• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

‘Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' nin akibeti TBMM’ye taşındı

‘Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' nin akibeti TBMM’ye taşındı
TBMM Katip Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, AK Parti hükümetinin verdiği sözlere rağmen yıllardır ilerleme sağlanmayan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ni meclis gündemine taşındı.

TBMM Katip Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Başbakan Ahmet  Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde; Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi projesi için ayrılan ödeneğin Adana dışına aktarıldığı iddialarını gündeme getirdi. 

CHP'li Elif Doğan Türkmen, yapımına 1999 yılında karar alınan ve 2006 yılında tamamlanarak hizmete giren boru hatları ile Bakü ve Kerkük petrolünün, 13 Haziran 2006 tarihinden buyana Adana ve Ceyhan’a aktığını hatırlattı. Türkmen, bölgeye gelen ham petrolün, limanlardan tankerler aracılığı ile de tüm dünyaya dağıtıldığını söyledi. 

Akdeniz Havzasına gelen bu petrolün işlenerek, petro-kimya ürünlerine dönüştürüldükten sonra pazarlanması ve ihraç edilmesi amacıyla kurulan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin halen faaliyete geçmediğini kaydeden Türkmen, “Doğu Akdeniz’in enerji merkezi haline gelmesini sağlayacak olan Endüstri Bölgesi sadece Adana değil, Türkiye için de son derece önemli bir projedir.” dedi. 

17.10.2007 tarih ve 26673 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen ve 1341 hektar büyüklüğündeki Endüstri Bölgesinde, halen kamulaştırma çalışmalarının tamamlanamadığını ifade eden Türkmen, şunları söyledi: “Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde petro –kimya tesisi inşa etmek için çok sayıda lisans başvurusu yapıldı. Ancak söz konusu tesislerin yapılmaması ve İhtisas bölgesinin faaliyete geçmemesi nedeniyle bölgeye gelen petrol işlenememekte ve katma değeri yüksek ürünler üretilememektedir. Bu da Adana ve ülkemiz açısından büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır.”

Bölge için ayrılan ödeneğin bir kısmının bu projeye değil de, Adana dışına aktarıldığı yönündeki iddiaların doğru olup olmadığını gündeme getiren Türkmen, Endüstri Bölgesi’nin tam anlamıyla ne zaman hizmete gireceğini ve çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu. Türkmen, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan şu sorularını da cevaplamasını istedi: "Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması için gerekli kamulaştırma çalışmaları tamamlanmış mıdır? Tamamlanmadı ise ne zaman tamamlanacaktır? Bugüne kadar kaç lira kamulaştırma bedeli ödenmiştir? Endüstri bölgesi yapımı için 2010 yılından buyana yıllar bazında kaç lira ödenek ayrılmış kaç lirası harcanmıştır? Daha kaç lira harcanacaktır? Bölgede; petro-kimya, rafineri ve benzeri tesisleri inşa etmek için bugüne kadar kaç lisans başvurusu yapılmıştır? Hiç lisans verilmiş midir? Verildi ise hangi yatırımlar için verilmiştir? Sanayimizin gelişmesi açısından son derece önemli olan bu yatırımın, ÇED raporları da tamamlanmış mıdır? ÇED raporlarında bir eksik var mıdır?"

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim