• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Cep'te aboneye 40 kuruş eziyeti

Cep'te aboneye 40 kuruş eziyeti
Cepte anayasalar yarışıyor ama hak yok. BTK ve operatörler memnun. Kontörlü hizmet paketleri şarta bağlı satılıyor. TÜDEF tepkili, kanun da var ama takan yok.

Cep'te aboneye 40 kuruş eziyeti

Cepte anayasalar yarışıyor ama hak yok. BTK ve operatörler memnun. Kontörlü hizmet paketleri şarta bağlı satılıyor. TÜDEF tepkili, kanun da var ama takan yok.

GSM operatörleri, tüketicilere; ön ödemeli hatlara yönelik ‘SMS, hediye dakikalar ve internet paketi’ gibi satın aldıkları hizmeti kullanabilmeleri için hatlarında ‘asgari kuruş’ bulundurmalarını şart koşuyor.

Tüketici Dernekleri Federasyonu uygulamanın Tüketici Kanunu’na aykırı olduğunu ve bu konuda Yargıtay Kararı olduğunu belirtiyor.

Bilgi Teknolojileri Kurumu BTK topu GSM operatörlerine atmış durumda ve inisiyatifin GSM operatörlerinde olduğunu söylüyor.

GSM şirketleri bu konuda ya susmayı tercih ediyor ya da BTK’nın serbestîsine dayanarak umursamayabiliyor.

Kısacası her kafadan ses çıkıyor fakat sonuçta mağdur olan yine abone oluyor…

TURKCELL VODAFONE VE AVEA’DA DURUM!

Turkcell, Vodafone ve Avea operatörlerinde sistem farklı işliyor. Abonelerinden aldıkları geri dönüşlerle 3 operatör gardlarını almış durumda!

Turkcell müşteriyi mağdur eden sorunu öngörmüş ve eksi bakiye uygulaması ile çözmüş. Turkcell’de eksi (-) 6 TL’ye kadar hesap bakiyesi var. Yeniden yükleme yapıldığında önce eksi bakiye düşüyor.

Sonrasında paket bedeli ödenip yine eksi bakiyeye düşse de paketler kullanıyor. Vodafone ve Avea’da ise durum farklı.

Son dönemde reklam konusunda büyük atılım yapan ve abonelerine vaatlerde bulunan ve de Cep Anayasası reklamlarının hızlı savunucusu Vodafone’da paketin kullanımı şarta bağlı. Avea da Vodafone, BTK’nın verdiği serbestliğe dayanarak 40 kuruşu şart koşuyor.

Süre sınırı olan hizmet paketlerinin kullanımında 40 kuruş 1 ay içerisinde kontörlü hatta bulundurulmazsa 100 liralık paket alınsa da kullanılamıyor.

Türkiye’de 60 milyonu aşan cep telefonu kullanıcısı var ve büyük çoğunluğu çift Sim kartı kullanıyor. Vodafone ve Avea’da hattını yalnızca internet ya da SMS için kullanacak abone şarta bağlanıyor ve hakkı gasp ediliyor.

Tüketici Kanunu’nda ise açık madde var. Kanunun 5. Maddesinde “Satıcı, bir mal veya hizmetin satışını, o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat veya süresi kadar satın alınması ya da başka bir malın veya hizmetin satın alınması koşuluna bağlı kılamaz” deniyor.

Tüketici Dernekleri Federasyonu’na (TÜDEF) TÜDEF Genel Sekreteri Hamdullah Yıldız, BTK’nın kararlarının son dönemde sürekli abonenin aleyhine işlediğini ve kararların ardında, devletin GSM operatörleri aracılığıyla tahsil ettiği yüksek vergiler olduğunu söylüyor.

2011 bütçesinde ‘Özel İletişim Vergisi’ başlığı altında devletin elde etmeyi planladığı vergi geliri 4 milyar 484 milyon TL (Eski para ile 4,48 katrilyon)…

ABONE ŞİKÂYET VERİLERİ

‘Şikayet var’ isimli internet sitesinin paylaştığı verilerde, tüketicilerin 1 Nisan 2010 ve 2011 tarihleri arasında, 1 yıl süre içerisinde siteye ulaşan şikayetlerin genel toplamı 175. 655 iken bu şikayetlerin 20 bin 203’ünü GSM operatörleri ile ilgili şikayetler oluşturuyor.

GSM hakkındaki şikâyetler arasında operatörden şikâyet eden abonenin oranı yüzde 93,9. Şikâyetlerin birinci sırasında Fatura ve tarifeler yer alıyor.

Abone merkezleri ikinci sırada, 3G ile ilgili sorunlar ise üçüncü sırada yer alıyor. Bunları hat işlemleri, kontör ve çağrı merkezleri şikayetleri izliyor.

MAĞDURU DUYAN YOK

Cep operatörlerinin, ön ödemeli (kontörlü) abonelere sunduğu paketleri kullanmak için GSM’lerin önşartlarının sağlanması gerekiyor.

Üç operatör arasında Turkcell’de -6 TL bakiyede bile paketlerin kullanılmasını imkan veriyor. Kısacası Turkcell’de satın alınan SMS ya da internet paketinin kullanımı şarta bağlı değil.

Vodafone ve Avea’da 40 kuruş şartı var. Alınan hizmetin kullanılabilmesi için (SMS, internet) abonenin hattında asgari 40 kuruşu bulundurması gerekiyor.

Avea ve Vodafone’un müşterilerin mağduriyetine neden olan uygulamada gerekçeleri ‘yazılım sistemi’ iken, gerçekte BTK’nın bu konuda operatörleri bu konuda serbest bırakması geliyor.

Abone parasını ödeyip satın aldığı internet ya da Kısa Mesaj paketini hattında bir ay boyunca asgari 40 kuruş olmazsa kullanamıyor. Kullanılmayan paketin ertelenmesi ya da abonenin hakkının saklı kalması söz konusu değil.

BTK, bu konuda düzenleme hakkının operatöre ait olduğunu ifade ederken, TÜDEF Tüketici Kanunu’nda ‘bir malın satışının başka bir nedene bağlanamaz’ maddesini hatırlatarak uygulamanın hukuksuz olduğunu ileri sürüyor.

GSM Operatörleri; Avea, Turkcell, Vodafone, BTK, TÜDEF ve Tüketici Kanunu ayrı şeyler söylese de mağdur abone oluyor…

Kaynak: Haber7

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim