• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Çevre dostu yavaş gemiler inşa edilecek

Çevre dostu yavaş gemiler inşa edilecek
2050 yılında üretilecek olan yeni tankerlerin ve dökme yük gemilerinin hizmet hızı sadece 5 knot olacak. 9 Avrupa ülkesinin ortaklaşa olarak çalıştığı Avrupa Birliği destekli proje Ulysses olarak adlandırıldı.

Çevre dostu yavaş gemiler inşa edilecek

2050 yılında üretilecek olan yeni tankerlerin ve dökme yük gemilerinin hizmet hızı sadece 5 knot olacak. 9 Avrupa ülkesinin ortaklaşa olarak çalıştığı Avrupa Birliği destekli proje Ulysses olarak adlandırıldı. Projenin amacı çevre dostu aşırı yavaş gemiler inşa etmek.

Ulysses projesinin amacı, çok zor bir kombinasyon olan aşırı yavaş hızları tamamlayıcı teknolojiler ile birleştirmek. Bu sayede dünya filosunun verimliliği istenilen emisyon seviyelerine çıkarılabilecek. İstenilen seviyeler ise; 2020 yılından önce, sera gazı emisyonunun yüzdesinin 1990 yılına göre yüzde 30 düşürülmesi. 2050 yılından sonra, sera gazı emisyonunun yüzdesinin 1990 yılına göre yüzde 80 düşürülmesi.

ULYSSES özellikle dökme yük gemilerine ve tankerlere odaklanıyor. Çünkü bu gemiler okyanus seferlerinin yüzde 60'ını oluşturmakta. Dökme yük gemileri ve tankerlerin dizayn ve işlevsellik olarak benzerlikleri sayesinde bu gemilerin incelenmesi, parasal sorunların projenin üzerindeki baskısını azaltması umuluyor. Zaten düşük hızda olan bu tür gemilerin hızlarını daha da düşürmek teknik olarak oldukça zor. Hız düşürmek sürecinde yön istikrari ve diğer tür deniz yolu sorunlarının artması bekleniyor. Ancak, bu projenin sonuçları diğer tür gemilere direk transfer edilebilecek.

Bütün bu hedeflere ulaşabilmek için, beklenen ve istenen hızlar şöyle:

1. Aşama - 2020 yılında sefer yapmakta olan gemilerin hızları: ~10 knot.

3. Aşama - 2050 yılında üretilen gemilerin hızları: ~5 knot.

Haber: Ahmet Özdüzgün - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim