• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Cargill, Turyağ'ı satın aldı

Cargill, Turyağ'ı satın aldı
Cargill, Yıldız Holding'in hissedar olduğu Turyağ'ı satın aldı. Yatırımın toplam tutarı 100 milyon doları geçecek. Turyağ'da Yıldız Holding ile Çallı ve Uğur Aileleri yüzde 33.33 payla eşit hissedar konumunda bulunuyordu.

Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürünler alanında faaliyet gösteren ABD merkezli Cargill'in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, hissedarları arasında Yıldız Holding'in de bulunduğu bitkisel yağ şirketi Turyağ'ı satın aldıklarını; yatırımın toplam tutarının 100 milyon doları geçeceğini söyledi.

Cargill, Türkiye'de agresif büyüme kararı doğrultusunda iki ay önce de Alemdar Kimya'yı satın almış ve yatırım tutarının 50 milyon dolar olacağını açıklamıştı. Alemdar Kimya ile Türkiye'de bitkisel yağ bazlı endüstriyel ürün üretimi alanına giren Cargill, Turyağ'ın satın alınması sonrasında da bitkisel yağ pazarına girmiş oldu. Konuya ilişkin dün akşam düzenlenen toplantıda konuşan Tarakçıoğlu, "Turyağ, satın alma bedeli ve ilave koyacağımız işletme sermayesi ile Cargill için 100 milyon doların üzerinde bir yatırım olacak. Bu satın alma ile mısır ve nişastadaki pazar lideri konumumuzu bitkisel yağ ile de güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Söz konusu satın alma ile birlikte, Cargill'in dünya genelinde yaptığı işlerin tamamının artık Türkiye'de de temsil edildiğini; ancak yeni bir fırsat çıkması durumunda değerlendireceklerini belirten Tarakçıoğlu şöyle konuştu:

"Bu satın alma ile portföyümüzü tamamladık. Ancak büyüme odaklı bir firmayız, her zaman fırsatlara bakmaya devam edeceğiz. Karşımıza yeni fırsatlar çıkarsa, hem Türkiye'de, hemde bölgede bakmaya devam edeceğiz.

"Turyağ'ın satın alınmasıyla birlikte iç pazarın yanı sıra, bitkisel yağ ihracatına da yöneleceklerini belirten Tarakçıoğlu, öncelikli ihracat hedeflerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarları olacağını söyledi.

Tarakçıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, global cirosu 134 milyar dolar olan Cargill'in Türkiye'de üretim, ithalat ve transit ticaretten elde ettiği toplam satış gelirleri ise 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Tarakçıoğlu, Turyağ satın almasının Cargill Türkiye'nin cirosuna ne kadarlık bir katkı yapacağı konusunda bir bilgi vermedi. Ancak toplantıda yapılan sunuma göre, Turyağ'ın mevcut cirosu 350 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Tarakçıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Turyağ'da Yıldız Holding ile Çallı ve Uğur Aileleri yüzde 33.33 payla eşit hissedar konumunda bulunuyordu.

Taraflar arasında imzalanan anlaşmaya göre, Cargill Turyağ'ın Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki entegre tesislerini, satış ve pazarlama teşkilatını, perakende markaları hariç olmak üzere tüm B2B markalarını fikri mülkiyet hakları ile birlikte devralacak.

Endüstriyel ve pastacılık ürünleri ile unlu mamullere yönelik kullanılan bitkisel yağların Türkiye'deki toplam pazar hacmi 2013 yılında 460,000 ton civarında gerçekleşirken; 10 yıl içerisinde tüketimin 750,000 tona yükselmesi bekleniyor.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim