• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Çin daha çok uçak gemisi yapmak istiyor

Çin daha çok uçak gemisi yapmak istiyor
Çin'in tek uçak gemisi Liaoning'in, Güney Çin Denizi'ndeki eğitim ve bilimsel araştırma görevini tamamlayarak geri dönmesinin ardından çok sayıda uzman ve resmi basın, ülkenin bir uçak gemisine sahip olmasının yetersiz olduğunu savundu.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Halkın Günlüğü gazetesi, 'Çin'in kaç uçak gemisi olmalı?' başlıklı haberinde, 'bir uçak gemisinin çok az, iki uçak gemisinin yetersiz, üç uçak gemisinin ise sadece ihtiyacı karşılayacağını'yazdı. 

Askeri uzman Du Vınlong'un görüşlerine yer verilen haberde, ülkenin sadece bir uçak gemisine sahip olmasının bir dünya gücü olarak Çin'in, ne mevcut durumuna ne de kıyı şeridi uzunluğuna uygun talepleri karşılayacağını söyledi. 

Çin'in okyanus ortamı göz önünde bulundurulduğunda iki uçak gemisinin ülkenin deniz çıkarlarını korumak için yetersiz olduğunu savunan Du, ülkenin üç uçak gemisi olması halinde denizlerde mücadele, koruma ve devriye yeteneğinin ancak korunabileceğini kaydetti. 

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücun geçenlerde yaptığı açıklamada, 'Liaoning'in ülkenin ilk uçak gemisi olduğunu ancak 'tek olmayacağını' söylemiş ve bu alanda çalışmalar yapıldığının sinyalini vermişti. 

Çin tüm deniz komşularıyla kıta sahanlığı sorunları yaşıyor

Çin'in özellikle son yıllarda komşularıyla yaşadığı kıta sahanlığı sorunlarının artması, Japonya ile ihtilaflı adalar konusu, Doğu Çin Denizi'nde kendi inisiyatifiyle kurduğu hava tanımlama ve savunma sahası gibi etkenler nedeniyle denizlerdeki kabiliyetini artırması gerekiyor. Her geçen gün envanterine yeni unsurları ekleyen Çin donanması, son olarak yerli yapım yeni nesil güdümlü füze destroyerini envanterine eklemişti. Geminin uzun mesafe uyarı, gözetleme ve hava savunma için güçlü bir kapasiteye sahip olduğu açıklanmıştı.

Buna ek olarak ülkenin ilk uçak gemisi Liaoning ve beraberindeki filo, ilk uzun mesafeli açık deniz seferini geçen hafta tamamlayarak doğudaki Çingdao limanına geri dönmüştü. 

Liaoning ve beraberindeki filo açık deniz seferinde Tayvan boğazından geçerken çok sayıda ABD ve Japonya donanma unsuru tarafından takip edilmiş, bunun üzerine Çin 'hiçbir ülkenin deniz sınırını ihlal etmediğini' ve ilk uçak gemisi muharebe grubunun faaliyetlerinin 'olağan düzenleme çerçevesinde olduğunu' açıklamıştı.

Çin'in 18 bin kilometre sahil şeridinin yanı sıra 3 milyon metrekarelik karasuyu olduğu kaydediliyor. Ülkenin deniz gücünün ağırlığını küçük ve orta ölçekli gemiler oluşturuyor. Ülkenin halihazırda bir uçak gemisi bulunuyor ve inşa halinde uçak gemileri olduğu iddia ediliyor. 

Dış ticaretinin büyük bir bölümünü deniz yoluyla gerçekleştiren Çin'in, Doğu ve Güney Çin denizlerinde Japonya, Güney Kore, Filipinler ve Vietnam ile egemenlik hakları konusunda sorunları bulunuyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim