• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Cepte 'uçuş modu' ciddi risk oluşturuyor

Cepte 'uçuş modu' ciddi risk oluşturuyor
Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği uçakla seyahat sırasında cep telefonunun ''uçuş modu''nda kullanılmasını sakıncalı buluyor.

Cepte 'uçuş modu' ciddi risk oluşturuyor

Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği uçakla seyahat sırasında cep telefonunun ''uçuş modu''nda kullanılmasını sakıncalı buluyor.

Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği (TEMKODER) Başkanı Elektronik Mühendisi Mehmet Bayramoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 1973 yılında üretilen ilk cep telefonlarının sadece 20 dakika dayanabilmesi, uzun anteni ve bir kilodan fazla ağırlığı, günümüzün teknolojileriyle internet, navigasyon sistemi, görüntülü konuşma, veri transferi gibi birçok olanaklara dönüştügünü belirterek, ''Bunlardan bir tanesi olan seyahat esnasında rahatlıkla GSM bağlantısı kapalı olarak telefon kullanabilme olanağı olan ''Uçuş Modu'' özelliği, yanlış kullananların elinde büyük bir tehlike arz ediyor'' dedi.

Bayramoğlu, seyahat esnasında konuşma, mesaj gönderme ve e-mail alıp-yollama dışında diğer tüm olanaklardan ''uçuş modu'' özelliğiyle yararlanıldığını ifade ederek,  cep telefonlarının yanı sıra Personal Digital Assistant (PDA) olarak adlandırılan taşınabilir elektronik cihazların da bu moda alınabildiğini belirtti.

Böylece uçakların seyrüsefer ve çeşitli elektronik sistemlerine frekans alışverişi olmadığı için zarar vermeden çalışabildiğini belirten Bayramoğlu, ''Bu özelliğin yolcular tarafından kullanılması sırasında yanlışlıkla telefonun GSM bağlantısının da açılması yüksek bir ihtimaldir. Bu durum ise uçuş güvenliği açısından sakıncalı bir durum arz etmektedir. Herhangi bir facia olmadan uçaklarda bu uygulamanın yasaklanması gerekmektedir'' diye konuştu.

Uçuş öncesi anonslarla, cep telefonları, bilgisayar, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, CD çalar, walkmen, mp3 çalar ve elektromanyetik dalga yayın tüm cihazların kapatılması gerektiği uyarısı yapıldığını hatırlatan Bayramoğlu, ancak uçak dergilerindeki cep telefonlarının uçuş moduna alınarak, kullanılabileceği yazısının, yapılan uygulamayla söylemler arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

-''DİĞER YOLCULAR PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENİYOR''-

Bayramoğlu, bazı havayolları şirketlerinin uçuş moduyla cep telefonu kullanabilme uygulamasına izin verdiğini ama söylemlerin çelişkili olduğunu vurgulayarak, bu çelişkinin giderilip, olası faciaların önüne geçilmesi açısından bu uygulamaya bir an evvel son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Havayolları seyahatlerinde bilerek yada bilmeyerek yapılan en ufak bir ihmal ve yanlışın tüm yolcuların tehlikeye atıldığı ihtimalinden bahseden Bayramoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Dünyanın önde gelen havayolları şirketlerinin yolcuların uçuş modun da bile olsa cep telefonlarını kapatmalarını istemektedir. Bu kararın arkasında yolcuların telefonu uçuş modundan çıkartıp konuşma amaçlı kullanabilecek olmaları yatıyor. Bir yolcunun uçuş sırasında cep telefonunu karıştırması, diğer yolcuları da uçuş güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle psikolojik olarak etkileyerek rahatsız ediyor. Uzun süreli uçak seyahatlerinde yolcuların 'canı sıkılmasın' diye yapılan çarelerden, cep telefonlarının uçuş modunu alınarak, müzik dinleme, oyun oynama gibi ancak tehlikeli yollara başvurulması yerine, uçakların kendi içinde yapılacak teknik düzenlemelerle tehlikesiz hizmetler sunulmalıdır.''

Bayramoğlu, yapılan yanlışın düzeltilmesi için, havayolu şirketlerinin eylemleri ve dergilerde yazan ''cep telefonu, uçuş modunda kullanılabilir'' ifadesinin kaldırılması gerektiğini kaydederek, kaldırılmaması halinde Kamu adına ve kamu yararına dava açılacağını ve konunun takipçisi olacaklarınI söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim