• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Çin malı vagonlara iptal gelebilir

Çin malı vagonlara iptal gelebilir
Çinli CSR Electric Locomotive Şirketi’nden Ankara metrosu için alınacak vagonlara iptal gelebilir.

 

İhale yapıldıktan sonra, Çinli firmanın vagonların güvenliğiyle ilgili belgeleri ihale komisyonuna dahi sunmadığı iddia edilmişti. Şirketin vagonların güvenliğiyle ilgili belgeleri sunmadığını belirleyen firmalar, konuyu yargıya da taşıdı. İtirazları haklı bulan Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Çinli CSR Electric firmasının kazandığı ihaleyle ilgili “yürütmeyi durdurma kararı” aldı ve Kamu İhale Kurulu’na “Gereğini yapın” dedi. KİK’in “hukuki zorunluluk”tan ihaleyi iptal etmesi bekleniyor.
 
İhale mahkemelik oldu 
 
Ankara metrosunun 324 metro aracı alım ihalesinde 3 firma teklif vermiş, ihaleyi Çinli CSR Electric Locomotive kazanmıştı. 324 vagonluk Ankara metrosu araç alım ihalesinde Çinli firmanın teklifi 391 milyon dolar olmuştu.
 
Ancak ihale sonrası gündeme gelen iddialar, ihalenin akıbetini değiştirdi. İhaleye katılan İspanyol Construcciones Y Auxiliar De Ferrocarriles SA, Çinli CSR Electric’in araçlarında işletme problemleri yaşandığı, güvenlikle ilgili istenilen belgeleri dosyasında sunmadığını ve bu haliyle Ankara metrosunda insanların can güvenliği ve emniyetinden ödün verileceği iddiasıyla konuyu Kamu İhale Kurulu’na taşıdı. KİK ise kendi içinde aldığı tartışmalı bir kararla “İhaleye devam edilebilir” dedi. Karara KİK üyesi Ekrem Demirtaş “Bu ihale iptal edilmeli” yazısı verdi.
 
Construcciones firması, sonra konuyu mahkemeye taşıdı. Önce Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne başvurdu ancak yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Ardından başvurulan Ankara Bölge İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma kararı” aldı. Mahkeme kararında, ihaleyi kazanan firmanın güvenlik ve diğer konulardaki belgeleri komisyona sunmadığı ve buna rağmen ihaleyi kazandığı tespitine yer verdi. Bu durumda ihalenin devam etmesinin “davacının telafisi güç ve imkânsız zararına yol açabileceği” saptamasında bulunan mahkeme, “Dava sonuna kadar ihaleyle ilgili yürütmenin durdurulmasına” karar verdi. Mahkeme, Kamu İhale Kurulu’na da “Gereğini yapın” dedi. Kamu İhale Kurulu’nun bu karar sonrasında geçen günlerde ihaleyi tekrar incelemeye aldığı ortaya çıktı. Kurulun bundan sonraki süreçte, mahkeme kararı doğrultusunda ihaleyi iptal etmesi bekleniyor.
 
İhaleyle ilgili tutanaklar, Çinli firmanın sunmadığı belgeler arasında vagonların güvenliği açısından önemli olan “tüm fren modları için komple fren hesaplamalarının” da bulunduğunu gösteriyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim