• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

CHP'den taksiciler için kanun teklifi geldi

CHP'den taksiciler için kanun teklifi geldi
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, taksicileri ilgiliendiren konular hakkında kanun teklifi hazırladı.

CHP'den taksiciler için kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, taksicileri ilgiliendiren konular hakkında kanun teklifi hazırladı.

Umut Oran, taksilerin yenilenmesinde bir seferliğine KDV ve ÖTV muafiyeti getirilmesini, taksicilerin esnaf statüsüne alınmasını, kredi olanaklarının artırılmasını, korsan taksilerle mücadeleyi öngören kanun teklifi hazırladı.

Oran, Taksici Esnafının Teşvik Edilmesi, Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi, Taksi Sürücüsünün Güvenliğinin Sağlanması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

Teklife göre, taksi sürücülerinin can ve mal güvenliğinin sağlanması için araçlarının yenilenmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere araç sahibine 2 yıl boyunca KDV ve ÖTV muafiyeti sağlanacak.

Plakası ticari taksi olarak tescil edilmemiş olan veya ticari plakanın sahtesinin takılı olduğu bir aracın saptanması halinde, araç sahibine 5 bin lira idari para cezası verilecek, araç 6 ay boyunca trafiğe çıkamayacak. Bu şekilde yakalanan aracı kullanan sürücüye, 20 ceza puanı verilecek.

Taksi sürücüsü, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu üyesi olmasa da Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bakımından isteğe bağlı sigortalı sayılacak. Araç sahibi yanında çalıştırdığı sürücünün Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini yatırmakla yükümlü olacak.

Ticari taksi sahipleri, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na tabi esnaf sayılacak.

Taksi olarak kullanılan ticari taşıtın, tescil plakaları üzerinden tutulacak kayıtla yapılacak kontrolle bir kereliğine yenilenmesi için yapılacak kredi başvurularında, kamu bankaları gerekli kolaylığı sağlayacak.

Taksi duraklarının kira ücretleri, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından yıllık olarak belirlenecek. Yıllık kira ücretlerinin belirlenmesinde, taksi durağının bulunduğu yerin nüfusuna bakılacak. Yıllık kira ücreti; durağın bulunduğu yerin büyükşehir belediyesi merkez ilçeleri içerisinde ise yürürlükteki net asgari ücretin 10 katını, il sınırları içerisinde ise 5 katını, diğer ilçe sınırları içerisinde ise 3 katını geçemeyecek.

Kolluk kuvvetleri, ticari taksilerin güvenli seyri için gerekli teknolojik önlemleri ücreti karşılığında sağlayacak, yolcu taşımacılığı yapan ticari taşıtların denetimine önem gösterecek.

Teklifin gerekçesinde, taksilerin, gündelik yaşamda, özellikle büyük kentlerde giderek daha fazla yer aldığı, yaklaşık 100 bin taksici esnafı bulunduğu ifade edildi.

 Bu esnafın, çok önemli sorunları bulunduğu, özellikle hırsızlık ve gasp suçlarında, en kolay hedef konumunda olan bu meslek grubunun, yeterli sosyal, fiziki korumaya da sahip olmadığı vurgulandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim