• BIST 9796.52
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Check-in kartları tarihe karışacak

Check-in kartları tarihe karışacak
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, check-in sırasında yolculara verilen uçuş kartı uygulamasına son verileceğini ve uçuş kartlarının da aşamalı olarak elektronik hale getirileceğini açıkladı.

Check-in kartları tarihe karışacak

IATA Başkanı Giovanni Bisignani BCBP olarak adlandırılan iki boyutlu bar kodlu uçuş kartı uygulamasının beş yıllık bir program çerçevesinde tüm dünyada uygulanmaya başlayacağını söyledi.

Cenevre'de yıllık Global Medya Günü toplantısında bir açıklama yapan Bisignani " Manyetik uçuş kartları da kağıt biletler gibi müzelerde tarihteki yerini alacak. İki boyutlu BCBP hem basılı olarak hem de mobil cihazlar için olmak üzere iki seçenekli olacak. Bar kodlu uçuş kartları bir önceki uygulama olan daha pahalı ve yetersiz manyetik uçuş kartlarının yerini alacak. 2008 yılında elektronik biletin başlamasının ardından şimdi de elektronik uçuş kartı yolculara hem daha rahat hem de özgür bir seçim yapma şansı verecek. Şimdi iki boyutlu bar kod uygulaması sayesinde uçuşla ilgili bir dizi proses birkaç saniye içinde tamamlanmış olacak" dedi.

IATA'dan verilen bilgiye göre, bar kodlu uçuş kartı uygulamasının yüzde 100 tamamlanmasıyla birlikte uçak yolcuları check-in işlemini cep telefonlarına gönderilen bar kodlarıyla yapabilecekleri gibi, evde ya da kiosklarda, havaalanlarındaki otomatik check-in makinelerinde saniyeler içinde kendileri yapabilecekler. Ayrıca bağlantılı uçuşlar ya da farklı havayolları ile yapılan uçuşlar için yolcular tek bir bar kodlu uçuş kartı alarak yolculuklarını çok daha seri bir şekilde yapabilecekler. Yeni uygulama ayrıca premium olarak adlandırılan lüks sınıf yolculara bir dizi aşamada otomatik geçiş şansı da verirken, güvenlik kontrollerinden çok hızlı geçiş sağlayacak.

KAĞITSIZ BİR UÇAK YOLCULUĞU
Yeni uygulamayla ilgili olarak Bisignani, "Havayolu şirketleri her yıl yaklaşık 2 milyar uçuş kartı basıyor. Basılı iki boyutlu BCBP'ye geçiş beş yıllık bir proje ve yılda 1.5 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanacak. Giderek daha fazla oranda havayolu şirketi yolcularına mobil cihazlar aracılığıyla bar kodu almasını sağladıkça kağıtsız bir yolculuğa doğru gideceğiz" diye konuştu.1983 yılından bu yana kullanılmakta olan manyetik uçuş kartları check-in işlemi sırasında hem pahalı printerler gerektiriyor hem de basılan kağıtların yüksek maliyeti nedeniyle hava yolu şirketleri için önemli bir gider kalemi oluşturuyor.

Şu anda mobil cihazlara uyarlanmış olan bar kodlu uçuş kartları 30 havayolu tarafından uygulanıyor. IATA'nın bu kararıyla kısa zamanda bu uygulamanın birçok havaalanında da geçerli olacağı ve birçok hava yolu şirketi tarafından da benimseneceği belirtiliyor.

Zaman

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim