• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Çin'den Türkiye'ye turist akını

Çin'den Türkiye'ye turist akını
Çin Halk Cumhuriyeti'nden özellikle son üç yılda gelen turist sayısı her yıl yüzde 50 civarında artış kaydediyor.


Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Gazi Murat Şen, Çin Halk Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye gelen turist sayısının her yıl yüzde 50 civarında artış kaydettiğini, 2015'te Çin'den gelen turist sayısının 300 binlere ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Şen, Denizli'nin sahillerle iç bölge arasında önemi bir turizm merkezi olduğunu ve önemli sayıda turist çektiğini belirtti. 

Kentin önemli bir turizm potansiyeli barındırdığına vurgu yapan Şen, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale'nin, şifa kaynağı termal suların, 19 antik kentin, tarihi kiliselerin turistlerin gözde mekanları olduğunu belirterek, "Termal sağlık turizminden inanç turizmine, doğal güzelliklerden tarihi zenginliğe, kayaktan yamaç paraşütüne kadar çok zengin turizm potansiyeline sahip Denizli'de bu çeşitliliği geliştirerek artırma ve ülkemize katkı sunma gayretindeyiz" diye konuştu. 

'300 bin Çinli turist bekleniyor'

Çin Halk Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye gelen turist sayısında son yıllarda önemli bir artış yaşandığını dile getiren DENTUROD Başkanı, "Çin Halk Cumhuriyeti'nden özellikle son üç yılda Türkiye'ye gelen turist sayısı her yıl yüzde 50 civarında artış kaydediyor. 2012 yılında yaklaşık 112 bin civarında Çinli turist gelirken, bu rakam 2013 yılında 140 bine, 2014 yılında da 200 bine ulaştı. Çinden gelen turist sayısının 2015 yılında 300 bin rakamlarına ulaşacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Şen, Doğu Türkistan'daki gelişmelerle ilgili bazı iddiaların Türkiye turizmine çok zarar verdiğini savunarak şunları kaydetti:

"Doğu Türkistan'daki gelişmelerle ilgili iddiaların Dışişleri Bakanlığı tarafından acilen araştırılarak bir netliğe kavuşturulması gerekiyor. Çin'de yaşananların çok doğru olmadığı, bu çıkan haberlerin asılsız olduğu ile ilgili haberler basına yansımış durumda. Özellikle biz tüm dünyadan gelen misafirlerimize Türk misafirperverliğini göstermek durumundayız. Özellikle Çin'den Türkiye'ye gelen misafirlerimiz Pamukkale ve Kapadokya bölgemizi tercih ediyor. Bu da bizim bölgemiz için çok önemli. Biz Denizli ve Pamukkale olarak tüm Çinli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağımızın sözünü veriyoruz."

Türk turizmi açısından bir diğer olumsuz gelişmenin rublenin değer kaybetmesi olduğunu ifade eden Şen, şöyle devam etti:

"Bundan dolaya yüzde 29 civarında Rus turistte bir kayıp yaşıyoruz. Bunun karşılığında Alman turistte de yüzde 15 civarında bir artış var. Ama iç pazarda biz istediğimiz etkiyi yakalayamıyoruz. Bunun nedenlerinin en önemlisinden birisi de Milli Eğitim Bakanlığının sınav programı. Sınav programının özellikle temmuz ayının ortalarına kadar sonuçlarının belli olması, öğrencilerin yerleşmesinin zaman alması, iç piyasada turizm hareketini de çok kısa bir zaman dilimine oturtuyor. Yani temmuzun 15'i ile ağustosun 15'i arasında kalan zaman dilimi turizm için çok yetersiz. Bizim isteğimiz orta öğrenim sınavlarının, yerleştirmelerinin, sonuçlarının, aynı şekilde lise sınav yerleştirmelerinin, KPSS'nin tamamının mayıs sonuna kadar bitmesi. Ancak haziran, ağustos arasında üç aylık bir zaman diliminde yerli turiste geniş bir zaman dilimi sunabiliriz ki onlar da  ön rezervasyon kampanyaları ile çok uygun fiyatlara tesislerimizi satın alabilirler, yabancı misafirlerimizin elde ettiği fiyatlardan tatillerini yapabilirler, iç piyasamız gayet güzel hareketlenir. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı'ndan rica ediyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim