• BIST 9524.59
  • Altın 2523.397
  • Dolar 32.5629
  • Euro 34.6325
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Cebelitarık’ta savaş gemileri burun buruna

Cebelitarık’ta savaş gemileri burun buruna
İngiliz savaş gemileri Cebelitarık açıklarındaki İspanyol balıkçıların etrafını sarınca iki ülkenin savaş gemileri karşı karşıya geldi. Bölgede son yılların en büyük gerginliği yaşandı

İngiliz savaş gemileri Cebelitarık açıklarındaki İspanyol balıkçıların etrafını sarınca iki ülkenin savaş gemileri karşı karşıya geldi. Bölgede son yılların en büyük gerginliği yaşandı

İspanya ve İngiltere, paylaşılamayan Cebelitarık nedeniyle önceki gün sabah saatlerinde çatışmanın eşiğine geldi. İspanyol balıkçı gemilerinin, Cebelitarık’ın hem İspanya hem de İngiltere’nin hak iddia ettiği sularına girmesi ile son yılların en büyük gerginliği yaşandı. İngiliz Kraliyet Donanması’nın desteğini alan Cebelitarık deniz polisi balıkçı teknelerinin etrafını sardı.

Balıkçılar yüzünden

Bunun üzerine İspanyol Sivil Muhafızları’nın silahlı devriyeleri  ve bir helikopter, balıkçıları savunmaya gitti. İngiliz Kraliyet Donanması gemisi araya girmeye çalışınca gerilim giderek arttı ve iki tarafın gemileri arasında kazara bir çarpışma yaşandı. İspanyol gemileri gözetiminde balıkçıların geri çekilmesiyle olay duruldu. Olayın ardından Cebelitarık hükümeti İspanya’yı “provakasyon” ve “18. yüzyıl taktikleri” uygulamakla suçladı. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ise Cebelitarık’ın egemenliğine çözüm bulmanın bir zorunluluk olduğunu ancak İspanya’nın balıkçılarını koruyacağını söyledi.

300 yıllık kavga

İspanya, Akdeniz’in Atlantik Okyanusu’na açılan boğazı Cebelitarık’ı 1704’te İspanyol Veraset Savaşı sırasında İngiliz ve Hollanda kuvvetlerine kaybetmişti. Cebelitarık’ın hakimiyeti İngilizlere bırakılmıştı. İspanyollar buna itiraz ediyor. Kendilerini ‘Britanyalı’ kabul eden Cebelitarık ise İngiliz hakimiyetinde kalmak istiyor. Aralık 2011’de göreve gelen yeni Cebelitarık hükümetinin İspanyol balıkçılarının sularına girmesine izin veren anlaşmayı fesh etmesiyle son dönemde gerilim arttı. İngiltere Prensi Edward ile eşinin 11 Haziran’da Cebelitarık’a resmi ziyarette bulunacağının açıklanması ile iki ülke arasında kriz yaşanmıştı. Kraliçe Elizabeth’in eşi Prens Phillip’in kuzeni olan İspanya Kraliçesi Sofia, Londra’da gerçekleşen kraliyet aileleri buluşmasına gitmeyi reddetmişti. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim