arenalarda çok güçlü bir rekabet gücüne kavuşmuş durumdalar” değerlendirmesini yaptı.

“Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki geliş gidişlerin daha da artacağını aynı zamanda ticaret hacminin de artacağını öngördüklerini” kaydeden Canikli, şöyle devam etti: “Bunun olabilmesi için ilave gümrük kapılarının açılması ve mevcut gümrük kapılarının yenilenmesi gerekli bu konularla ilgili yoğun olarak çalışıyoruz. İran ve Türk firmalarının ortak yatırım yapacakları ortak sanayi bölgelerin kurulması için de çalımalar başladı. Onunla ilgili arsaları görmek ve bu konuları görüşmek üzere yakında inşallah teknik heyetimiz İran’a gelecek. Amacımız özellikle iki ülke arasındaki bütün bu akışların kolaylaştırılmasını sağlamak, onların altyapısını oluşturmak, hızlandırmak. Aynı şekilde finansal hizmetlerin de daha yoğun şekilde İran’a aktarılması noktasında da çalışmalarımız devam ediyor.”

İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi de görüşmede iki ülke ticareti için yeni bir sınırda yeni yatırımlar yapılmasını, Hoy-Razi caddesinin yapımı, taşımada Bazergan’a ilave olarak Hoy-Razi yolunun kullanılması görüştüklerini aktararak, “Ayrıca ikinci bir demir yolu ağının yapımına başlamaya karar verdik” bilgisini verdi.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim