• BIST 9767.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Çeşme'de 'Denizcilik Eğitimi' toplantısı

Çeşme'de 'Denizcilik Eğitimi' toplantısı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı, İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yapıldı.

Çeşme'de 'Denizcilik Eğitimi' Toplantısı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı, İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yapıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı, İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yapıldı. Denizcilik Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Komitesi Başkanı Cemalettin Şevli, "Eğitimini alıp, denizde çalışmak istedikten sonra bugüne kadar iyi bir ücretle iş bulamayanı ben görmedim" dedi.

Çeşme Pırıl Hotel'de basına kapalı toplantıya Denizcilik Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Komitesi Başkanı Cemalettin Şevli, Komite üyesi Hızırreis Deniz, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Abdullah Şalcı, Çeşme Liman Başkanı Attila Beyli başta olmak üzere bakanlık uzmanları ile İzmir'deki deniz meslek liseleri yöneticileri katıldı.

Komite Başkanı Cemalettin Şevli, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa düzenledikleri komite toplantısını İstanbul, İzmir ve Ankara dışında ilk kez Çeşme'de yaptıklarını, denizcilik eğitimi veren kurum ve kuruluşların öneri ve taleplerini dinlediklerini, ayrıca kendi tespitlerini paylaştıkları söyledi. Şevli, "17 Şubat'taki bu yılın ikinci toplantısını da Çeşme'de yapacağız. Çünkü İzmir'de hem Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı önemli okullar, hem de özel kurslar var. Bu okullar önemli miktarda öğrenci yetiştiriyor. Bu öğrencilerin hem okul aşamasında, hem de okulu bitirdikten sonra gerek Türk deniz ticaret filosu, gerekse dünya denizlerinde iyi birer gemi adamı ve zabitan olabilmeleri için çok iyi yetiştirilmesi gerekiyor. Uluslararası şartlarda iyi birer gemi adamı olmaları ülkemizin de gururu oluyor. Çoğu ülkeler özellikle iyi gemi adamı yetiştirerek bu konuda ülkelerine büyük bir ekonomik değer kazandırıyorlar. Nasıl turizmde ülkeye döviz girdisi sağlanıyorsa, aynı şekilde iyi bir gemi adamınız, zabitanınız varsa, bu konuda takdir görüyorsanız seçiliyorsunuz ve bunun ihracını yapıyorsunuz. Ülkemizin genç nüfusunun çok fazla olması, denizcilik eğitiminin çok kaliteli verilmesiyle birlikte bu konuda hem gençlerimize iyi bir iş imkanı bulmak hem de bu konuda ülkemizi tanıtmak açısından da büyük bir fırsat" diye konuştu.

KARADAKİ BİR İŞE GÖRE ÇOK DAHA FAZLA KAZANIYORLAR

Denizcilik eğitimi veren okullardaki çocukların velilerinin beklentilerinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Cemalettin Şevli, şunları söyledi:

"Bu okullardan mezun olanlar diplomalarını sertifikaya, bir belgeye dönüştürdükleri takdirde iyi paralar kazanıyor. Denizde çalışmak istedikten sonra bugüne kadar iyi bir ücretle iş bulamayanı ben görmedim. Önümüzdeki yıllarda denizcilik çok daha iyi olacak. Çünkü dünyanın küresel krizi aştığını düşünüyorum. Her mesleğin bir külfeti ve zorluğu var. Ben önce 15 sene denizde çalıştım sonra karada görev aldım. En zor tarafı bir gurbet yaşıyorsunuz ama bu gurbetin de çok güzel tarafı var. Dünyada gitmediğim ülke kalmadı. Meksika'dan Çin'e, Japonya'ya kadar sayısız ülkeye defalarca gittim. Çok paranız da olsa bu kadar çok ülkeye gidemezsiniz, bu büyük bir fırsat. Karadaki bir işe göre çok daha iyi para alıyorsunuz ama bu parayı da hak ediyorsunuz. Ben gençlerimize denizciliği tavsiye diyorum. Ben de bir denizciyim, hayatımı denizde kazandım. Güzel bir meslek. Deniz her yönüyle güzeldir. Deniz ekmektir, sanayidir. Yeter ki faydalanmasını bilelim. Ülkemizde de denizcilik gittikçe artan bir ivmeyle yükseliyor. Bu aralar denize çok ilgi gösterildiğini düşünüyorum. Bunun kıymetini bileceğiz."

SIKINTILAR MASAYA YATIRILDI

Komite üyesi Hızırreis Deniz ise İzmir'de denizcilik eğitimi veren okul müdürleri ile buluştuklarını belirterek, "Öğretmen, simülasyona yönelik alt yapı, çocukların staj hizmetleri ve yabancı dille ilgili temel vurgulamalar ön plana çıktı. Bu konudaki sıkıntılar masaya yatırıldı. Bunlar Türkiye'deki tüm okulların sorunu. Bunun üzerine bir sonraki toplantıyı daha geniş katılımlı yapma gündeme geldi. Milli Eğitim'den ve Ankara'dan daha üst düzeyde kişiler de katılacak. Denizcilik de daha iyi noktaya doğru gidiyor. Eskiden insanlar ehliyetsiz, kaçak ve denetimsiz, emniyetli olmayan bir denizcilik faaliyeti yürütüyordu. Ama bugün baktığınızda deniz kazası, kirliliği olmayan daha bilinçli bir toplum olduk. Denizci bir ülkeyiz diyoruz ya bu konuda gerçekten ciddi anlamda yol aldık."
 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim