• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Çevre Koruma daha az gemiye ceza kesti

Çevre Koruma daha az gemiye ceza kesti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında Marmara Denizi’ni kirleten 160 gemiye toplam 4 milyon 813 bin 976 lira, geçen yıl da 125 gemiye 3 milyon 124 bin 818 lira ceza kesti.

Çevre Koruma daha az gemiye ceza kesti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında Marmara Denizi’ni kirleten 160 gemiye toplam 4 milyon 813 bin 976 lira, geçen yıl da 125 gemiye 3 milyon 124 bin 818 lira ceza kesti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında Marmara Denizi’ni kirleten 160 gemiye toplam 4 milyon 813 bin 976 lira, geçen yıl da 125 gemiye 3 milyon 124 bin 818 lira ceza kesti. Ceza kesilen gemi sayısında yaşanan düşüş, denetimlerin caydırıcılığı kadar, gemi ilgililerinin çevre temizliği konusunda duyarlılığının artmasına da bağlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, il sınırları içerisinde deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla Karadeniz’den Ambarlı açıklarına kadar havadan ve denizden denetim yapılıyor. Çevre Koruma Müdürlüğü, katı atık ve evsel atık deşarjı, kirli balast, petrol türevi, sintine basılması, tehlikeli madde ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptırımları uygulamak amacıyla denetimlerini iki kontrol botu, bir çevre mühendisi ve iki zabıta personelinden oluşan ekiple 24 saat aralıksız sürdürüyor.

Çalışmalar, gemilerin demirleme, bağlama ve bekleme yerleri, balıkçı barınakları, marinalar ile kıyıya, iskele ve rıhtımlara bağlı bekleme yapan deniz araçları yoğunlukta olmak üzere yapılıyor. Deniz kirliliği ile etkin mücadele edebilmek amacıyla 2006 yılından itibaren havadan helikopterle de denetimlere başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, haftanın 3 günü ikişer saatlik helikopter uçuşlarıyla havadan denetim gerçekleştiriyor. Yapılan bu denetimlerde tespit edilen olumsuzluklar, bölgede görev yapan deniz kontrol ekiplerine iletiliyor.

Fotoğraf ve video ile kayıt ediliyor

Ekipler, denetimler sırasında kirliliğe neden olduğu tespit edilen gemi veya deniz aracının, fiili gerçekleştirdiği esnada fotoğraf ve video kaydını alıyor. Çevre denetim ekipleri ayrıca deşarj edilmekte olan atıktan, denizin kirlenen mahallinden ve denizin temiz yerinden numuneler alarak, bunların birini gemi ilgilisine, diğerini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen belediyenin Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarı’na gönderiyor. Analiz sonucunda alınan numunelerin, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne aykırı olduğunun tespit edilmesi durumunda, gemi ilgililerine atık türlerine göre idari para cezası uygulanıyor ve cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor. Geminin olay mahallinden ayrılması, olayın kendine özgü mahiyeti gibi fiili imkansızlıklar nedeniyle video kaydı alınamaması, fotoğraf çekilememesi, numune alınamaması durumunda gerekçesini belirterek ve delillendirerek cezai işlem uygulaması da yapılabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında 160 gemiye toplam 4 milyon 813 bin 976 lira, 2011 yılında 125 gemiye 3 milyon 124 bin 818 lira ve bu yılın ilk 3 ayında 106 gemiye 718 bin 640 lira idari para cezası kesti. Havadan ve denizden düzenli olarak yapılan denetimler sonucunda, deniz kirliliğine neden olan gemi sayısında önemli ölçüde düşüş yaşandı. Yetkililer, ceza kesilen gemi sayısında yaşanan düşüşü, yürütülen denetimlerin caydırıcılığı kadar gemi ilgililerinin çevre temizliği konusunda duyarlılığının artmasına bağladı. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı deniz yüzeyi temizleme ekipleri de sürekli yetkili bulunduğu deniz alanında, yüzeyde biriken katı atıkları toplarken, kıyı temizleme ekipleri de denizden kıyıya vuran ve karadan kıyılara atılan katı atık ve çöpleri toplamak suretiyle çevrenin ve denizin temiz tutulmasını sağlıyor.

www.UlasimOnline.Com 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim