• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Ceyhan, Hürmüz Boğazı'na alternatif olacak

Ceyhan, Hürmüz Boğazı'na alternatif olacak
Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin yapılanmasında Rotterdam’ın model olarak alınabileceği belirtilirken, Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk Ceyhan'ın Hürmüz Boğazı'na alternatif olacağını açıkladı.


Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Hollanda Ticaret Heyeti’nin ziyaretinde Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin yapılanmasında Rotterdam’ın model olarak alınabileceğini söyledi.

Büyükelçi Ron Keller’in başkanlığındaki Hollanda Ticaret Heyeti, Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Başkan Yardımcısı Fırat Karalı ve Yönetim Kurulu üyesi Salih Sütcü ile bir araya geldi. Görüşmede, Hollanda ile Adana arasında ticari ilişkiler ve işbirliği konuları ele alındı. Ayrıca konuk heyete Oda Genel Sekreteri Bora Kocaman tarafından Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesiyle ilgili bir sunum yapıldı.

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, birçok ülkeden gelen petrol ve doğalgaz boru hatlarının odaklandığı Doğu Akdeniz’in enerji bölgesi haline gelmesinin hedeflendiğini, kuruluş çalışmaları devam eden Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin sadece Adana değil Türkiye için çok önemli olduğunu vurguladı.

Kamulaştırma çalışmalarındaki son engellerin kaldırılmasına çalışıldığını belirten Kıvanç, bölgenin yapılanması konusunda başta Rotterdam olmak üzere dünyanın önemli enerji bölgelerinin incelenmekte olduğunu bildirdi.

Enerji bölgesinin işletmeciliğinin yasayla Adana Sanayi Odası’na verildiğini belirten Kıvanç, benzer üretim deseni ve işletmecilik yapısı nedeniyle Rotterdam’ın önemsendiğini ifade etti. Kıvanç, Rotterdam’a iş gezisi düzenleyerek yapılanmayı görmek istediklerini, işbirliğine açık olduklarını kaydetti.

Büyükelçi Ron Keller de, bölge ile ilişkilerin ve işbirliğinin Rotterdam ile sınırlı kalmaması gerektiğine inandığını, başta tarım, lojistik, hayvancılık olmak üzere tüm sektörlerde geliştirilmesini arzu ettiğini belirtti.

Adana ve Mersin ile ticari ilişkilerin istenilen noktada olmadığını belirterek, Hollanda firmaları ile işbirliğine geçilmesi konusunda ellerinden gelen tüm çabanın gösterildiğini, bu amaçla ticaret heyeti gezisinin düzenlendiğini ifade etti.

Öte yandan Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, geçtiğimiz Pazar günü Adana’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile milletvekilleri ve oda başkanları ile bir arada düzenlenen toplantıya katıldığını katıldığını ve toplantıda 2023 Türkiye’sinde Adana vizyonuna dair ortaya konulan proje ve yatırımların en önemli bölümünü Ceyhan'ın  oluşturduğunu söyledi. 

2023 yılının enerji merkezi olmaya namzet Ceyhan ile ilgili proje ve yatırımlarla Ceyhan’ın, tasavvur bile edilemeyecek kadar önemli bir noktaya taşınacağına yürekten inandığını ifade eden Başkan Alemdar Öztürk, “Allah’ın izniyle 3-5 ay içersinde Enerji İhtisas Bölgesi hususunda yer teslimleri başlayacak.  Hem Enerji İhtisas Bölgesi hem de Organize Sanayi ile Ceyhan, Hürmüz’ün alternatifi, Rotterdam’ın da eşdeğeri düzeyin de bir liman haline gelecek" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim