• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Çelik boru ihracatı mayısta yükselişe geçti

Çelik boru ihracatı mayısta yükselişe geçti
Türk çelik boru sektörünün mayıs ayı ihracatı, miktar bazında yıllık yüzde 53 artışla 203 bin ton, değer bazında ise yıllık yüzde 40 yükselişle 167 milyon 189 bin dolar oldu.Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) açıklamasına göre, Türk çelik boru sektör

Türk çelik boru sektörünün mayıs ayı ihracatı, miktar bazında yıllık yüzde 53 artışla 203 bin ton, değer bazında ise yıllık yüzde 40 yükselişle 167 milyon 189 bin dolar oldu.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) açıklamasına göre, Türk çelik boru sektörünün aylık bazdaki ihracat rakamları yıl sonu için olumlu sinyaller veriyor.

ABD'ye gerçekleştirilen ihracat yükselişe geçti

Sektörün miktar bazında ihracatı, mayıs ayında 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 53 artarak 203 bin ton oldu. Söz konusu dönemde değer bazında ihracat ise yüzde 40 yükselişle 167 milyon 189 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik boru sektörünün önemli pazarlarından Irak ve ABD'ye gerçekleştirilen ihracatın mart ve nisan ayında gösterdiği azalma eğilimi, mayıs ayında yerini yükselişe bıraktı. ABD'ye gerçekleştirilen çelik boru ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1433 artışla 36 milyon 904 bin dolara ulaştı. Böylece ABD, bu dönemde sektörün en fazla ihracat yaptığı ülke oldu. Sıralamada ikinci sırada yer alan Irak'a gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 36,75 yükselişle 28 milyon 842 bin dolara çıktı.

İlk beş aylık dönemde ihracat arttı

Türkiye'nin çelik boru ihracatı, yılın ilk beş aylık döneminde de artış kaydetti. Ocak-Mayıs döneminde sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar bazında yüzde 12,82 artarak 832 bin 174 ton, değer bazında yüzde 8 yükselerek 708 milyon 525 bin dolara çıktı. Söz konusu dönemde en çok ihracat yapılan ilk üç ülke ise Irak, ABD ve İngiltere olarak sıralandı.

"Hammadde temini uygun fiyatla ve zamanında yapılmalı"

ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, sektörün güçlü olduğu pazarlarda yeniden ihracat atağına kalkmasının yanında, Avrupa Birliği pazarlarındaki hareketliliğin de mayıs ayı ihracat rakamlarını pozitif etkilediğini dile getirdi.  

Zeren, mayıs ayında elde edilen ihracat rakamlarının sektör için sevindirici olduğunu, ancak son zamanlarda yerli yassı çelik üreticilerinden hammadde temininde yaşanılan problemlerin, gelecek aylarda üretim için önemli bir risk oluşturduğuna dikkati çekerek, "Sektörümüzün üretimde ve ihracatta yakaladığı başarıyı devam ettirebilmesi için hammadde temininin uygun maliyetle ve zamanında yapılması önemli. Dolayısıyla, yerli yassı çelik üreticilerinin siparişleri zamanında teslim edememesi nedeniyle önümüzdeki dönem sektörümüz için zor geçebilir" ifadelerini kullandı.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim