• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Carettalar yumurtadan çıkıp denize koştular

Carettalar yumurtadan çıkıp denize koştular
İztuzu Plajı'nda, Caretta Carettalar yavruları yuvalarından çıkmaya devam ediyor. Toplam 270 yuvadan 20'nin üstündeki yuvadan yaklaşık 500 den fazla yavru çıkarak denize ulaştı.

Ortaca'ya bağlı Dalyan beldesindeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nda, Caretta Carettalar yavruları yuvalarından çıkmaya devam ediyor. Toplam 270 yuvadan 20'nin üstündeki yuvadan yaklaşık 500 den fazla yavru çıkarak denize ulaştı.

Dünyanın en iyi 10 plajı arasında yer alan Dalyan İztuzu kumsalında Mayıs Ayı'ndan itibaren Caretta Carettalar'ın bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkıp, denize ulaşmaya devam ediyor.

Ortalama 40 gram ağırlığında 40 milimetre çapındaki yumurtalardan 55-60 günlük kuluçka dönemi sonunda, ilk günlerde yaklaşık 20 yuvadan 500 den fazla yavru Caretta Caretta çıkarak denize ulaşmayı sürdürüyor.

Dalyan-İztuzu Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) kontrolündeki çıkışlarla ilgili konuşan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Sorumlu Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, "İlk çıkan yavrular erkek. Bu da popülasyonun devamı açısından son derece sevindirici" dedi.

Kaska, ilk çıkan yavruların erkek olduğunu, Bu da popülasyonun devamı açısından son derece sevindirici olduğunu bildirerek; "Eğer hava ve dolayısıyla kum sıcaklığı geçen yıl gibi aşırı yüksek olsaydı; yine yavrular dişi olurdu. Kumun içindeki yumurtalarda gelişen yavruların cinsiyet hücrelerinin göçü ortamın sıcaklığına göre değişmektedir. Eğer kum sıcaklık 26 derece civarında olursa, cinsiyet hücreleri testise yöneliyor ve erkek yavrular meydana geliyor. Ortam sıcaklığı 30 derecenin üzerinde olursa hücreler ovaryuma yöneliyor ve dişi yavru olarak meydana geliyor. Caretta Yavruları Eylül Ayı sonuna kadar yumurtalardan çıkmaya devam edecek" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim