• BIST 9491.27
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Cep telefonunda sıfır taksite güçbirliği

Cep telefonunda sıfır taksite güçbirliği
Şubat itibariyile sıfır taksit uygulamasına tabi olan cep telefon satışları için eylem planı hazır. Teknoloji marketlerinde yer alacak olan banka standları ile ürün fiyatı kadar kredi verilecek.

Cep telefonlarında sıfır taksit uygulamasının kalkması ile birlikte elektronik marketler ile bankalar güçbirliği yapma kararı aldı. Artık hemen hemen her teknoloji marketinin içinde bir ya da birkaç bankanın standını görmek mümkün olacak. Daha önce az da olsa uygulanan ürün fiyatıyla sınırlı ihtiyaç kredisi sistemi yaygınlaşacak. BDDK’nın bir süre önce kaldırdığı SMS ile taksitlendirme seçeneğine ulaşmada tali yollar arayan teknoloji marketler, hediye çeki formülüne de sıcak bakıyor. Mevcut uygulamada taksitle satılabilen hediye çekleri ile cep telefonu dahil pek çok teknoloji ürünü alınabiliyor. Taksitlendirme denkleminin yanı sıra kur artışlarından da etkilenen teknoloji perakendecileri, bir süre sonra ürünlere zamlı etiketleri koyabileceklerini belirtiyor.  Teknoloji ürünlerine kur zammının yüzde 10’u bulabileceği öngörülüyor.

Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan, “Teknoloji marketlerimizde banka stantlarımız var. Bunların vasıtası ile tüketici kredisi vereceğiz” dedi. Sektörde konuşulan GSM operatörleri ile ortaklık fikri için ise Hasan Vatan, GSM operatörlerinden henüz böyle bir teklif gelmediğini, gelmesi halinde değerlendireceklerini dile getirdi.

GSM operatörleri, teknoloji marketlerde stant açarak  kontratlı satışlarını market ile ortak yapıyor. Bu uygulamada 1000 TL’ye kadar fiyat farkı olabileceği konusuna dikkat çeken Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir de ürün fiyatıyla sınırlı ihtiyaç kredilerinin yaygınlaşacağı görüşünde. Sadece teknoloji marketler özelinde 3 milyar TL’lik bir cep telefonu pazarı bulunduğunu belirten Erdemir, “1-2 hafta bankalar da elektronikçilerde cep telefonu satışlarını gözlemleyecek. Yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş olması halinde ihtiyaç kredileri yaygınlaşacak. Aksi halde bankalar da önemli oranda bir ciro kaybı ile karşılaşacaktır” değerlendirmesini yaptı. Erdemir’in bir diğer çözüm öngörüsü ise SMS ile taksitlendirme. BDDK’nın kararına göre, sıfır taksit uygulaması olan ürünlerde sonradan SMS ile taksitlendirme seçeneği de kaldırılmıştı. Erdemir, bununla ilgili yeni çalışmalar yapıldığının sinyalini de verdi.
 
Hediye çeki ile satış yapılabilir

Erdemir’in son çözüm öngörüsü ise hediye çekleri. Zira halihazırda hediye çekleri taksitle satılabiliyor ve bu hediye çeki ile cep telefonu alınabiliyor. Erdemir’e göre 1 Şubat itibari ile denetim güçlüğü de yaşanacak. Teknoloji marketlerde teknolojik ürün kapsamına girmeyen ürünlerin de bulunduğunu dile getiren Kılınç Orhan Erdemir, “Ekran temizleme spreyi, HDMI kablo, askı aparatı bunlarda taksit sınırlaması 12 olacak. Bunun ayrımın yapılması çok önemli. Bunun denetlemesi de çok zor. İşin operasyonel kısmı ve ayırt edebilmek hala muallak” diye konuştu.
 
Yüzde 10’a kadar zam gelecek

Merak edilen bir diğer konular ise kur son iki ayda yüzde 30’a yaklaşan oranlarda artış kaydeden kurun elektronik ürünlerde zam olarak karşılı ve taksit sınırı öncesi cep telefonu satışlarında ne kadarlık bir artış olacağı... Gold Teknoloji’de bu oran beklenen oldukça altında gerçekleşmiş. Erdemir, ocak ayının ilk 2 haftasında yüzde 5 düşen satışların son iki haftada yüzde 10 civarında arttığını söyledi.

Vatan Bilgisayar’da satışlar ocakta  yüzde 80 artmış. Kurun etkisi ise sektörde yüzde 2 ile yüzde 10 arasında zam olarak yansıyacak. Sektör temsilcileri, zamların iki aya yayılacağını belirtti.
 
Teknosa, telekomda yüzde 125 büyüme kaydetti

Cep telefonlarının elektronik pazarının önemli ürünleri arasında yer aldığını söyleyen Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman, teknoloji harcamalarının da uygulama öncesine çekildiğini, bu nedenle söz konusu ürünlerin cirosunda yaklaşık yüzde 40, telekom kategorisinde ise bu oranın yüzde 125 artış kaydettiklerini söyledi. Tüketicilerin bu tür ihtiyaçlara kaynak ayırmaya devam edeceğini dile getiren Oyman, Sevgililer Günü’nün sektöre hareketlilik getireceğini söyledi. Oyman, 1 Şubat itibari ile sıfır taksit uygulaması ile satışa başladıklarını, duruma göre önümüzdeki ay farklı uygulamalar geliştirebileceklerini dile getirdi.
 
Büyük tedarikçiler kur riskini hedge ediyor

Bimeks de yeni dönem için çalışmalara devam ediyor. Genel Müdür Arif Bayraktar, Bimeks’te, cep telefonu satışlarında müşterilerine, yazılım altyapısının da sağladığı geniş imkanlar sayesinde, değişik alternatifler sunacaklarını söyledi. Uygulayacakları yöntemler üzerinde çalıştıklarını belirten Bayraktar, çeşitli seçeneklerin olduğu çözümler ile satışlara devam edeceklerini söyledi. Bimeks’te cep telefonu satışları, diğer ürün gruplarının gerisinde. Kurun etkisini de değerlendiren Arif Bayraktar, kurdaki artışın, ithal ürünlerin tümünde bir fiyat artışı etkisi oluşturacağını ancak özellikle büyük tedarikçilerin kur risklerini hedge ettikleri için, rekabet koşullarını da dikkate alarak, kur artışlarını fiyatlara asgari düzeyde yansıtmaya gayret edeceklerini söyledi. Kurdaki dalgalanmanın kısa sürede dengeye oturacağına inandığını belirten Bayraktar, “Fiyat artsa bile etkisi kısa süreli olacak ve talebi belirleyen esas faktör ihtiyaçlar olacaktır” dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim