• BIST 9079.97
  • Altın 2325.078
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

CHP, İDO ihalesinin iptalini istedi

CHP, İDO ihalesinin iptalini istedi
CHP, İDO bünyesindeki şehir hatlarının, belediye iştiraklerinin ortak olduğu Şehir Hatları A.Ş’ye devrinin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

CHP, İHALENİN İPTALİNİ İSTEDİ

CHP, İDO bünyesindeki şehir hatlarının, belediye iştiraklerinin ortak olduğu Şehir Hatları A.Ş’ye devrinin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, ihalenin gizlice ve sırf bu şirket kurularak özel olarak yapıldığını belirterek, “İhale ile 32 şehir hatları vapuru, 3 yolcu motoru, 1 römorkör, 2 hizmet motoru, 1 yakıt gemisi, 7 yüzer iskele olmak üzere toplam 46 deniz vasıtası, 49 adet iskele ve terminal ile Haliç Tersanesi’nin 30 yıl intifa hakkı karşılığı işletilmesini yıllık sadece 400 bin TL karşılığında yeni şirkete verdiler. Sonuç olarak her parça aylık yalnızca 347 lira. Böyle bir muhammen bedel olabilir mi? Kadir Topbaş’ın bu eylemi kamu ihale kanununun 60.maddesi uyarınca soruşturmayı gerektirir. Cumhuriyet Başsavcılıklarını göreve davet ediyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 29 Eylül’de yapılan ihale ile İDO bünyesindeki şehir hatlarının 32 şehir hatları vapuru, 3 yolcu motoru, 1 römorkör, 2 hizmet motoru, 1 yakıt gemisi, 7 yüzer iskele olmak üzere toplam 46 deniz vasıtasını ve bunlara ek olarak 49 adet iskele ve terminal ile Haliç Tersanesi’nin 30 yıl intifa hakkı karşılığı işletilmesini (toplam 96 parça) Kiptaş, İspark, Belbim, Ulaşım A.Ş ve İston’un ortak olduğu Şehir Hatları A.Ş’ye devretti. İhale sonrası basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek ihalenin, kamu ihale yasasına aykırı yapıldığını ve kurumların tek tek peşkeş çekilmek istendiğini iddia etmişti.

DEVRİN İPTALİ VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEP EDİLDİ

CHP İstanbul İl Başkanlığı, bugün Şirinevler’deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) aleyhine dava açtı. Dava dilekçesini CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, il yöneticileriyle birlikte mahkemeye sundu. İBB Meclis Üyesi Bülent Tolan'ın davacı olarak yer aldığı dilekçede, tersane, vapurlar ve iskelelerin işletilmesi işinin ihalesinin kanunun istediği şekilde yapılmadığı belirtildi. Dilekçede, 2886 Sayılı Kanun’un 45.Maddesine istinaden açık teklif usulüyle yapılan bu ihalenin ilanı, aynı kanunun 17 maddesindeki usule uymadığından ve yine bu kanunun 20. maddesi hükmüne göre geçersiz sayılacağından iptali; Bu nedenle ihalenin ve yapılmış ise sözleşmesinin iptali ve işbu ihale ile sözleşmenin uygulanması telafisi mümkün olmayan zarara sebebiyet vereceğine dikkat çekilerek yürütmenin durdurulması talep edildi.

SADECE MAHALLİ GAZETEYE İLAN VERMİŞLER

Dava dilekçesini verdikten sonra adliye önünde konuşan CHP İl Başkanı Berhan Şimşek, 30 yıllığına ihale edilen aralarında Haliç Tersanesi’nin de bulunduğu iskele ve vapurlar olmak üzere 96 parça işin, yıllık muhammen bedelin yanlızca 400 bin lira olduğunu söyledi. Her bir parçanın aylık sadece 347 lira olduğunu belirten Şimşek, “Bakınız bu parçalar içinde vapurlar var. Haliç tersanesi var. İskeleler var. Böyle bir muhammen bedel olabilir mi? Üstüne üstelik bu işi, ihaleyi gizleyerek, saklayarak, kamuoyundan kaçırarak yapıyorlar. İhale gizlice sırf bu iş için özel şirket kurularak yapılmıştır. İhalenin düşük bedel ile verilmesi için sadece bir mahalli gazeteye ilan verme yolu tercih edilmiştir. İş bu ihalede rekabet ilkesi, saydamlık ilkesi, kamuya açıklık ilkesi, kamunun denetim ilkesi ihlal edilmiştir. Bu ilan ve ihalenin sonuçları İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından bir görev olarak yüklenildiği halde bu görevin gereklerini yerine getirmemiş olması nedeniyle sorumlu bulunmaktadır. Topbaş’ın bu eylemi kamu ihale kanunun 60. maddesi uyarınca soruşturma gerektirmektedir. Bu sebeple Cumhuriyet Başsavcılıklarını göreve davet ediyoruz” dedi.

ŞAİBELİ İŞLERİ TEK TEK AÇIKLAYACAĞIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, “Para lazım oldukça satıyoruz. Gelecek kaynağı da İstanbul’a harcıyoruz” dediğini söyleyen Şimşek, “Sayın Topbaş, kimin malını kime satıyorsunuz. Buradan söylüyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde halktan gizlenen şaibeli işleri tek tek açıklayacağız. İstanbul halkının parasıyla, İstanbullunun vergisiyle yaratılan kurumların birilerine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim