• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Carpooling Türkiye’ye göz kırpıyor

Carpooling Türkiye’ye göz kırpıyor
Bir otomobil sahibi olmak çoğu kişinin hayali. Ancak trafik sıkıntısı, yüksek akaryakıt fiyatları ve çevre kirliliği gibi sıkıntılar 2000′li yılların metropollerinde baş ağrıtmaya başladı.

Bir otomobil sahibi olmak çoğu kişinin hayali. Ancak trafik sıkıntısı, yüksek akaryakıt fiyatları ve çevre kirliliği gibi sıkıntılar 2000′li yılların metropollerinde baş ağrıtmaya başladı.

Bu noktada araç sahibi olmaktan vazgeçmeyi teşvik eden servisler öne çıkıyor. Ortak seyahat imkanı sunan Carpooling de Daimler’den henüz aldığı yatırımla işleri büyütüyor.

Dünyaca ünlü otomobil üreticisi Daimler’den 8 milyon Euro (17.7 milyon TL) destek almayı başaran Carpooling, aynı yöne gidecek kişilerin birlikte seyahat ederek masrafları paylaşmasına dayanıyor. Arabasında boş yer olan kişiler sitede yer açıyor ve aynı yöne gidecek kişiler de yer ayırtarak uygun olması halinde birlikte seyahat ediyor.

Daimler’in yatırım yaptığı Carpooling daha önce biri tohum yatırım olmak üzere Earlybird Ventures’dan toplam 3 tur yatırım almayı başarmış durumda. Otomobil üreticilerinin bu tür girişimlere yatırım yapmasını en yakın örneğiyle Drive Yoyo’dan biliyoruz. Drive Yoyo da BMW ve Mini markaları ile bir anlaşma sağlamış durumda.

Türkiye’de bir örneği yok

Dünya genelinde araç sayısı 1 milyara ulaşsa da gerek Zipcar gibi ortak araç kullanım hizmetleri, gerekse Uber gibi özel lüks taksi hizmetlerinin sayısı gün geçtikçe artmaya devam edecek gibi. Türkiye’de de Atlagit ve DriveYoyo bu alana giriş yaptı ama StartupWeekend’de çıkan bir fikri saymazsak henüz Carpooling’in bir benzerini Türkiye’de görmedik, ya da henüz bizim kulağımıza gelmedi. Avrupa’yı ciddi şekilde kapsayan ( Almanya, Fransa, Polonya, İtalya, Birleşik Krallık, İspanya, Avusturya, İsveç ve Yunanistan) Münih merkezli girişim İstanbul’a da gelir mi bilmiyoruz. (Tabi bunun bizim insanımız tarafından nasıl karşılanacağı da merak konusu)
ABD’de de Accel Partners’ın yatırım yaptığı ve toplam 10 milyon dolar yatırım toplayan Blablacar.com var. San Francisco merkezli Zimride da 7,5 milyon dolarlık yatırımla yoluna devam ediyor. Bu işin nasıl bir potansiyele sahip olduğunu özetlemek için sanırım Carpooling’in 10 yıllık serüvenine yeterli bilgi veriyor.

Grup mesajlaşma uygulamalarında yatırımların arttığı bir dönemde Facebook ve Google bu işe dahil olmuştu. Sanırım ortak araç ve ortak seyahat kategorileri de özellikle Avrupa’da artan yatırımların ardından Türkiye’de ciddi bir hareketlilik olacak. Zira Drive Yoyo ekibi bu konudaki potansiyelin altını çizmiş ve olacakların haberini vermişti

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim