• BIST 9731.08
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Cari açığın panzehiri olacak

Cari açığın panzehiri olacak
Otomotiv, ilaç, eğitim, tekstil gibi birçok sektörde yatırımların önünü açacak yeni teşvik sistemi sektör temsilcileri tarafından heyecanla karşılandı. Yatırımcılar 'bu sistem cari açığın panzehiri olur, yatırımların önü açılır' görüşünde birleşti.

Cari açığın panzehiri olacak

Otomotiv, ilaç, eğitim, tekstil gibi birçok sektörde yatırımların önünü açacak yeni teşvik sistemi sektör temsilcileri tarafından heyecanla karşılandı. Yatırımcılar 'bu sistem cari açığın panzehiri olur, yatırımların önü açılır' görüşünde birleşti.

Yeni teşvik sistemi birçok sektörde yeni yatırımlara yönelik umutları artırdı. Sektör temsilcileri ve yatırımcılar, teşviklerin cari açığın panzehiri olacağı görüşünde birleşti. İhracatçılar, uygulanacak vergi istisnaları, SSK, faiz desteği ve stratejik yatırımlarda yer tahsisi gibi unsurların uzun zamandır bekledikleri teşvikler olduğunu belirtti. Teşvik sisteminde 500 milyon TL üstündeki inşaat ve bina yatırımlarında KDV iadesi ve istisnası ile yatırım sırasında finansman yükünün azaltılması ise inşaat sektörünü umutlandırdı. Demir-çelik, madencilik, havacılık sektörleriyle otomotiv, turizm ve savunma sanayisine yönelik yatırımların, yerine bakılmazsızın 5. bölgedeki desteklerden faydalanacak olması yatırımcıları heyecanlandırdı. Otomotiv ve turizm sektörü temsilcileri ise altı bölgeye ayrılan il bazlı teşvik sisteminde sektörlerinin 5. bölgedeki desteklerden yararlanmasının ihmal edilen bu bölgelere yatırımları artıracağı görüşünde birleşti.

HEDEFLER SİL BAŞTAN

Tekstil sektörü, işçilik, eneji maliyetleri gibi giderlerin düşürülmesini ciddi bir sanayi hamlesi olarak değerlendirdi. İlaç ve eczacılık sektöründe ise biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların nerede yapıldığına bakılmadan 5'inci bölge desteklerinden yararlanması ilaç sanayisinin Türkiye'deki üretimine yönelik olumlu sinyaller verdi. Eğitim yatırımları da teşvik sistemi ile desteklenirken özel sektör tarafından yapılacak eğitim yatırımları ile demiryolu ve denizyoluna yönelik yatırımların 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilmesi bu sektörlerdeki yatırımcıların hedeflerini yeniden gözden geçirmesine neden oldu.

Mehmet Özer İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı:

Madencilik için büyük şans

Madencilik sektörü yatırımlarının 5. bölge teşvikine girmiş olması çok doğru bir karar. Daha önceki yıllarda bu durumu çok istemiştik. Nerede olursa olsun yatırımın teşvik edilmesi üretimi artırır, sanayinin hammadde teminini hızlandırıp ithalatı azaltır.

Turgut Tokgöz İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Gn. Sekreteri:

İlaçta üretim üssü oluruz

Türkiye ilaç endüstrisini küresel bir oyuncu yapacak stratejik desteğin sağlanması açısından önemli. Yeni teşvik paketi ilaç üretim üssü konumuna gelmemiz için motive edici olur.

Mehmet Büyükekşi Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı:

Mıknatıs etkisi yaratır

Yeni teşvik sisteminin, yabancı yatırımların Türkiye'ye çekilmesinde "mıknatıs" etkisi göstereceğine inanıyoruz. Yüksek istihdam, düşük cari açık ve ılımlı yatırım ortamıyla Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak. 2023 stratejimiz yeni teşvik paketi ile de uyumlu. Stratejik teşviklerin büyük ölçekli yatırımları özendirmede büyük etken olacağını görüyoruz. Güven ve istikrarı artırır.

Hikmet Tanrıverdi İHKİB Başkanı:

Teşvik tarihinde devrim olur

Teşviklerle ilgili ciddi beklentiler vardı. Hatta yatırımlar bile askıya alınmıştı. Türkiye için yeni bir sayfa açıldığını düşünüyorum. Girdi Tedarik Stratejisi'ne (GİTES) göre buradan çıkacak spesifik ürünler çerçevesinde cari açığı azaltacak yatırımların bölge farkı gözetmeden ürün bazında desteklenmesi çok olumlu. Teşvik kapsamına alınan ürünlere ilişkin listenin de doğru olması halinde Türkiye'nin teşvik tarihinde bir devrime neden olur. Aynı zamanda cari açığın da panzehiri olur.

Halim Mete Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı:

İşgücü maliyetlerini azaltması olumlu

Krizle birlikte zor durumda kalan gemi inşa sanayisi için bu teşviklere teşekkür ediyoruz. Dünyada birçok ülke krizin başladığı dönemden itibaren sektörlerini destekliyor. 2008'de dördüncü sıraya kadar yükselen gemi inşa sanayisi, bu süreçte istihdamında yüzde 60 kayıp yaşadı. İşgücü maliyetlerindeki işverene düşen payın karşılanması ile ilgili düzenlemeyi olumlu karşılıyoruz.

Adil Konukoğlu Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı:

İthal yerine üretimi teşvik eder

Cari açığı önleyecek sektörlere bu imkânlar sağlandıktan sonra bunu önlemek için sanayici elini taşın altına koyacaktır. Stratejik yatırımlarla, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimi teşvik ediliyor. Herkes kendi bölgesine, kendi doğduğu şehre bir çivi çakarsa daha hızlı gelişecektir. Bize düşen organize sanayi bölgelerini genişletmek.

Ali Kibar Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:

Asyalı yeni markalar gelir

Program tamamen iyi niyetli, profesyonelce ve her sektöre eşit mesafede hazırlanmış. Başarılarına önümüzdeki dönemde şahit olacağız. Otomotiv sektörü olarak ayrıntılar açıklandıkça yatırım planlarımızı tekrar konuşulmaya başlayacağız. Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen firmaların daha heyecanlı geleceğini düşünüyorum. Özellikle Asyalı firmaların Türkiye'de bu teşvik programının etkisiyle yeni yatırımlarla gelecek ya da mevcut yatırımlarını artıracaktır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim