• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Çin'de rüşvete ölüm cezası

Çin'de rüşvete ölüm cezası
Çin’in Iç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki demiryolları eski üst düzey yetkilisine 21,48 milyon dolar rüşvet almaktan iki yıl ertelemeli ölüm cezası verildi.

Global Times gazetesinin haberine göre, Hebei eyaletindeki Hengshui Orta Dereceli Mahkemesi, Iç Moğolistan Özerk Bölgesi’nin eski Hohhot demiryolu bürosu yardımcısı Ma Junfei’i 26 Aralık’ta iki yıl ertelemeli ölüm cezasına çarptırdı. 48 yaşındaki Ma’nın 2009’da göreve geldikten sonra 75 milyon yuan (12,5 milyon dolar) rüşvet ve diğer kaynağı belli olmayan 63 milyon yuan (10,5 milyon dolar) aldığının tespit edildiği belirtildi.
Gazetenin haberine göre, mahkemenin kararında, özerk bölgedeki Yihe Enerji Grubu’nun direktörü Wang Hongmei’in, Ma’ya 14 kez toplam değeri 8,8 milyon yuan (1,46 milyon dolar) rüşvet verdiği, ayrıca bölgede ve diğer eyaletlerdeki en az 40 maden ve elektrik enerjisi şirketinin Ma’ya milyonlarca yuan değerinde rüşvet verdikleri kaydedildi.

EVLERINI PARA VE ALTINLARLA DOLDURMUŞ

Ma’ya yakın bir kişi ise Çin Iş Haberleri gazetesine yaptığı açıklamada, Ma’nın Hohhot ve Pekin’deki evlerini para ve altınlarla doldurduğunu söyledi.

Haberde, demiryollarının özerk bölgede kömür ve diğer malları taşımada önemli rol oynadığı, Iç Moğolistan Özerk Bölgesi’nin de Çin’in ana kömür üretim yeri olduğu kaydedildi.

Demiryolları bürosunun, nakliyenin nasıl yapılacağını belirlediğini ve bunun da bürodaki yetkililere lüks bir fırsat sağladığı ifade edildi.

DEMIRYOLLARI BAKANI DA RÜŞVETTEN ÖLÜM CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Eylül 2012 istatistiklerine göre, söz konusu büronun kontrolü altındaki tren hatlarının, günlük ihtiyaç olan 10 bin tren vagonundan 7 bin 600 vagonla ancak ilgilenebildikleri belirtildi. Dolayısıyla arz ve talep arasındaki farkın çok olması nedeniyle talebin karşılanması için vagonların yetersiz kaldığı kaydediliyor.

Aynı zamanda, yoğun sezonda kârlı kömür sevkiyatının, birçok maden patronunu demiryolu yetkililerine rüşvet vermeye sevk ettiği de aktarıldı.

Ma, demiryollarındaki rüşvet ve yolsuzluktan ceza alan yetkililerden sadece biri. Temmuz 2013’te Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun, rüşvet ve görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla ertelemeli ölüm cezasına çarptırılmıştı.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim