• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Cep telefonu çekmeyen köy kalmayacak

Cep telefonu çekmeyen köy kalmayacak
Binali Yıldırım, cep telefonun çekmediği köy kalmaması için dikilecek baz istasyonları için ihaleye çıktıklarını açıkladı.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonun çekmediği köy kalmaması için dikilecek baz istasyonları için ihaleye çıktıklarını açıkladı. Tekliflerin, Aralık ayının son haftasında alınacağını aktaran Yıldırım, sonrasında işin yapılmasının 1,5 yıl süreceğini tahmin ederek, “1,5 yıl sonra normal kapsamada ciddi bir sorunumuz kalmaz.” dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cihan Haber Ajansı’nın yerel televizyon kanallarına canlı program yayını hizmeti verdiği Cihan TV Network’ün faaliyete başlamasının 10. yılı dolayısıyla verilen resepsiyona katıldı. Burada gündeme ilişkin soruları cevaplayan Yıldırım, Türkiye’nin her yerinde cep telefonunun çekmesi için yapılan çalışmalarla ilgili son durum hakkında şu açıklamayı yaptı:
 
“İhaleye çıktık, zannediyorum 26 yahut 28 Aralık’ta teklifler alınacak. 2 bin 128 noktada Türkiye’nin 3’te biri kadar uydu üzerinden, geri kalan karasal hatlardan olmak üzere kapsama alınana alacağız. Böylece artık kapsama alanında olmayan kimse kalmayacak. Buradaki ihaleyi, ihale mevzuatına uyması bakımından da üç işletmeciye dağıtmak yerine, yarışma yoluyla, tek ihale şeklinde gerçekleştireceğiz. Son kararımız bu. En uygun teklifi veren yapacak ama bir şartımız var; yapılacak alt yapı, teknoloji tarafsız olacak. Ne demek istiyorum; herhangi bir işletmenin bunun üzerinde hakkı olmayacak, herkes buradan hizmet alacak. Ortak tesis paylaşımı esasına göre çalışılacak.”
 
Yıldırım, Türkiye’nin ne zaman yüzde 100 kapsama alanına sahip olacağının sorulması üzerine, “İşte bunun yapılması ne kadar sürer? Taş çatlasın 1,5 yıl. 1,5 yıl sonra normal kapsamada ciddi bir sorunumuz kalmaz.” cevabını verdi.
 
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, televizyon yayınlarının kesintisiz olarak her yerden aynı kalitede izlenmesine imkan tanıyacak sayısal-karasal yayına geçişteki son durumu da “Yurt genelinde emisyon noktaları belirleme çalışmaları tamamlandı.” şeklinde özetledi. Televizyonlara frekans tahsisi için ihaleyi Radyo Televizyon Üst Kurumu’nun yapacağını vurgulayan Yıldırım, kurumun ihale yöntemi ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Yıldırım, bununla birlikte yayıncı kuruluşlara şu uyarıyı yaptı:
 
“Burada tabii, frekans değişikliği olacak. Mevcut analog frekans bandı boşa çıkıyor, onun yerine çözünürlüğü yüksek, daha fazla yayıncının hizmet alacağı yeni bir frekans bandına geçilecek. Ama maşallah Türkiye’de yayıncı sayısı mantar biter gibi artmaya devam ettiği için bu yeni bant bile herkese yeterli olmayacak. Öyle anlaşılıyor. Böyle bir sıkıntı var. Arkadaşlar geçen gün ziyaret ettiler, fikrimi sordular. Ben kendilerine şunu dedim, dünya çok hızlı değişiyor, Türkiye de değişiyor. Türkiye’de iletişim mecraları, kanalları o kadar değişti ki; artık karasal, sayısal yayının tek seçenek olmadığını mutlaka göz önünde bulundurun ve buradaki ihaleden bir servet elde etme hülyası içinde asla olmayın. Çünkü bugün yüzde 58 civarında yayınlar, analog-karasal yayın dışındaki mecralardan iletiliyor, vatandaşa ulaşıyor. Bu oran gittikçe de düşüyor. Ne kadar geç kalınırsa, bu yapılacak iş o kadar anlamsız hale gelecek. Burada kamuya çok büyük para kazandırma değil, halka ulaşacak bu yayınların kalitesine ve ekonomik erişilebilirliğine daha çok dikkat etmek gerekiyor.”
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim