• BIST 9693.46
  • Altın 2507.379
  • Dolar 32.5825
  • Euro 34.7754
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Cep telefonu, TV gibi Vestel'in ana işlerinden biri oluyor

Cep telefonu, TV gibi Vestel'in ana işlerinden biri oluyor
Cep telefonu üretimi Vestel'in ana faaliyetlerinden biri haline geliyor. Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan bu yıl 1 milyon telefon satmayı hedeflediklerini belirtti

Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, cep telefonu üretiminin ana işlerinden biri haline gelmekte olduğunu söyledi. Erdoğan, 2015'te 1 milyon telefon satmayı hedeflediklerini kaydetti. 
Turan Erdoğan, Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tunç Berkman ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Vestel'in 2014 yılını ve 2015 hedeflerini anlattı. "Donanım şirketi olmaktan teknoloji ve servis şirketi olmaya geçiyoruz" diyen Erdoğan, Sharp ile yaptıkları 5 yıllık anlaşma kapsamında bu markanın lisansı altında beyaz eşya geliştirme, üretme, Avrupa’da satış ve pazarlama hak ve yetkilerinin Vestel’e devrolduğunu söyledi. Erdoğan, Sharp ile orta vadede yıllık 150 milyon euro ciro hedeflediklerini belirtti. Turan Erdoğan, bu yılın en önemli olayının akıllı telefonlar olduğunu ve bu konuyu çok önemsediklerini belirterek şunları söyled: "TV kadar ana işimiz oldu. Cep telefonları dijital dünyanın merkezi. Evde telefonlarını unutanların yüzde 80'i, cüzdanını unutanların yüzde 20'si almak için geri dönüyor. 14 milyon cep telefonu satılıyor Türkiye'de. TV satışı 3.5 milyon. Biz 100 bin telefon sattık birkaç ayda. Bu yıl hedefimiz 1 milyon adet. Daha büyük sayılara ulaşmalıyız. Dünya telefon pazarı 2.5 milyar adet. Üretenler 40-50-100 milyon adetlerde üretiyor. Biz yeni başlıyoruz. Ölçek ekonomisi yok, devletin desteklemesi lazım bu alanı. Her yıl 6 milyar para ödüyoruz. Telefon başına 30 dolar patent parasının teşvik olarak karşılanması bile çok önemli olur. Anti damping koyun demedik. Yerliyi nasıl teşvik edersiniz? Devlet ithalatçılarla konuşacak. Burada üretmek şart olsun." 

'Giyilebilir ürünlerin hepsinde projemiz var' 

Venüs telefonlarının 'yerli' olduğunu, ancak diğer bütün üreticiler gibi çipi, lensi dünyadaki üreticilerden aldıklarını belirten Erdoğan, "Önemli olan bunun dizaynını yapacaksınız, Ar-Ge merkeziniz olacak. Özgün dizayn olacak. Ana kartının dizaynının üretim ve dizgisini yerli yapacaksınız. O yerlidir. Türkiye'de olanı Türkiye'den, dışarıda olanı dışarıdan alacaksınız. Bizde yerli maliyet şu anda yüzde 52'de. 755 kişilik istihdam yarattık" dedi. Venüs'te küçük miktarlı ihracata da başladıklarını belirten Erdoğan, martta yeni kampanya yapacaklarını, yeni modeller geleceğini söyledi. Teşvik olmazsa dahi cep üretiminden çekilmeyeceklerini aktaran Turan Erdoğan akıllı saat gibi giyilebilir teknolojilerin hepsinde projeleri olduğunu ifade etti. 

Erdoğan, FATİH Projesi'ndeki tablet ihalesi ile ilgili olarak da şunları söyledi: "10 milyon adetlik tablet ihalesi var. Onun bir kısmı ihale edilecek, ona gireceğiz. Devlet yerli ürüne yüzde 15 fiyat farkı verebiliyor. Akıllı tahtada olmadı. Bunun ihtiyarı değil zorunlu olması gerekir. Tablette bir ihale kazandık, orada uygulanmadı. Zorunlu olması yönünde açıklama var. Bürokrat korkudan en ucuzu verene vermeye devam ediyor. Ar-Ge’si, tasarımı ve üretimi Vestel’e ait yaklaşık 136 bin akıllı tahta okullara yerleştirildi. Hedef, 2015 sonuna kadar 350 bin akıllı tahtayı okullara yerleştirmek." 

Ar-Ge'de 1000 mühendis var, sayı 4-5 bine çıkmalı 

Ar-Ge'de 1000 mühendis çalıştırdıklarını, Uzakdoğu'da 4-5 bin kişilik merkezler olduğunu belirten Erdoğan, "Harcamamız 170 milyon lira. Yıllık cironun yüzde 2’si. Bunu artırmalıyız. Küresel çapta 8 Ar- Ge merkezimiz var. 3'ü yurtdışında. Manisa'da Ar-Ge alanı 12 bin metrekaredir ve Avrupa'nın en modernidir. Ar-Ge'de birkaç Japon birkaç Tayvanlı var. Ancak Uzakdoğu ve Avrupa ofislerimizde ciddi yabancı var. Doktoralı 40 kişilik bir grup oluşturup günlük işle uğraşmayın, gelecekle uğraşın dedik. Manisa, National Geographic'in Mega Fabrikalar belgeselinde yer alan dünyanın ilk elektronik ve beyaz eşya firması, Türkiye’nin ise ilk markası oldu. Discovery Channel da 'How they do it' serisinde LED TV üretimini Vestel City’de anlatacak. Yıllık 30 milyon cihaz üretim kapasitesi var. Dünya çapında 500’ün üzerinde markaya her yıl 4 binden fazla televizyon çeşidi üretiliyor" dedi.

Elektrikli otoda şarj üretimi için çalışıyor 

Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan'ın, açıklamalarından satır başları şunlar: 

Teknomarketlere ürün vermeye başladık. Vestel markasını vermiyorduk, 1 yıldır girdik ve hızlı büyüdük. 1.250 bayimiz var. Onları rahatsız etmek istemiyoruz. 

Reklamda 5 ödül aldık. Genç kuşaklara hitap eden reklamlar yapacağız. Reklam müziğini değiştiriyoruz. Ajans da değişti. Bizde dış pazar cirosu her zaman büyük oldu. 

Avrupa'da 5 TV'den biri Vestel'dir. Pazarda iki numarayız. Pazar payı yüzde 21. Telefunken ve Hitachi'nin lisansını aldık. Markaya üretim yapmaktı iş, şimdi pazarlamasını da yapmak diye bir trend var. 

Otomobilde şarj sistemleriyle ilgili uğraşıyoruz. Onlarla ilgili çalışıyoruz. 

Manisa'ya çağrı merkezi kurduk. Çok zor bir iştir. Çalışanlara müzik ve dans dersi kursu açtık. 30 yıldır sektördeyim. İş dönüp dolaşıp müşteri memnuniyetine geliyor.

TV'de önemli gelişmeler sağladık. 3D modası vardı ama Vestel UHD TV, full HD görüntü kalitesinden 4 kat daha canlı, 4 kat daha net ve 4 kat daha gerçek görüntü sunuyor. 

Hollywoodvari bir alan tasarlıyoruz. Akıllı ev olacak. Duvarların birinde deniz, birinde orman efekti. 5 boyutlu sinemalar, dinazor park, akıllı showroom yapacağız, LED aydınlatmalar, cihazlar perdeler cep telefonuyla kontrol edilebilecek. 

Serviste 'dramatik' değişiklikler yaptık. Genel müdürlük oldu. Beyaz eşyada servis konusu neredeyse ana iş olmaya başladı. Serviste tüm kategorilerde bir numarayız. En fazla teşekkür alan markayız. Bekleyen arama 100 bindi ve çözüm süresi ortalama 5 gündü. Şimdi 1 günün altında, süre ortalaması 24 saatin altına gelecek. 

LED aydınlatmada Türkiye çok yavaş kaldı. Konvansiyonele göre yüzde 85 tasarruf sağlayan bu tür aydınlatmanın 'devlet politikası' olması ve sokak aydınlatmaları ihalesinin bir an önce yapılması gerekiyor. Çin bu konuya 70 milyar dolar harcadı. Sektörde yüzde 14 pazar payıyla lideriz.

Rakamlarla Vestel 

•2014 konsolide cirosu, yüzde 20 artışla 7.5 milyar TL’nin üzerinde.

•Dış pazar satış cirosu yüzde 20 artışla 5.5 milyar TL’yi aşıyor.

•İç pazarda Şubat 2014’te yüzde 25’lik payla TV pazarının lideri oldu.

•Vestel Elektronik’in 2014 sonu piyasa değeri 4.1 kat, beyaz eşyanın ise 3.7 kat arttı.

•Eylül 2014’te klima pazarında yüzde 21’lik payla rekor kırdı.

•15’i yurtdışında olmak üzere toplam 22 şirkete, 15 bin çalışana sahip.

•Son 17 yıldır dayanıklı tüketimde (elektronik) ihracat şampiyonu, 149 ülkeye satış yapıyor.

•Avrupa televizyon pazarında yüzde 21 payla iki büyük oyuncudan biri.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim