• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Ceyhan, Türkiye'nin 'Rotterdam'ı olacak

Ceyhan, Türkiye'nin 'Rotterdam'ı olacak
Türkiye'nin Rotterdam'ı olarak gösterilen Ceyhan, enerji üssü olma yolunda hızla ilerlerken, ilçede istihdamı daha da artıracak yatırımların hayali kuruluyor.

Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası haline gelen ve geleceğin Rotterdam'ı olarak gösterilen Ceyhan, enerji üssü olma yolunda ilerliyor.

Türkiye tarımının merkezlerinden Çukurova'da, uzun yıllar boyunca tarımsal faaliyetlerin yoğun yapıldığı, ekonomik ve sosyal yapının da bu yönde geliştiği Adana'nın Ceyhan ilçesi, artık petrol merkezi olarak anılıyor. Türkiye'nin iki temel boru hattı Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hatlarının bulunduğu ilçe, enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturuyor. BTC'nin yıllık 50 milyon ton, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının ise 70 milyon ton da kapasitesi bulunuyor.

Türkiye'nin Rotterdam'ı olarak gösterilen Ceyhan, enerji üssü olma yolunda hızla ilerlerken, ilçede istihdamı daha da artıracak yatırımların hayali kuruluyor. Başta enerji olmak üzere büyük ölçekli yatırımları çekmesi hedeflenen Ceyhan'da, yatırımların ilerleyen yıllarda artması bekleniyor.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, petrol boru hatları ile ilçenin enerji açısından önemli bir merkez haline geldiğini belirterek bu durumu daha da ileriye taşımak için somut hedefler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

İlçenin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ancak yeteri kadar değerlendirilemediğini anlatan Can, bunun Ceyhan'da karma organize sanayi bölgesi olamayışından kaynaklandığını ifade etti.

Öncelikli hedeflerinin Ceyhan'daki istihdam olanaklarını artırmak olduğunu bildiren Can, karma organize sanayi bölgesi ve petrokimya tesislerinin kurulmasıyla yatırımcıların ilçeye geleceğini kaydetti.

"İSTİHDAMA YÖNELİK YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ"

Can, Ceyhan'da 14 bin 500 dönümlük enerji ihtisas bölgesinin bulunduğunu anımsatarak, "Buraya petrokimya tesisleri kurulması planlanıyor. Bunlar gerçekleşirse daha yatırımcı ilçeye gelecek. Ayrıca cirodan çok istihdama yönelik yatırımcıları bekliyoruz. Böylece bölgeye daha da katkı sağlamış olunacak" dedi.

Ceyhan'da karma bir organize sanayi kurulması halinde ilçenin istediği noktalara daha kolay gelebileceğini anlatan Can, "Organize sanayi kurulduğu vakit sadece Adana, Ceyhan'ın önü değil, Güneydoğu ve Güneydoğu Anadolu'nun, Hakkari'den Iğdır'a kadar olan bölgenin yükünü çekebilecek, Mersin'in İskenderun'un yükünü hafifletecek bir bölge olacak burası" diye konuştu.

"CEYHAN'IN GELECEĞİ UZUN VADEDE ÇOK PARLAK"

BTC ve Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hatlarının milli ekonomiye oldukça katkı sağladığını ve Ceyhan'ın adını duyurması açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirten Can, şunları kaydetti:

"Ceyhan demek Türkiye'mizdir. Nihayetinde Türkiye'mize bir gelir getiriyorsa burada Adana'nın ya da Ceyhan'ın mevki olarak, bireysel olarak menfaati söz konusu olamaz. Ama biz isteriz ki buraya gelen yatırımcılar da Ceyhan ve çevresinden alışveriş yapsınlar ve buradaki insanlara istihdam sağlansın. Ceyhan'ın geleceği uzun vadede çok parlak. İnanıyorum ki Başbakanımızın göstermiş olduğu 2023 hedefinin yüzde 15-20'lik payını burası karşılayacak. Bugün dünyada Ceyhan ismi çok büyük ama sadece büyüklük yeterli olmuyor, içerisini de doldurmak lazım. Ticaret ve sanayi odaları hep birlikte uyum içerisinde çalışıyoruz. İstenilen seviyeye gelebilmek için öncelikle liman farkı yaratacak karma bir organize sanayi bölgesi ve petrokimya tesisinin Ceyhan'da faaliyete geçmesini hedefliyoruz. Daha önceden arsalarının tahsis edilip, yapılmış olan bazı firmaların 3-5 yıldır bir çivi çakmadıklarını görüyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesinde Ceyhan'ın pay sahibi olmasıdır."

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim