• BIST 9530.47
  • Altın 2484.038
  • Dolar 32.5285
  • Euro 34.8667
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Çetin HES'e 500 milyon euro yatırım

Çetin HES'e 500 milyon euro yatırım
Norveçli enerji kuruluşu Statkraft, Siirt il sınırları içinde Dicle nehri kollarında Botan Çayı üzerinde yer alacak Çetin Hidroelektirk Santrali'ne (HES) 500 milyon Euro yatırım yapacak.

Çetin HES'e 500 milyon euro yatırım

Norveçli enerji kuruluşu Statkraft, Siirt il sınırları içinde Dicle nehri kollarında Botan Çayı üzerinde yer alacak Çetin Hidroelektirk Santrali'ne (HES) 500 milyon Euro yatırım yapacak.

Türkiye'de 460 bin evin elektriğini karşılayacak ve inşaat aşamasında bin 500 kişiye istihdam sağlayacak proje inşaatının, bu yılın sonuna kadar başlaması planlanıyor.

Çetin HES'e yatırım kararı dolayısıyla geldiği İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Statkraft Güneydoğu Avrupa Müdürü Tima Iyer, Statkraft Yönetim Kurulu'nun, Türkiye'de Çetin HES'e yatırım için cuma günü karar aldığını söyledi. Siirt il sınırları içinde Dicle nehri kollarında Botan Çayı üzerinde inşa edilecek projenin, iki baraj ve bir santralden oluşacağını açıklayan Iyer, bu kapsamda Çetin Barajı'nın 401 megavat (MW) kurulu gücü ve büyük bir baraj gölü olacağını, daha aşağısında yer alacak Aşağı Çetin'in ise 116 MW'lık kurulu gücü bulunacağını kaydetti. Santralın toplam 517 MW kurulu gücü ile Statkraft'ın Norveç dışındaki en büyük hidroelektrik santrali olacağını vurgulayan Iyer, yatırım maliyeti 500 milyon Euro'yu bulacak hidroelektrik santralının, yıllık ortalama 1.4 twh üretimi ile Türkiye'de 460 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacağını bildirdi. Bu proje için uluslararası anlamda ihale süreci gerçekleştirdiklerini belirten Iyer, buna göre yatırım inşaat işlerini, Yüksel - İlci konsorsiyumudan oluşan iki Türk firmasının yürüteceğini, elektromekanik aksamın ise Avusturyalı Andritz Hydro firması tarafından tedarik edileceğini bildirdi.

-"TÜRKİYE'DE TOPLAM YATIRIMIMIZ 1.2 MİLYAR DOLARI BULDU"-

Statkraft'ın, Türkiye'de Çetin HES ile birlikte gerçekleştireceği proje sayısının 3'ü bulduğuna işaret eden Iyer, bunlardan Adana ilindeki Çakıt güzergahında yapımına başlanan 20 MW'lık hidroelektrik santralının 2010 Haziran'da ticari faaliyete başladığını açıkladı. Bunun yanı sıra Çorum Kargı'da 102 MW'lık projenin inşaat halinde olduğunu ve 2013 yılı sonunda hizmete girmesinin planlandığını söyleyen Iyer, "2015 yılında Çetin'in bitmesiyle birlikte Statkraft, Türkiye'de toplam 639 MW kapasiteye ve yaklaşık 2 twh toplam yıllık üretime sahip olacak. Bu süre zarfında şirketimiz, Türkiye'de hidroelektrik alanında büyüme hedefi doğrultusunda yeni fırsatları takip etmeye devam edecek" dedi. Iyer, Türkiye'deki projelerin toplam yatırım tutarının 1.2 milyar doları bulduğunu açıkladı.

-"FİNANSMANI OLUŞTURDUK, ÖZELLEŞTİRME İHALELERİYLE DE İLGİLENİYORUZ"-

Proje için finansmanın oluşturulduğunu açıklayan Iyer, "Finansman konusunda hiç bir sıkıntımız yok. Şirketimiz, bankalar yerine bilançosundan yatırım yapmayı uygun görüyor. Statkraft'ın Norveç'te çalıştığı bankalar tabi ki var, ancak bu projede özel bir banka ile çalışmayı düşünmüyoruz" dedi. Finansmanın üçte birinin inşaat işlerine ayrılacağını açıklayan Iyer, üçte ikisinin ise elektromekanik ve diğer giderlere harcanacağını bildirdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Iyer, Türkiye'de hidroelektrik santralı projeleri ile ilgilendiklerini ve HES'de önemli bir oyuncu olmak istediklerini açıklayarak, "Özelleştirmelerde önümüzdeki dönemde çıkacak ihalelerle ilgileniyoruz. Çıkan ihaleleri takip ediyoruz, görüşmeler yapıyoruz" dedi.

-"BÖLGEDE, JANDARMA VE GÜVENLİK GÜÇLERİYLE İRTİBAT HALİNDEYİZ, PROFESYONEL GÜVENLİK HİZMETİ DE ALACAĞIZ"-

Çetin HES'in yapılacağı bölgede güvenlik sorununa ilişkin bir soru üzerine Iyer, bölgedeki güvenlik problemlerinin farkında olduklarını belirterek, "Biz bütün projelerimizde diyaloga önem veriyoruz. Yerel halk neden hoşlanıyor, neden hoşlanmıyor gibi. Diğer taraftan valiliğin de belli güvenlik personeli var. Bunun dışında biz de profesyonel güvenlik hizmeti alacağız. Bölgede jandarma ve güvenlik güçleriyle irtibat halindeyiz. Bu projede ana güvenlik sorumlusu inşaat mühendisi olacak" yanıtını verdi.

-"AKENERJİ İLE İLGİLENİYORUZ"-

Türkiye'de olası risklere ilişkin bir başka soruya Iyer, şirket olarak detaylı piyasa analizleri yaptıklarını, Türkiye'de deregülasyonun devam ettiğine işaret ederek, "Türkiye, gelişmekte olan bir piyasa ve AB ile entregrasyonu bekleniyor. Bizim projelerimiz karlı projeler, bunlara devam ediyoruz. Biz, uzun vadeli bir yatırımcıyız" karşılığını verdi. Iyer, Statkraft'ın üretim dışında, dağıtımla ilgilenmediğini söyledi. Statkraft'ın işi alınca yarım bırakan bir firma olmadığını, başladığı işi bitirdiğini söyleyen Iyer, "İşi alınca bitiriyoruz. Yarım bıraktığımız iş hiç olmadı" dedi. Akenerji'ye ilişkin bir soruya Iyer, "Akenerji'ye ilgimizi açıklamıştık. Bunun dışında yorum yapmak istemiyorum" demekle yetindi.

-"ÇETİN HES'İN TEMELİ YIL SONUNA KADAR ATILACAK"-

Türkiye'de HES projelerine açılan davaların hatırlatılması üzerine Iyer, Norveç'te HES'in geçmişinin 100 yıl öncesine dayandığını, Türkiye'de ise özel sektör girişimi ile yapımının yeni olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Türkiye'de lisans almak çok kolaydı ve çevre etkisine bakılmadan yapıldığı için sancılar oluyordu. Şu anda en azından ÇED'in lisans öncesinde alınması girişimi var. Bir de regülasyonların pratiğe dökülmesinde sıkıntılar oluyor. Havza planlamaları da oturmuş değil. Şu anki sürtüşmeler de bunlardan kaynaklanıyor. Norveç'te eski bir HES geçmişi olduğu için çevreye ve insana etkilerini azaltmak için önlemler alınıyor. Norveç'te yaptığımızı, diğer ülkelerde de yapıyoruz. 'Başka ülkede yapmaya gerek yok' diye düşünmüyoruz."

Statkraft'ın gerek Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve gerek Devlet Su İşleri (DSİ) ile Havza yönetimi konusunda görüştüklerini açıklayan Iyer, Çetin'in ÇED raporunun ağustos ise ayı sonunda onaylandığını, bu yılın sonuna kadar inşaatın temelinin atılacağını bildirdi. Statkraft Enerji Genel Müdürü Steinar Bjornbet, Türkiye'de Çetin HES'in yaklaşık yarım milyon aileye elektrik sağlayacağını ve gaz bağımlığını azaltacak bir proje olacağını söyledi. Toplantıda verilen bilgilere göre, Çetin HES'in inşaat safhasında bin 500 kişiye istihdam sağlanacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim