• BIST 9452.26
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Cep telefonunda pasaportlu uyanıklık

Cep telefonunda pasaportlu uyanıklık
Yurtdışından ucuz telefon alanlar Türkiye'de fırsatçıların ağına düşüyor. Pasaport kaydını kılıfına uyduran bazı internet sitelerinin, bu yolla vergi kaçırdığı iddia ediliyor!

Cep telefonunda pasaportlu uyanıklık

Yurtdışından ucuz telefon alanlar Türkiye'de fırsatçıların ağına düşüyor. Pasaport kaydını kılıfına uyduran bazı internet sitelerinin, bu yolla vergi kaçırdığı iddia ediliyor!

Yurtdışında cep telefonları Türkiye’dekine göre çok daha ucuza alınabiliyor. Hatta Türkiye’de satışta olmayan ancak yurtdışında satışta olan bir modeli yurtdışına çıkan arkadaş, akraba vasıtasıyla vatandaşlar ülkeye sokabiliyor.

Ancak bu 2008 yılından sonra zorlaştı. Her yolcu yurtdışından her sene bir telefon getirme ve pasaportuna kaydettirme hakkına sahipken, bu durum 2008 yılından itibaren 2 yılda sadece 1 tane telefonu pasaporta kaydetme şeklinde değişti.

Bunu fırsat bilen uyanıklar sistemin boşluğundan faydalanıp bir internet sitesi kurdu. Bu internet sitesi vasıtasıyla yurtdışında çok ucuza alınan cep telefonları Türkiye’de pasaport kaydı yaptırılarak vergisiz bir şekilde kullanıma açılıyor.

UYANIKLAR KAMPANYA DA YAPIYOR!

Elinde telefon kaydettirmeye uygun pasaportu olanlar bir internet sitesine ilan vererek cep telefonlarının kayıtlarını yaptırabileceklerini, bunun karşılığında da 150 TL’ye varan ücretleri alacaklarını belirtiyorlar.

YASAL MI?

Pasaportla kayıt yaptırmak ülkemizde yasal. Ancak bunu suistimal edip vergisiz kazanç elde edenler kaydın yasallığını illegal hale çeviriyorlar. Hatta bazı ilan verenler köklü şirketlerin yurtdışından ucuza telefon getirdiklerini ve kendileriyle çalışıp telefonlarını kayıt ettirdiklerini belirtiyorlar.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sistem tamamen güven üzerine kurulmuş. Yurtdışından gelen telefon kargo ile başka bir ile gönderilip pasaport kaydı yaptıracak kişiye ulaştırılıyor. Bu kişi telefonun pasaport kaydını ilgili makamlarda yaptırıp telefonun kullanımını yasal hale getiriyor.

Tekrar telefonun sahibine kargo ile geri gönderiyor. Bu işlem için kayıt yaptıran kişi 150 TL’ye varan ücret alıyor. Telefon sahibi ile pasaport sahibi aynı şehirde ise buluşup aynı gün telefonu kayıt ettirebiliyor.

YÖNTEM YENİ DEĞİL YILLARDIR VAR

Teknoloji Editörü Burak Taşçı, bu işlemin Türkiye’de yıllardır yapıldığını söyledi. Taşçı, İstanbul’da Doğu Bank’ta bu işin bağırarak aleni bir şekilde yapıldığını ve buna hiçbir kimsenin engel olmadığını belirtti. Uygulamanın sadece telefon kullanımı açısından yapılırsa bir sakıncası olmayacağını söyleyen Taşçı, bunun ticarete dökülmesinin hem vergi kaçakçılığı yarattığını hem de bir takım kimselerin bu yolla yasal olmayan paralar kazandığını sözlerine ekledi.

KAYIT YAPILMAZSA NE OLUR?

Telefonlarını pasaporta kaydettirmeyerek kullanan telefon sahiplerinin telefonları yurtiçine giriş yaptıktan 15–30 gün sonra otomatik olarak kapanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim